19 °C Budapest
Komoly veszély a magyar aluljárókban: figyelmeztet a hatóság

Komoly veszély a magyar aluljárókban: figyelmeztet a hatóság

2019. augusztus 28. 09:00

 Az aluljáróban vásárlás, étkezés veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A nem megfelelő higiéniai körülmények között tárolt élelmiszerek nagyon komoly fertőzést okozhatnak. A hatóság igyekszik minden eszközzel megszüntetni a veszélyforrásokat.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok a kockázati besorolások alapján rendszeresen ellenőrzik a legális tevékenységet folytató termelőket és forgalmazókat - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. Tóth Dávid arról beszélt, hogy az illegálisan árusító tevékenységet folytatókról nincs nyilvántartás, őket nem tudják ellenőrizni. Az ilyen árusítás felszámolása érdekében rendszeresen vannak összevont hatósági ellenőrzések.

Gyakori gond, hogy nem védik a készételeket a szennyeződésektől az aluljárós árusok. Érkezett bejelentés arról, hogy galamb tévedt be az aluljáróban működő egységbe. Ezeket az eseteket azonnal kivizsgálják, és a vállalkozók is megsemmisítik az élelmiszereket, ha szennyeződés éri őket

- fejtette ki a Nébih osztályvezetője.

A nem megfelelő higiéniai körülmények között tárolt vagy rosszul elkészített élelmiszerek hányással, hasmenéssel járó ételfertőzést okozhatnak - mondta Szegheő Péter doktor. A belgyógyász szerint oda kell figyelni a kézmosásra és arra, hogy az étel elfogyasztása környezetében ne fogjuk meg a nyilvánosan elérhető dolgokat, például a nyilvános vécé kilincsét, ha a másik kezünkben étel van.

A belgyógyász szerint általában nem a rossz alapanyag, hanem az étel készítője felelős a fertőzésekért.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?