7 °C Budapest

Korán kezdik: így próbálnak karriert építeni az élelmes fiatalok

2019. június 30. 14:01

A kiberbűnözők kihasználják, hogy a nyári vizsgaidőszak alatt óriási a nyomás a diákokon. A támadók olyan, az interneten könnyen fellelhető szolgáltatásokot ajánlanak, amelyekkel illegálisan hamisíthatók a jegyek vagy a képzettséget igazoló bizonyítványok - állapították meg a Kaspersky kutatói.

Nem újsütetűek azok a hírek, amelyek jegyeik, hiányzási adataik megváltoztatásáért az iskolai számítógépes rendszerekbe betörő fiatalokról, vagy hamis bizonyítványokról és diplomákról szólnak. Az évek során egy teljes illegális iparág fejlődött ki, hogy minél egyszerűbb legyen az oktatási eredmények meghamisítása. Találhatók erre fórumok, útmutatók és videók is. A Kaspersky kutatói közelebbről is megvizsgálták az iskolai eredményekkel kapcsolatos csalásokat.

Június 12-én egyetlen internetes kereséssel rátaláltak egy jegyeket hackelő szolgáltatással és hamis diplomák kiállításával foglalkozó beszállítóra, ahol csak egy egyszerű megrendelőlapot kellett kitölteni - kiválasztva a tárgyat, a diploma fokozatát és a kiállító intézmény nevét. A tantárgyak széles listáját tartalmazó iskolai bizonyítványok szintén beszerezhetők voltak itt.

A kutatók a leggyakrabban használt iskolai információs rendszereket elemezve megállapították, hogy a számos, már korábban jelzett hiba mellett sok rendszer a diákokat, tanárokat és szülőket egyszerűen csak a felhasználónév és jelszó alapján hitelesítette - ami aggasztóan könnyűvé teszi a bejutást lopott vagy újrafelhasznált belépési adatokkal.

Az egyre digitálisabb oktatás nyomán a tanulást támogató információs rendszerek új támadási lehetőségeket biztosítanak még a kevésbé felkészült hackerek számára is, és ha a diák nem akarja maga elvégezni a feladatát, online találhat hamisítással foglalkozó szolgáltatást, aki megteszi helyette. Kutatásaink során feltártunk egy feketepiaci forgalmazót is, aki bizonyos pénzösszeg ellenében az ügyfél által kiválasztott bizonyítványokat állította ki. A fiatalok számára, akik kemény munkával készülnek fel a vizsgákra, az ilyen csalások nagyon demoralizálók - amellett, hogy azok bűncselekménynek is számítanak. A tanárok nem biztonsági szakemberek és természetesen nem mindig tudhatják, hogy mit kell tenni ilyes esetekben, de szerencsére vannak olyan egyszerű lépések, amellyel az oktatási intézmények és munkáltatók ellenőrizhetik az eredményeket és okleveleket" - mondta David Jacoby, a Kaspersky biztonsági szakembere.

A Kaspersky az alábbi intézkedéseket javasolja a rendszerek és a fiatalok oktatási csalás okelleni védelme érdekében:

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Ha egy szakképesítés gyanúsnak tűnik, forduljon a kibocsátó intézményhez, ugyanis náluk van a hivatalos nyilvántartás az elért eredményekről.
  • Vezessen be kétlépcsős hitelesítést az információs rendszereknél, legfőképpen az online felületen működőkre és különös tekintettel a hallgatói nyilvántartásokat, jegyeket, értékeléseket tartalmazókra. Állítson be erős és megfelelő hozzáférési ellenőrzéseket, hogy megakadályozza a hackerek tevékenységét.
  • A munkavállalók számára biztosítson biztonsági képzést, kapják meg a megfelelő információt arról, hogyan alkossanak és használjanak biztonságosan jelszavakat.
  • Az iskolai campuson hozzanak létre két külön biztonságos Wi-Fi hálózatot: egyet a dolgozóknak és egyet a diákoknak - ha szükséges, hozzanak létre a vendégeknek is egyet.
  • Ne töltsön fel mindent online felületre vagy web alapú oldalakra.
  • Vezessen be szigorú személyzeti jelszó-szabályzatot. Ösztönözze kollégáit, hogy kezeljék bizalmasan a hozzáférési adataikat.
  • Használjon stabil biztonsági megoldást az átfogó védelem érdekében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem