7 °C Budapest

Tombol az új fizetési láz a magyaroknál: egyre többen perkálnak így a boltokban

2019. február 10. 11:30

Legyen szó akár belföldi, akár külföldi vásárlásról, a magyarok egyre szívesebben választják a készpénzmentes fizetési megoldásokat - derült ki egy friss kutatásból, ami feltárta azt is, változást jelent az egyérintéses fizetés a hétköznapokban, és hogy milyen külföldi költéseinket rendezzük leggyakrabban bankkártyánkkal.

Egyre többször kerül elő fizetéseknél készpénz helyett a bankkártya - derült ki (a városi lakosságra reprezentatív) Mastercard megbízásából a Free Association Research által végzett kutatásból. Az átlagos kártyahasználat az elmúlt 5 évben megduplázódott, hiszen míg 2013-ban átlagosan havi 5 alkalommal került elő bankkártyánk fizetéskor, 2018-ban ez az érték megközelítette a 10 alkalmat. A válaszadók fele hetente többször is így fizetett és mindössze 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy kártyáját kizárólag készpénzfelvételre használja.

A kártyás vásárlások népszerűségét jelentősen növeli az egyérintéses technológia elterjedése, amit a kutatás eredményei is alátámasztanak. Az érintőkártyákat kétszer olyan gyakran (59%) veszik elő fizetésnél, mint azokat, amelyeknél nem elérhető el ez a technológia (28%). Ráadásul

az érintőkártya-birtokosok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ahol csak teheti, kártyával fizet készpénz helyett.

"A Mastercard kutatása alapján bátran állíthatjuk, hogy a magyarok körében egyre inkább a digitális és innovatív fizetési megoldások a népszerűek. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: senki nem szeret készpénzzel, vagy valutaváltással bajlódni, ha a bankkártyánkat itthon és a világon bárhol használhatjuk gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizetésekre. Legyen szó akár egy hétköznapi bevásárlásról, vagy egy külföldi sípályán történő síbérlet fizetéséről, szeretjük ezeket a lehető leggyorsabban letudni és több időt szentelni a számunkra fontos dolgokra" - mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A készpénzmentes fizetés a határokon átlépve is egyre népszerűbb a magyarok körében. A megkérdezettek 85 százaléka már nem indul el külföldre kártya nélkül, ez az arány egy évvel korábban még 78 százalék volt. A magyar turisták 59 százaléka pedig bármilyen fizetési helyzetben szívesen használ bankkártyát. Külföldi pihenéseink során ruha-, cipő- és ajándék vásárláskor fizetünk leggyakrabban kártyával (75%), ezt követik az élelmiszer vásárlások és éttermi fizetések (68-68%), majd a szórakozás (mozi, színház, koncert - 39%), és a benzinkúton történő fizetések (34%).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azok, akiknek a kártya külföldön is a zsebükben van, a korábbi évekhez képest egyre többször használják azt. Az érintettek közel fele (44%) fizetésre, 18 százalék fizetésre és készpénzfelvételre, 8 százalék pedig csak készpénzfelvételre használja a kártyát külföldön. A kártyát fizetésre használók aránya évről-évre növekszik - 2017-hez képest 9 százalékkal nőtt a számuk, míg a másik két kategóriába tartozóké csökkent, vagyis a magyarok egyre bátrabban nyúlnak a bankkártyájukhoz, ha útjuk során fizetésre kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem