19 °C Budapest
Eszeveszett tempóban költekezünk: ezek a legnépszerűbb fogyasztási cikkek

Eszeveszett tempóban költekezünk: ezek a legnépszerűbb fogyasztási cikkek

2019. december 18. 15:02

2019 első három negyedévében 2015-höz képest két és félszeresére ugrott a mobilvásárlás, és több mint 80 százalékkal a nagyértékű bútor, mosógép, hűtő értékesítés. Mobilra ugyanúgy 100 milliárdot költöttünk, mint mosógépre, hűtőre. Az élelmiszer és a ruházati piacokat a lakásholmik követik. 

Közeleg a csillagszóró gyújtás: a vásárlási szokásokból kirajzolódik, mi is juthat a karácsonyfa alá. A hagyományos ajándékozási tárgyak listája nem sokat változott, de nyilván minden évben képbe kerülnek az újdonságok: műszaki cikkek, ruha, kozmetikum, könyv és a játék - olvasható a blokkk.com közleményében.

A pénztárcák vastagabbak lettek - ez látszik a költekezésben. 2016-tól kezdve megugrottak a keresetek , a legutóbbi három esztendőben 10 százalék feletti volt a havi bruttó fizetések emelkedése évenként. Így nem csoda, hogy a költekezés is évi 5-6 százalékkal emelkedett a volument, az eladott árumennyiséget nézve.

A mobilzabálást nem bírjuk abbahagyni

Az elmúlt években a leggyorsabb ütemben egyes kiemelt árucikkeket nézve a mobiltelefonvásárlás nőtt: imádjuk a mobilt, beleivódott az életünkbe. 2019 első három negyedévében már 106 milliárd folyt ki a zsebünkből emiatt, ami két és félszerese a 2015 évinek.

A mobilpiac még a híradástechnikai eszközök vásárlását is lenyomta, hiszena digitalizációs ugrásnak köszönhetően a mobil mindent tud már.

Nagyot ugrott a nagyértékű bútorok, háztartási készülékek vásárlása is, a használt cikk, a turik világa lefékeződött, gyakorlatilag nem mozdul. A fast fashion olyan olcsó már, hogy tarol szinte mindent a ruhás piacon. És órára, ékszerre nem sajnáljuk nagyon a pénzt, másfélszeres a növekedés. Nyilván nem csak a több fizetésnek, hanem a családtámogatásoknak, valamint a háztartási készülékek csereprogramjának is köszönhető, hogy megugrott a tartós, nagyértékű javak, bútor, lakásfelszerelés vásárlása is. A kiemelt árucsoportok vásárlási irányzatai egyidejűleg a fogyasztás szerkezetének korszerűbbé válását is mutatják, amikor az élelmiszer vásárlások súlya kisebb a korábbinál. És összességében harmadával tágabbra nyitjuk a pénztárcánkat a boltban manapság, mint 2015-ben.

Mit hoz a jövő?

Az elkövetkező időszakban tovább formálódik a boltos világ. A lakáspiac és a családtámogatások előreláthatóan az eddigieknél is jobban pörgetik majd a lakhatással kapcsolatos boltos kiadásokat is, így a bútor, lakásfelszerelés, valamint az építőanyag vásárlásokat. A tartós elektromos háztartási gépek piaca lesz még az, ahol nagyobb növekedés várható, a lakás felértékelődő szerepével összhangban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A digitális ketyerék boltos piacán a mobiltelefonvásárlások még egy jó ideig tarolni fognak, hiszen az okostelefonok egy sor más szolgáltatást is kiváltanak, évről-évre jönnek az újdonságok, például a hajtogatós fajta már olvasókönyvnek is jó, fényképezőgépet pedig már régóta felesleges is külön vásárolni. És ma még csekélyebb a súlyuk, de egyre nagyobb számban jönnek majd a különféle okoscuccok is. Ráadásul az elektromos holmik egyre okosabbak lesznek.

A jövőben jelentősebben bővülhet a sportszer, hobbi-, játékok piaca is, hiszen például egyre divatosabb a sportos életmód, a játékvásárlás pedig a gyermekes családok örök vásárlási programja. A ruhapiac tempója lassulhat, hiszen egyrészt megtelt a gardrób, már csak cserélgetni kell, másrészt kell a pénz máshova is. Az élelmiszerpiacon várható drágulás is pénzt vesz el, itt fékeződhet is egyes árucsoportokban az eddig is visszafogottabb tempó. És persze továbbra is tarolni fognak a webáruházak

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?