-4 °C Budapest

Reménytelen helyzetben rengeteg magyar család: ezért árasztja el őket a szemét

2020. október 31. 13:00

Az élelmiszer-pazarlás elleni világnap először került megrendezésre idén az ENSZ kezdeményezésére: ennek kapcsán készített online kutatást a Pénzcentrum. Többek között az is kiderült, hogy a lakosság jelentős részének - életkörülményei, lakókörnyezet miatt - még arra sincsen lehetősége, hogy megfelelően kezelje, hasznosítsa az élelmiszerhulladékot. Azonban nem csak ez jelenti a problémát, hanem az információhiány legalább akkora gond az élelmiszerhulladékok kezelésében.

A korábbi kutatások a témában azt igazolták, hogy a 2016-os eredményekhez képest 2019-re 4 százalékkal csökkent Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke. Azonban még mindig átlagosan 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban fejenként. A Pénzcentrum élelmiszerpazarlással kapcsolatos kutatása eredményeit részletesen korábban közölte, most viszont külön kitérünk az élelmiszerhulladék kezelésével kapcsolatos fejleményekre.

Egyrészről a kutatásból az derült ki, hogy a lakosság jó részének nincs lehetősége komposztálásra, másrészről az is kiderült, hogy sokan nem is tudják, hogy hol, hogyan lenne erre lehetőségük. Azok közül, akiknek pedig lenne rá lehetőségük, 37,1 százalék él is vele. Tehát

amennyiben élelmiszerhulladék keletkezik, a válaszadók mintegy harmada igyekszik is komposztálni azt.

A kutatásból kiderült, hogy válaszadók csaknem felének van lehetősége rá, hogy komposztáljon a lakóhelye közelében, mégis mindössze 21,7 százalékuk teszi ezt rendszeresen, 15,4 százalékuk pedig alkalmanként. Az összes válaszadó közül azoknak, akik nem komposztálnak, pedig tudják, hogy van rá lehetőség a lakóhelyük közelében, 16 százalék az aránya. A nem komposztálók csaknem kétharmadának (64%) nem is lenne erre lehetősége.

Nem meglepő, hogy amíg a családi házban élők közül 82,4 százalék tudna komposztálni, addig a lakásban élőknek csak 11,9 százalékának van erre lehetősége. A fővárosban élőknek 34,8 százaléka, a megyeszékhelyen vagy más városban élők 54,2 százaléka, a faluban, községben vagy egyéb helyen élők 82,7 százaléka tudna komposztálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személy szerint igyekszem nem pazarolni az ételt. Sokkal inkább problémának érzem, hogy a komposztálható hulladék gyűjtésére nincs sok lehetőség annak, akinek hely szűke miatt nem lehet otthon komposztálója (pl: budapesti lakótelep). Önkormányzati, hulladékgazdálkodási megoldás nincs erre, vagy nehezen elérhető az információ, és közösségi szinten sem látni erre megoldást az ehhez szükséges ismeretek hiányában

- válaszolta egy 35-49 év közötti, Budapesten élő nő arra a kérdésre, hogy mi az akadálya, hogy kevesebb élelmiszert pazaroljon. Ebből és még számos más válaszból az tűnik ki, hogy nem csak a lehetőségek hiánya, hanem az információ hiánya is gátja annak, hogy az élelmiszerhulladék ne a kommunális szemétben, hanem a komposztálóban végezze.

Bár a felmérésben erre nem tértünk ki, a szöveges válaszokban nagy számban szerepelt a maradékok, hulladékok felhasználására az a megoldás, hogy a háziállatok, haszonállatok kapják meg azokat, és el is fogyasztják, így nem megy veszendőbe. Érdemes azonban odafigyelni, hogy milyen maradékokat adunk a házikedvenceknek, számos tiltólistás étel van ugyanis, amely árthat nekik. A témáról korábban kutyadietetikust is megkérdezett a HelloVidék, a vele készült interjú itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?