Aggasztó: az androidos kártevők nagy része egyenesen innen kerül a telefonokra

2020. november 18. 09:35

A kártékony androidos alkalmazások kétharmada nem külső forrásból, hanem a Play Áruházból származott. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos alkalmazásbólt szűrőrendszere is kijátszható, érdemes innen is ellenőrizni, mit töltünk le a mobilunkra.

Míg iOS-re kizárólag az AppStore-ből telepíthetünk alkalmazásokat, addig az Android engedi, hogy külső forrásokból is megtegyük ezt egy rövid engedélyezés után. Sokan ezek után azt hihetik, hogy az ilyen külső - kvázi ellenőrizetlen - forrásokból származó apptelepítések a kártevők melegágyai lehetnek.

Ez logikusnak tűnhet, de most úgy néz ki: téves.

A NortonLifeLock biztonsági cég tett közzé nemrég egy felmérést, amely szerint az Androidra telepített malware, azaz kártevő programok 67%-ban a Google Play Áruházból, azaz a hivatalos alkalmazásbóltból származtak és csak tíz százalékban voltak külső webhelyről letöltött és "kézzel" telepített programok. Amint a 24.hu szemléjében szerepel: a négy hónapig zajló vizsgálat során 12 millió androidos telefon alkalmazástelepítéseit figyelték, több mint 34 millió app telepítését, és 7,9 millió egyedi alkalmazást elemeztek. A malware kategória tágabb és szűkebb értelmezésétől függően egyébként úgy találták, hogy ezeknek 10-24 százaléka volt kártékony, vagy nem kívánatos alkalmazás.

Abból, hogy a többség a Play Áruházból származott, egyértelműen az történik, hogy aki androidos okostelefont használ, érdemes, hogy odafigyeljen, mit tölt le - akkor is, ha ez a hivatalos boltból jön. Bár a Google ellenőrzi, miket tesznek közzé a felületén, természetesen vannak feltételei erre és rendszeresen töröl is onnan szoftvereket, úgy néz ki, ezt a rendszert ki lehet játszani.

  • Érdemes megnézni az értékeléseket,
  • az alkalmazások leírását (ha nagyon virít róla a magyartalan gépi fordítás, az nem jó jel),
  • rákeresni a nevére,
  • illetve megnézni, ugyanaz a fejlesztő miket töltött még fel.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem