18 °C Budapest

Pár éve ezt el sem hitted volna a mobilodról: ma már 10-ből 9-en így csinálják

2019. december 6. 19:02

A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulását bemutató új, 2019 első félévének adatait is magába foglaló mobilpiaci jelentését tette közzé ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A dokumentumból kitűnik, hogy a legtöbb trend folytatódott. Tovább erősödött a 4G: fél év alatt csaknem 4 százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák aránya és 5 százalékponttal az ilyen hálózaton bonyolított hívásforgalom. Ugyanakkor megtorpant az SMS-küldés népszerűsége.

Az NMHH félévente frissülő mobilpiaci jelentéséhez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobil rádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint minden olyan mobilszolgáltatónak, amely a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtja. Mivel az előző riport a 2015 és 2018 év vége közötti időszakot vizsgálta, eredményei hosszabb távú, látványosabb folyamatokat mutattak ki. Az új jelentés a korábbit egészíti ki a 2019 első félévére vonatkozó adatokkal - írja közleményében az NMHH.

Ha lecserélnéd az elektronikai eszközeidet, gondold meg, hogyan döntesz. Ha épp nem találsz 0 százalékos THM-mel elérhető áruhitelt, akkor nem biztos, hogy érdemes így vásárolnod: az áruhitelek THM-e akár 40 százalék is lehet ugyanis. Ezzel szemben a személyi hitelek között találhatsz már bőven egyszámjegyűt. A magas hitelösszegtől sem kell félned: a felesleges összeget egyszerűen törleszd elő, így akár tízezer forintokat is spórolhatsz a hiteleden. Ne feledd, az áruhitel is hitel!

A jelentés megállapítja, hogy a 4G-hálózatok jelentősége tovább erősödött, valamint a felhasználók is egyre több 4G-s készüléket használnak. 2019 második negyedévére a mobilinternet-forgalom több mint 95 százaléka, míg a belföldön indított hívásforgalom 17 százaléka már 4G-hálózaton zajlott, ami előbbi esetében 1,4-es utóbbinál 5 százalékpontos emelkedés 2018 végéhez képest. A többi hálózat szerepe visszaszorulóban van, bár 2019 közepén a hívásforgalom háromnegyede még 3G-n, 8,4 százaléka 2G-n zajlott, a mobilinternet-forgalomnak viszont csupán 3,6 százaléka futott alacsonyabb generációs hálózaton. A mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák száma is csaknem 4 százalékponttal nőtt az év első felében, meghaladva a 82 százalékot.

Ezzel egyidejűleg az internetforgalom is megugrott, 2015 végéhez képest négy és félszeresére, ezen belül 2019 első felében több mint nyolc millió GByte-os bővüléssel az év közepére megközelítette 80 millió GByte-os negyedéves adatforgalmat. Az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 első félévében több mint 16 százalékkal bővült - 51,5 GByte-ra, a fajlagos forgalom pedig több mint 12 százalékkal 2,41 GByte/hó-ról 2,71 GByte/hó-ra emelkedett. Mára az összes, 6,8 milliónyi mobilinternet-kártya több mint 93 százaléka az okostelefonos-szegmenshez tartozik. Figyelemre méltó, hogy az okostelefonos lakossági felhasználók átlagos havi adatforgalma 2018 eleje óta már meghaladja a nem lakosságiakét. A külföldön járó előfizetők nemcsak többen, hanem többet is használják a mobilinternet-szolgáltatást: a külföldi internethasználat csaknem megduplázódott 2018 és 2019 első féléveinek vége között: 1,66 millió GByte-ról mintegy 3 millió GByte-ra emelkedett, a fajlagos forgalom alig fél GByte-ról csaknem háromnegyed GByte-ra növekedett, a külföldön internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma pedig ötödével, 1,16 millióról 1,4 millióra nőtt.

A belföldi mobiltelefonálás forgalma közel ötödével gyarapodott 2015 negyedik és 2019 második negyedéve között - az idei első félévben 5 százalékpontos volt a növekedés -, és a forgalmat bonyolított SIM-kártyák fajlagos forgalma is 17 százalékkal bővült. Most először látszik viszont az adatokból, hogy némileg visszaesett az SMS-ek száma: az év első negyedévében 6, a másodikban 4 százalékkal kevesebbet küldtek az előfizetők az előző év hasonló időszakához képest.

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján 2015 vége és 2019 első féléve között folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult. A piaci sorrendben második Telenor részesedése ezalatt mintegy két és fél százalékponttal csökkent, míg a harmadik helyen álló Vodafone szolgáltatóé csaknem 2 százalékponttal nőtt. A további szolgáltatók részesedése valamivel több mint fél százalékponttal erősödött, de összességében 2019 első félévének végére sem érte el az 1 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A mobilinternet-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján 2015 vége és 2019 első féléve között ugyancsak a Magyar Telekom volt a piacvezető szolgáltató, részesedése másfél százalékponttal erősödött és 2019 első félévének végén megközelítette a 45 százalékot. A második és harmadik helyen álló Telenor és Vodafone között hullámzóan alakult a verseny az elmúlt három és fél évben. Az idei második negyedévben a Telenor 27,1 százalékot, a Vodafone 26,7 százalékot tudhat magáénak. A további szolgáltatók együttes piaci részesedése a három és fél év alatt bár valamelyest nőtt, de 2019 első félévének végére sem érte el az 1,4 százalékot.

A mobiltelefon-szolgáltatás piaca a jelentésben vizsgált időszakban, 2015 vége óta folyamatosan telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,79 millió darabbal érdemben nem változott, ahogy az sem, hogy az utólag fizető, számlás ügyfelek esetében az egy előfizetésre jutó átlagos havi forgalom tízszerese a kártyásnak.

Egyre népszerűbbek ugyanakkor a számlás előfizetések a feltöltőkártyásokkal szemben: 2019 első félévére már a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák csaknem kétharmada volt számlás - míg 2015 végén csak 56,6 százalék volt a részarányuk -, és a hívásforgalom 95 százalékát is erről a típusról indítják.  Az M2M - tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó - SIM-kártyák száma 1,1 millióról 1,15 millió darab fölé emelkedett az idei első félévben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem