22 °C Budapest
Siess: pár nap múlva végleg kivonják ezt a forintbankjegyet a forgalomból

Siess: pár nap múlva végleg kivonják ezt a forintbankjegyet a forgalomból

2019. december 12. 13:43

December 31-én bevonják a régi tízezrest, és ezzel lezárul az MNB készpénzcsere programja. Aki esetleg lemarad, az még további 20 évig be tudja váltani a készpénzt a jegybanknál. Egyébként nincsenek sokan: jelenleg 4 százalék a kintragadt régi bankjegyek aránya. A készpénzhasználat viszont nagyon magas: a magyar gazdaság kiemelkedően készpénzintenzív. Minél magasabb iskolai végzettsége van valakinek, annál kevesebb készpénzt használ - de van összefüggés a jövedelem nagysága és a készpénzhasználat között is. Az MNB forintapplikációt is kifejlesztett, ami felismeri a hamis bankjegyet.

Az elmúlt öt évben hat címletcsere is volt Magyarországon, a tízezer forintos lecserélésével pedig a végéhez ér ez a folyamat - mondta el Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az MNB sajtótájékoztatóján. Az elmúlt 5 évben az MNB lecserélte az összes 1997-től kibocsátott bankjegyet. Az igazgató elmondta, hogy a bankjegycserék közti időtartamok egyre inkább rövidülnek, az előző sorozat már közel 10 év alatt az elavulás jegyeit mutatta, ezért kezdte el 2014-ben a bankjegyek cseréjét az MNB.

Napjainkra már a cserének mind a kibocsátási, mind a bevonási szakaszai is majdnem teljesen végbementek, 5 címlet esetében már csak az új bankjegyeket lehet használni, a tízezer forint maradt már csak egyedül, de ennek is lejár az ideje december 31-én. Január elsejétől így már csak az új bankjegyek lesznek forgalomban.

A csere során a jegybank célja az volt, hogy minden felhasználói kör számára újat hozzanak - mondta el Pataki. Ez nem volt egyszerű, mert a bankjegykezelésben a lakosság minden szegmense érintett. Pataki szerint az új bankjegyek mindezt kielégítik, olyan biztonsági elemek kerültek az új bankjegyekre, amelyek könnyen felismerhetővé, ellenőrizhetővé teszik a bankjegyeket. Az utóbbi évtizedben pedig egyre inkább megjelenik az automatával való kezelhetőség igénye, Pataki szerint ezt is figyelembe kellett venni.

Az 5 év alatt közel 900 millió darab forintbankjegy került legyártásra, az igazgató szerint sikeresnek bizonyult, hogy két lépcsőben került a bevezetés: előbb jogszabályi formában hivatalos fizetőeszközzé tették, majd lépcsőzetes vonták ki őket - 350 millió darab régi bankjegyet vontak ki, ez közel 350 tonna volt. Összességében a régi bankjegyeknek mindössze 4 százaléka nem áromlott vissza a jegybankba, a tapasztalatok szerint a nagyobb címletekkel körültekintőbben jártak el a használók. Az esetleg kint ragadt bankjegyeket az MNB egyébként a bevonástól számítva további 20 évig beváltja.

A hamisítással kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években kifejezetten kedvezőnek tűnik a hamisítási helyzet. A kárérték is folyamatosan csökkent, immár több mint két éve a 10 millió forintot sem éri el évente a lefoglalt hamisítványok összértéke.

A készpénzforgalom állománya folyamatosan nő: a tavalyi év végén 14,5 százalékot ért el a készpénzállomány a GDP-hez viszonyítva. Ez történelmi rekord. Bódi-Schubert Anikó főosztályvezető elmondása szerint ez a készpénzben megjelenő megtakarításoknak tudható be. Magyarország a készpénzintenzív gazdaságok közé tartozik, de a magas készpénzállományból nem tudunk következtetést levonni a gazdaság fejlettségére, hiszen példáula fejlett Japánban magas hagyománya van a készpénznek, ott 20 százalékos a GDP-hez viszonyítva a bankjegyek aránya.

Az elmúlt 5 év során több mint 60 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek mennyisége - november végén 548 millió darab bankjegyet hozott forgalomba az MNB. Az MNB azt is megmérte, hogy kik használnak készpénzt - 2018-ban egy átfogó, 1500 fő bevonásával készült reprezentatív lakossági kutatást végeztek, és arra jutottak, hogy a magyar lakosság 46 százaléka kizárólag készpénzzel fizet, 28 százalékuk tekinthető vegyes fizetőnek, 26 százalékuk kizárólag készpénzmentes fizető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közhiedelem szerint csak az idősek használnak készpénzt, pedig a 16-29 éves korosztály a legaktívabb készpénzhasználó. Ennek oka, hogy a családtól kapnak kiegészítő jövedelmet, amit nagyrészt készpénzben költenek el. A 60 év fölötti korosztályban 51 százalék használ inkább készpénzt, tehát van nyitottság az idősekben a készpénzhasználatra. A nőknél sokkal magasabb ez az arány, mint a férfiaknál, ennek oka pedig az, hogy a bevásárlást nagyrészt a nők végzik el.

Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább kevesebb készpénzt használ, a felsőfokú végzettségűek között pedig alacsonyabb arányban használnak készpénzt. A magas jövedelműek kevesebb készpénzt használnak, mint az alacsony jövedelműek. Többen úgy nyilatkoztak, hogy készpénzben könnyebben tudják kontrolálni a kiadásaikat.

Az MNB forintapplikációt is fejlesztett, amivel felismerhetőek lesznek a bankjegyek, így az applikációval bárki ellenőrizni tudja, hogy a kezében hamis bankjegy van-e. Ezen kívül az applikáció azt is tudja, hogy interktív képeket mutat a bankjegyeken szereplő helyszínekről, így például az Esztergomi bazilikáról. Ez ugyanakkor nem helyettesíti a professzinális bankjegkezelőt. Az applikációban különféle játékos megoldások is elérhetőek, amelyek szorosan kapcsolódnak az adott bankjegyhez - mondta el az MNB főosztályvezetője, Réthy Barbara. Így például akár kockákból is fel lehet építeni a várat, vagy a 2000-es bankjegyen Bethlennel lehet egy szerződést aláírni.

Ha a bankjegyfelismerő a zöld pipa helyett egy piros X-et ír ki, akkor mindenképp be kell vinni a kérdéses forintot egy bankba vagy akár a Magyar Nemzeti Bankba, esetleg postára. Az applikáció ugyanis nem helyettesíti a professzinális azonosítást, noha teljesen megbízhatóan működik Réthy elmondása szerint. A bankjegy első oldala a valódiság vizsgálatára szolgál, a hátoldal pedig az interaktív játékokra szolgál. A hamisításra szolgáló megoldás csak valódi bankjegyekkel működik, így például képről nem fogja felismerni a forintot. Az applikáció már letölthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24