Elképesztő, mennyi pénzt hagyunk ott a boltokban

2019. május 3. 18:00

A kormány konvergencia programja azzal számol, hogy 2019-2023 között a családi költekezés, a hazacipelt áruféleségek, igénybe vett szolgáltatások volumene 25 százalékkal nő az időszak egészét nézve. Az elmúlt öt esztendőben is közel ennyi volt a költekezés mérlege, így másfélszeres a bővülés a családi költekezésben tíz esztendő alatt.

Azért van némi bizonytalanság is a levegőben a pénztárcánk körül, a kormány 2019-2023-as konvergencia programját, ezen belül pusztán a családi költekezés kilátásait nézve - írja a blokkk.com. Ilyen az infláció, elsősorban az élelmiszerek körében, hiszen a klímaváltozás, a csapadékhiány eddig is már számos mezőgazdasági termény kilátásait tépázta meg, ennek nyomán pedig alapvető élelmiszerek ára ugrott meg eddig is, elsősorban a zöldségféléké. De a takarmányköltségek is emelkedhetnek, így az állati eredetű élelmiszerek termelői, átadási árai is okozhatnak még meglepetést, a boltok árcéduláin is.

Úgy tűnik, az árfolyam kockázatokkal is lehet számolgatni a jövőben is. Most ugyan tartósabbnak ígérkezik egy 320-325 forint környéki euró árfolyam, de a nemzetközi környezet ezt feljebb is nyomhatja, amitől a kiskereskedelmi import főleg az iparcikkek körében drágulhat. A munkaerőhiány továbbra is tartósnak ígérkezik a boltokban, ami az eladók béremelésein keresztül tolhatja tovább a béreket és persze a bérköltségeket is, ami beépül az árakba is. És minél kisebb egy bolt, annál inkább rontja a versenyképességét. A munkaerőhiány persze ennél bonyolultabb, hiszen a beszállítók munkaerő költsége is ott van az árcédulákon.

Hozzátartozik a képhez az is, hogy jelenleg sorsdöntő birkózás folyik az EU-ban. Ennek is lesz gazdasági hozadéka, vagy éppen hordaléka. Egy, a következmények miatt versenyképtelenebb EU a pénztárcánknak sem tesz jót. És az EU-nál maradva, a növekedésben rejt némi bizonytalanságot a támogatások csökkentése, újrastruktúrálása, kifutása. Nem véletlen az agrárium fellépése a jelenlegi uniós támogatások megtartásáért. Ha ez kevesebb lesz, akkor annak lesz hatása a pénztárcánk világában is.

És bejön előreláthatóan még egy költségnövekedés, ez pedig a csomagolóanyagok környezetkímélőbbre váltása miatt várható. Egyre szélesebb körben tiltják, kergetik a környezetkárosító csomagolóanyagokat, elsősorban a műanyagot és szorgalmazzák mind a kibocsátás mérséklését, mind a visszagyűjtés és az újrahasznosítás emelését. A kedvezőbb oldalakra visszalapozva a családi költekezés kilátásaiban tény ugyanakkor, hogy az áfakulcs csökkentése visszahúzta az árszintet, és ha emelkednek is a mezőgazdasági alapanyag árak, ezeken keresztül pedig a kiskereskedelmi árak, nagyobb áfakulcs mellett még drágább lenne minden.

A kisebb áfakulcs a feketézést is lenyomja, ami persze azért még mindig van. Az is tény ugyanakkor, hogy az online kassza és az online számla - főleg a kettő ma már együtt - alaposan tisztít, ami azért a mért forgalmat, költekezést megemeli. És a konvergencia program is kitér arra, hogy a háztartások jövedelmeik 20 szézalékát eltitkolják, amiért persze még kaphatnak nyugtát a boltban.
Családi költekezés: azért folytatódik a nagy menetelés A kormány azzal számol, hogy továbbra is jelentős mértékben nő a gazdaság. Nőni fog a GDP, a 2018-as nagy durranás, 4,9 százalék után évente 4-4,2 százalék közötti mértékben. Lesznek beruházások is.

Részben a gazdaság növekedése, részben a munkaerőhiány miatt a bérek továbbra is emelkedni fognak, mint eddig is. A kétszámjegyű bérnövekedési ütem azért el fog olvadni, de még mindig nagyobb lesz az emelkedés mértéke, mint a gazdaság teljesítménye.

A családi költekezés, a háztartások fogyasztási kiadása 4-5 százalék közötti ütemben emelkedhet a kormány előrejelzése szerint. Megkockáztatjuk, hogy inkább a 4 százalék környékén fog ez kikötni - írja a blokkk.com. A költekezés legnagyobb szelete, a kiskereskedelmi vásárlás nőhet 4-5 százalékos ütemben, de a fogyasztás többi területe ezt nem fogja utolérni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyrészt a lakásvásárlások elhúzzák a fogyasztás szerkezetét, ami egyáltalán nem baj. A lakásvásárlás nem része a hivatalos besorolás a háztartások fogyasztási kiadásainak. Másrészt pont a kormány serkentené az állampapír vásárlásokat, ami megint csak a fogyasztás szerkezetét befolyásolhatja. Inflációs környezetben ráadásul alaposabban megfontolják a költekezés mikéntjét a vásárlók.

A tartós, nagyértékű termékek vásárlása ugyanakkor tovább erősödhet. Ezzel is összefüggésben a hitelfelvétel ugyan továbbra is erős lesz, de ha az infláció meglódul és a kamatkörnyezet kedvezőtlenebbé válik, akkor ez a forrás akár szűkülhet is. Valószínű, hogy a fogyasztás a reálbérek emelkedésénél még mindig kisebb ütemben fog nőni, a résnyi pénz fog elmenni lakásra, befektetésekre.

Olcsó hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Jelenleg 20 ezer milliárd forint felett jár már a családok éves fogyasztási célú kiadásainak értéke. 2018-2023 között közel 9 ezer milliárddal többet hagyhatunk a boltok, szolgáltató helyek pénztárainál, mert ugye pénztár mindenütt van. A tervezett ötéves időszakban mennyiségben, volumenben, tehát változatlan áron számolva negyedével nőhet a családi költekezés. Tíz év alatt a növekedés mértéke együtt nézve a teljes időszakot már másfélszeres.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem