30 °C Budapest
Mélyütés az ÉkszerTV-nek: majdnem a teljes tavalyi profitot elviszi a GVH-bírság

Mélyütés az ÉkszerTV-nek: majdnem a teljes tavalyi profitot elviszi a GVH-bírság

2020. szeptember 29. 11:01

Nem mindennapi, 480 millió forintos büntetést szabott ki az ÉkszerTV-t működtető cégre a Gazdasági Versenyhivatal, mert tisztességtelennek minősítette az értékesítési gyakorlatukat. Mitagadás, valóban nem túl fair azt állítani egy ékszerről, hogy maga a pápa áldotta meg, vagy Diana hercegnőé volt. Sőt, a járvány hazai kirobbanásakor az Emporia Style Kft-re sokan ráaggaták a járvány vámszedője gúnynevet, mert elképesztő áron kínáltak valami noname "kéztisztítót". A cégadatokból most megtudtuk, hogy a versenyhivatali büntetés elviszi a tavalyi profit több mint 80 százalékát. A cégnek amúgy nem megy rosszul: 2019-ben több mint 7,4 milliárd forintos bevétele volt.

Tegnap érkezett a hír, hogy a GVH 480 millió forintra büntette meg az ÉkszerTV-t üzemeltető Emporia Style Kft.-re. Az indoklás szerint a versenyhivatal tisztességtelennek minősítette a műsor ékszer-értékesítési gyakorlatát. Az árakat fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz szabták, és ezek alapján ajánlottak olykor 80-90 százalék kedvezményt, valamint az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (pl. "a pápa áldásával"; "Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje", stb).

Aki nem ismeri a műsort, annak itt van "A Nagy Főnyereménybevonzó Gyűrű" című adás, amelyben egy egyébként nem túl esztétikus gyűrűt kínálnak 69 399 forint helyett végül 2458 forintért (+1370 forint postaklöltség). A műsorba bejelentkezett Csillagőr, az EzoTV vezető jósa is - bármit is jelentsen ez -, aki némi értetlenkedés után megerősítette, hogy "A Nagy Főnyereménybevonzó Gyűrűvel" állunk szemben.

De a járvány-vonatra is felültek, volt kézfertőtlenítő (azaz "kéztisztító) is az ÉkszerTV-n, ezt a tavaszi felhalmozási láz idején vetítették le, így azzal reklámozták a szert, hogy náluk még kapható. 900 ml-t majdnem 12 ezer forintért adtak - 60 ezerről leárazva. Csak viszonyításképp, a MOL sajátmárkás kézfertőtlenítőjéből egy litert kb. negyedennyiért lehet megvenni.

Kirívó a büntetés

A GVH-bírság mértéke elég nagy, nevezhetjük kirívónak is - bár a fenti videókat elnézve egyáltalán nem túlzó. A büntetés elég nagy érvágás lehet a vállalatnak, aminek egyébként nem megy rosszul: a cégadatokból az látszik, hogy az üzleti modell bevált, legalábbis az Emporia Style Kft. friss beszámolója szerint 2019-ben az értékesítésük nettó árbevétele 7,46 milliárd forint volt, bő 1,3 milliárddal több, miont egy évvel korábban. Csak, hogy lássuk, mennyire fájhat a vállalatnak a GVH büntetése, vessük össze azt a tavalyi adózás előtti eredménnyel, ami kicsivel több mint 545 millió forint volt.

Tehát a versenyhivatali bírság a tavalyi profit majdnem 90 százalékát elviszi.

Bérköltségnek 389 millió forintot írtak be, a vállalat 93 főt alkalmazott, úgyhogy gyorsan kiszámolható, hogy egy alkalmazott átlagos bérköltsége havi kb. 348 ezer forint. Nyilván a cégvezetők, és a magasabb beosztású kollégák ennél többet visznek haza, míg a kisebb halaknak be kell érni kevesebbel. A cég csak 2018-ban fordult át profitálóba, előtte valóságos pénztemetőnek tűnhet: 2017-ben még több mint félmilliárd forintot könyveltek el adózás utáni veszteségként, egy évvel korrábban csak 71 millió volt a mínusz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Épp munkatársat keresnek

Megnéztük azt is, keresnek-e munkaerőt, és a Pénzcentrum talált is egy hirdetést, amelyben adástechnikus kolléga jelentkezését várják.

Olyan kollégát keresünk, aki rugalmas, gyorsan és jól tud reagálni az élő adás nyújtotta váratlan helyzetekre, s ha kell ki tud lépni a komfortzónájából

- áll a leírásban. Hát, valóban sokunk komfortzónáján kívül eshet az, amit a videókban látni. Az Emporia Style hirdetése szerint a jelentkezőktől elvárás az alapfokú angol nyelvtudás, illetve valamelyest a számítógéphez is érteni kell. Az álláshirdetés "amit kínálunk" részét érdemes szó szerint idézni:

  • Részese lehetsz egy olyan innovációnak, mely Magyarországon úttörő.
  • Szakmai fejlődési lehetőség.
  • És egy vidám, kreatív, multikulturális környezet tagja lehetsz, ahol megtanulhatod az élő, interaktív adás készítésének fortélyait.
Ha kedvet kaptál, ne habozz! :D

Címlapkép: YouTube

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?