23 °C Budapest

Tényleg gazdaságosabb a LED? Ennyibe kerül, ha sokat égeted a villanyt

2019. május 23. 16:35

2018-ban Európában jelentősen megdrágult a villamos energia, amely a magyar piacra vonatkozó hosszabb távú árvárakozásokban is megjelent. Az EU az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelem és az energiatakarékosság jegyében 2008. december 8-án a nagy energiafogyasztású, hagyományos izzólámpák fokozatos kiszorítását javasolta. Ezért 2009. szeptember 1-je után eltűntek a boltokból a 100 wattos és az annál erősebb izzók. Az izzók használatát végül az szorította végérvényesen vissza, hogy míg egy hagyomás villanykörte csak az energia 2-3 százalékát alakítják át fénnyé, addig a LED-es lámpák legalább 13 százalékot alakít át. Így az Unión belül mára a hagyományos izzókat új, energiatakrékos LED-ek, vagy más néven világító diódák váltották fel. Az élettartamuk 25-ször hosszabb, mint a hagyományos izzóké, és akár 75 százalékkal is kevesebb áramot fogyasztanak. Mutatjuk, hogy az egyes EU-s országokban mennyit fizet a lakosság egy 10 wattos LED éves fogyasztása után, illetve hogy ezt mekkora adó terheli.

Tavaly 0,8%-kal emelkedett a magyarországi villamosenergia-fogyasztás 2017-hez képest, és az év során a korábbi rendszerterhelési csúcs is több alkalommal megdőlt - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018. évi villamosenergia-piaci folyamatokról szóló jelentéséből. 2018 folyamán 90 olyan óra volt, amikor a magyar piacon a másnapi ár minden környező ország árát meghaladta - írta a Portfolio. Az energiatakarékosság jegyében lecserélt izzókkal nem csak áramot, hanem pénzt is megtakaríthatunk. Az Eurostat nemrég közzétett statisztikái megmutatják, hogy mennyit fizetnek az egyes tagállamok lakosai éves szinten egy 10 wattos LED után, ha naponta 3 órát világítanak vele. 

Magyarország a harmadik a rangsorban azok közül az országok közül, ahol a legkevesebbet fizetünk egy LED éves fogyasztása után, csak Litvánia és Bulgária előz meg minket. Nem úgy a dánok, akik kimagaslóan sokat fizetnek a villamosenergia-használatért, háromszor annyit mint a magyarok. Őket követik a németek és a belgák, az ő országaikban a legdrágább egy világító dióda éves költsége. Az EU-s átlag 691 forint, ehhez képest Magyarországon 367 forintot fizetünk éves szinten egy LED után. 

Az adózást tekintve már más rangsor alakul ki: Magyarország az ötödik helyre csúszik a legkedvezőbb arányban adózó országok közül, megelőz minket Ciprus, Csehország, Bulgária és Málta. A dánok és a németek ebben a statisztikában is rosszul járnak: a dánoknál 64 százalék adó terheli a villamosenergia-fogyasztást, a németeknél 54. A portugálok pedig hiába fizetnek 272 forinttal kevesebbet az áramfogyaztás után, mint a dánok, náluk is magas az adóteher: 55 százalék. Magyarországon 21 százalék adó terheli a fogyasztást, ami jóval elmarad a 37 százalékos EU-s átlag mögött. 

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM