10 °C Budapest

Te is ilyen boltokban vásároltál Black Friday-kor? Lehet, hogy már át is vágtak!

2019. november 19. 16:03

Negyedével több a simlis webáruház a hazai fogyasztóvédelmi hatóság szerint. Erre pedig főleg most, a Black Friday heteiben érdemes figyleni.

2017-től él a szabály, ami szerint a súlyosan vétkező és fülön is csípett webáruházakat a fogyasztóvédelmi hatóság közzéteszi egy listán. Vannak, akik már kitöltötték a kétéves büntijüket, le is szedték őket a listáról, értelemszerűen a 2017 novemberének dereka tája előtt a hatósági ellenőrzéseken lebukott szédelgő és a jogerős elmarasztaló határozatot kipipálni kényszerült webáruházakról van szó - írja közleményében a blokkk.com.

Az erre vonatkozó (453/2016. számú) kormányrendelet  alapján egyébként súlyos hiba egy webáruház tevékenységében, amikor például a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatja a vásárlót az előírt adatokról, vagy a vásárlás pontos feltételeiről. És súlyos vétség az is például, ha a vásárló a webáruház hibája miatt az őt megillető 14 napos elállási jogával nem tud élni. A tájékoztatási hiányosságok közé tartozik például, ha egy webáruház elhallgatja a nevét, székhelyét, postai címét, telefonszámát, telefaxát, elektronikus levelezési címét, ahová a fogyasztó a panaszait címezheti, a teljesítés, így a fizetés, a fuvarozás és a teljesítési határidő feltételeit, a panaszkezelés módját. De kötelező az elállási nyilatkozatminta feltüntetése is a webáruház honlapján, és tájékoztatást kell adni a kellékszavatosság és a termékszavatosság, vagy éppen a jótállás feltételeiről is.

A súlyos hibaként felsoroltak zömében adminisztrációs kötelmek, de hát ha a kedves vásárló reklamálni akar és hirtelenjében nem talál elérhetőséget a csintalankodó webáruház oldalán, bizonyára legalább nagyon dühös lesz. Számos esetben pedig a honlap csábos neve messze nem azonos a portékát azon kínáló boltos vállalkozás nevével, tehát nem árt az utóbbit is feltüntetni - írja a blokkk.com.

Black Friday, te édes, simlis Fekete Péntek

A simlis webáruházak listája idén, a bejegyzés összeállításakor 646, a jog szerint súlyosan vétkező webáruházat tartalmazott, 2-3 Black Friday környékén (november 15, 22 és 29 a naptári sorozatszám mostanság). Hát bizony ez jócskán több, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben 2018-ban november 23-án (akkor csak két nagy Black Friday durranás volt) 514 simlis webáruházból állt a lista. Ez bizony negyedével hosszabb idénre.

Lássuk bővebben:

  • Van már csodát ígérő termékkel kapcsolatos visszaélés mutató is idén, most az éppen 44
  • Black Friday idején fontos, hogy a csaló, kamu webáruházak egyik trükkje a hamis, nem létező elérhetőség feltüntetése, a pofátlanabbja ráadásul semmit sem ad meg
  • Külön történet a hibajavítás. A kimutatás szerint 498 webáruház kijavította a hibáját, ami úgy egyébként minden vétkes webáruház számára kötelező
  • A bírságok is szállingóznak, azzal, hogy az ismételt jogsértést elkövető webáruház esetében a fogyasztóvédelmi bírság alsó határa 200 ezer forint (a fogyasztóvédelem más területein csak 15 ezer forint, emiatt volt is vita, persze nem azért, hogy a nagyobb, hanem hogy a kisebb összeg legyen hatályos a webáruházakra is).  A kkv webáruházakat első alkalommal csak kötelezik a hiba kijavítására (ez általános szabály), de második alkalommal jöhet a pénzbírság. És bármilyen csekély a hiba súlya, az nem lehet kisebb az említett 200 ezer forintnál. Jelenleg 35 megbírságolt webáruház van a listán.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm