Te is vettél ilyen konyhai kelléket? Lehet, hogy nagyon rosszul döntöttél

Te is vettél ilyen konyhai kelléket? Lehet, hogy nagyon rosszul döntöttél

2019. december 6. 20:01

Mit tudnak az elektromos lassúfőzők? Mekkorát érdemes venni és mennyiért? Melyikkel készíthetünk valóban finom ragut vagy sült csirkét? Nálunk is egyre inkább terjed ez a konyhai készülék, de lássuk mire érdemes használni.

A lassúfőzők az otthon főzés terjedésével jöttek divatba. Előnye, hogy csak beledobáljuk az összetevőket, és "magától" elkészül az étel anélkül, hogy a fazék mellett kellene állnunk, és rendszeresen kevergetnünk. Emellett a lassúbb elkészítési idő jobb ízélményt is eredményez - írja közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Kétféle típussal találkozhatunk

A lassúfőző nagyon egyszerűen használható készülék, amely kétféle formában kapható:

  • Kerek- általában olcsóbb, és kisebb helyet foglal a konyhában. Ha csak pörköltet, mártást vagy levest főznénk benne, akkor érdemes ezt a típust választani.
  • Ovális- nagyobb méretű készülék, ezért egész csirke vagy nagyobb szelet hús sütésére is alkalmas. Vegyük figyelembe, hogy ezek általában magasabb árkategóriában futnak.

Mekkora készüléket vegyünk?

Ha a készülék az internetes leírás vagy a termékcímke alapján 6 literes, attól még nem készíthető benne 6 liter pörkölt. A legtöbb lassúfőzőnél a ténylegesen főzésre használható rész csak kétharmada a gyártó által feltüntetett űrtartalomnak, mert az edényt nem lehet színültig tölteni.

Átrendeznéd a lakást? Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Nagy családi, baráti főzésekre érdemes inkább 6 literes edényt venni, amely a gyakorlatban kb. 4,5 literesnek felel meg. Ezzel egy 6-8 fős társaságot is megvendégelhetünk egy egyszeri főzéssel. Akkor is ideális, ha szeretnénk egyszerre több adagot megfőzni, és lefagyasztani. Ha inkább 1-2 személyre főzünk, válasszuk a kisebb 3,5 literes lassúfőzőt. Ebben közel 2 liter leves vagy pörkölt főzhető egyszerre.

Időzítőre vagy egyéb menő extrákra is szükségünk van?

Melegen tartó funkciót szeretnénk, vagy időzítőt, ami távollétünkben kikapcsolja a készüléket, amint elkészült az étel? Általában a digitális vezérlésű, többfunkciós lassúfőzők jóval drágábbak az alap típusoknál, amelyek csak néhány beállítással rendelkeznek. A melegen tartó funkció sok olcsóbb termékben is fellelhető, ezért pénztárcakímélőbb megoldás ilyen alap modellt választani.

Automatikus üzemmód

Automatikus üzemmód azt jelenti, hogy a főzést magas hőmérsékleten kezdi el a készülék, majd egy idő után alacsonyabb hőfokra vált. Ezzel a beállítással főleg a magasabb árkategóriájú készülékeknél találkozhatunk. A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje során azt tapasztalták, hogy az automatikus beállítással készült húsos ragu finomabb lett, mint a csak magas vagy csak alacsony hőmérsékleten készült étel.

Tűzhelybiztos edény

Egyes lassúfőzők belső edénye elektromos-, gáz-, vagy ritkábban indukciós főzőlapon is használható, néhányat pedig a sütőbe is betehetünk. Ez praktikus szempont, hiszen így az étel előkészítéséhez és más főzéshez is használhatjuk a kivehető belső edényt, ezzel kevesebb mosatlant termelünk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mennyit érdemes rákölteni?

Kilenc ismert márka, így többek között Beko, Breville, Crock-Pot, Morchy-Richards, Russell Hobbs termékeit tesztelték a fogyasztóvédők. A tesztben a lista élén végzett nagy méretű vagyis 5 liternél nagyobb készülékek ára 18 ezer és 37 ezer forint között mozog, egy jól működő közepes méretű (3-5 literes) lassúfőzőt már 13 ezer forint körüli áron is beszerezhetünk.

Az élmezőnyben szereplő készülékekben közös, hogy finom ragut és sült csirkét készíthetünk velük, a legtöbbnek van melegen tartó funkciója is, vagyis ha nem érünk haza mire lejár a főzési idő, akkor is meleg étel vár. Könnyen kezelhetők, tisztíthatók, az edény és fedő is betehető a mosogatógépbe.

Átrendeznéd a lakást? Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Aki kis háztartásba szán ilyen berendezést, annak jó hír, hogy volt olyan 6 ezer forintos készülék, amelyik az összesített szempontok alapján jól szerepelt, míg ugyanebben a méretben a lista végén voltak 10 ezer forint körüliek is. A kis készülékek hátránya, éppen a kisebb méret miatt, hogy nem alkalmasak egészben sült csirke készítésére.

A lista végére azok a lassúfőzők kerültek, amelyek ízetlen ételt készítettek, könnyen karcolódnak, sérülékeny a külső borításuk és könnyen átforrósodik a fogantyújuk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?