16 °C Budapest

Kegyetlen: ennyivel költ többet élelmiszerre egy magyar, mint egy osztrák család

2020. december 28. 16:48

Az Eu-ban óriási különbségek mutatkoznak a háztartások átlagos kiadásai között. Megfigyelhető például, hogy a Kelet-Európában, illetve a Balti országokban élő háztartások arányait tekintve sokkal többet költenek élelmezésre, mint a klasszikus "nyugati" országok. A különbség ráadásul meghökkentő, 2-3 szoros is lehet. Nem meglepő, hogy Magyarország is azok közé az országok közé tartozik, ahol az EU-átlagénál jóval nagyobb szeletet hasít ki az élelmezés a családok kiadásából, mint tőlünk nyugatabbra.

Az Eurostat legfrissebb, éves kiadványából kiderült, hogy a magyar háztartások kifejezetten sokat költenek élelmiszerre, és alkoholmentes italokra. De ne szaladjunk ennyire előre. Az egész Európai Uniót nézve az állampolgárok több mint 956 milliárd eurót költöttek élelmiszerre és alkoholmentes italokra 2019-ben. Ez az összeg az EU GDP-jének 6,8 százalékával megegyező adat.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-ban élő háztartások összes kiadásából átlagosan, országokon átívelően mintegy 13 százalékot csíp ki az élelmezés. Összességében ez a harmadik legmagasabb költési kör a háztartási, (23,5%) és a közlekedési kiadások (13,1%) után. Óriási ugyanakkor az egyes országok között a szakadék azt illetően, hogy a nemzeti háztartások teljes kiadásukból mire égetik el a legtöbb pénzt.

Így például míg egy áltagos román háztartásnak a teljes kiadási tortájából 26 százalékot szakít ki az élelmezés, azaz több mint a kiadások negyede (!) erre megy. Addig Írországban csupán 8,6 százalékos ugyanez a kiadási szektor.

Arányait tekintve tehát kiadásukból a románok 3-szor annyit költenek élelmezésre, mint az írek.

Az pedig ésszerűen vélelmezhető, hogy ez nem azért van, mert az ír emberek ennyivel kevesebbet ennének... Románia mellett ugyanígy nagyon sokat költenek élelmezésre a litvánok és az észtek is, akiket a listán sorrendben Horvátország, Lettország, Szlovákia és Magyarország követi.

Arányaiban tehát a magyar háztartások költik a 8. legtöbbet élelmiszerre az EU-ban.

Százalékban kifejezve mindez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartás összes kiadásából 5 százalékkal hasít ki nagyobb részt az élelmezés (17,3%), mint az Európai Unióban átlagosan.

Ha viszont a lista végén tanyázó írekkel hasonlítjuk össze a magyar háztartások adatait. Azt látjuk, hogy egy átlagos magyar háztartás 2-szer annyit költ élelmiszerekre, mint egy ír háztartás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes azt is megnézni, hogy például egy átlagos magyar háztartás egy osztrákhoz képest is majdnem kétszer annyit költ élelmezésre (1,8-szoros a különbség). Ugyanígy feltűnő az is, hogy a lista élén, azaz az élelmezésre legtöbbet költő országok között csak kelet-európai országokat, illetve a Baltikum tagjait találjuk. Az EU-átlag fölött is gyakorlatilag csak olyan "nyugati" országok található, akik azért inkább Európa déli részén helyezkednek el.

Erre itt jóval több megy

A magyar élelmezési kiadások mértékét látva nem meglepő, hogy idehaza, szemben az EU-s átlaggal, arányosan jóval több megy élelmezésre, mint közlekedésre. Igaz ami igaz, a magyar háztartások körében is a háztartási kiadásokra megy el a legtöbb, ám koránt sem annyival több, mintha az EU átlagát néznénk.

Ha mindent összevetünk, akkor azt mondhatjuk, hogy egy átlagos magyar háztartás kiadásának 37 százaléka megy el a lakhatásra és élelmezésre, amihez ha még hozzávesszük a közlekedést akkor máris 49,7 százaléknál járunk. És akkor ezek még csak a konkrét életben maradás költségei.

Csak érdekességképp, az osztrák háztartások második legnagyobb kiadása az éttermi és hotelszolgáltatások. Erre összesen 13,9 százalékot költenek, azaz alig több mint 3 százalékkal kevesebbet, mint a magyarok pusztán élelmezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm