6 °C Budapest

Készülj, hamarosan élesedik a kormány készpénzgyilkos csodafegyvere

2019. április 16. 14:19

Alig három hónap, és új korszak köszönt be a bankolásban. A július 1-én érkező azonnali fizetési rendszer (AFR) nem csak a pénzügyi rendszert szabja át, de a mindennapjainkra is hatással lesz. Az utalásban és a fizetési szokásainkban már az elmúlt években is jelentős változások zajlottak, a mostani újítás viszont olyan volumenű, amelyre eddig nem volt példa. Fontos tudni, hogy Európában az élmezőnyben állunk a technológia bevezetésével. A bevezetés közelgő időpontja miatt csokorba szedtük, hogy mit kell tudni az azonnali átutalásról.

2019. július 1 - nem túlzás, ha azt mondjuk, forradalom zajlik le a bankolásban Magyarországon. Az azonnali átutalás bevezetése nem csak a lakosság életét könnyíti meg, de az egész pénzügyi rendszer szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A jelenlegi rendszerben a munkaidőben 10 ciklusban zajlik az átutalás, azaz nagyjából óránként kapjuk meg az átutalt összeget. Ez már magában is jelentős fejlődés a nem is oly régen még élő 4 ciklusos átutaláshoz képest, de még mindig azt jelenti, hogy munkaidőn kívül és hétvégén nem kaphatjuk meg az összeget. Alighanem mindannyian ismerjük, milyen az, amikor a hétvégi terveinket áthúzza, hogy a péntek délután átutalt fizetésünk nem érkezik meg aznap.

Drága a folyószámlád? Válts bankot! Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A központi rendszert üzemeltető Giro teljesen új informatikai alaprendszere miatt az utalások a jóváhagyástól számítva szinte azonnal, de legfeljebb 5 másodpercen belül megérkeznek. Ráadásul nem csak munkaidőben, hanem hétvégén, és a nap bármelyik percében, 0-24-ben.

Gondoljunk bele, hogy ennek mekkora kiszorító hatása lesz a készpénzre nézve.

Ha eddig azonnali ügyletet akartunk lebonyolítani, azt csak készpénzben tehettük - hétvégén meg munkaidőn kívül ez különösen igaz volt. Ezután a mobilbankban és a netbankban egyaránt lezavarhatjuk ezt pár másodperc alatt. Ráadásul az utalás nem csak gyorsabb, de egyszerűbb is lesz: jelenleg meglehetősen bonyolult az utalás a visszaigazoló sms-ek, hosszú számlaszámok miatt - június 1-től ez is megváltozik.

Az új rendszerben nem kell tudnunk fejből a számlaszámunkat, megadhatunk ugyanis egy másodlagos azonosítót, ami lehet akár a telefonszámunk, akár az e-mail címunk, de az adóazonosító jelünk is. Egy azonosítót csak egy bankszámlához tudunk megadni, és évente meg kell erősítenünk azt. Azaz nem kell tudnunk fejből sem a saját, sem a másik fél bankszámláját, ha utalni akarunk.

Attól nem kell tartanunk, hogy a bankunk kimarad a rendszerből, az AFR-hez ugyanis minden banknak kötelezően csatlakoznia kell. A rendszert üzemeltető Giro és a szabályozás is igyekszik a rendszer költségeit mérsékelni, hogy a lakossági díjak se legyenek magasak. Ennek ellenére a bankok árazása eltérő lehet, és pontosan nem is tudjuk még, hogy az miképp alakul. Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy tranzakció alapú árazás lesz. Hosszabb távon a rendszer továbbfejleszthető lesz euro alapú tranzakciókra is, első körben csak forintban lehet majd élni az AFR-rel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt azonban nagyon fontos tudni, hogy az összes utalás azonnali átutalás lesz, azaz nem párhuzamosan fut a régi rendszerrel, hanem felváltja azt.

Kivételnek számít a papír alapú utalás, ami az eddigihez hasonló rendszerben történik majd. Az azonnali átutalás minden 10 millió forint alatti lakossági és vállalati utalásra érvényes lesz majd, efölötti összegben a bankok majd egyedileg szabályozzák az azonnali átutalás limitjét. A rendszer folyamatosan üzemel majd, a bankoknak évente legfeljebb 24 órája lesz majd a karbantartásra.
Még egy fontos elem érkezik majd az új átutalási rendszerrel, ez pedig a fizetési kérelem, amelyet a másik fél bankszámlájára vagy másodlagos azonosítójára állíthatunk ki. A másik felet erről értesíti a bank, majd ezután teljesítheti azt azonnali átutalással, vagy elutasíthatja.

Itt fontos felhívni a figyelmet a biztonságra: ha valaki másodlagos azonosítónk birtokában fizetési kérelmet állít ki nekünk, minden esetben ellenőrizzük azt, mert egy-két gombnyomással akár baleset-szerűen is megszabadíthatjuk magunkat egy csomó pénztől. Összességében azonban az új átutalási rendszer nagyban megkönnyíti az életünket. Fontos hozzátenni, a bevezetés időpontjáról egyelőre nem tudunk teljesen biztos információt, mert több bank kezdeményezte, hogy júliusban csak egy pilot verzió induljon el.

De hogy is néz ki majd a gyakorlatban? Foglaljuk össze röviden. Józsi és Pisti szombat éjszaka azt veszik észre, hogy a készpénzük érthetetlen módon elfogyott. Eldöntik, hogy taxival mennek haza. Józsinak van pénze, Pistinek azonban szintén érthetetlen módon a számlájáról is elolvadt a pénz valahol az éjszakában. Pénzt kér hát Pistitől, s mivel nincs készpénze, marad az utalás. Józsi ekkor megadja a telefonszámát Pistinek, Pisti pedig kattint kettőt a telefonján, és a következő másodpercekben már Pisti is beülhet a taxiba, hiszen már a számláján van a pénz.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem