11 °C Budapest

Lehúzás a boltokban: nem is filléres a melósok nagy kedvence

2019. február 3. 07:01

Minden nap találkozunk vele, és azt gondolnánk filléres dologról van szó: ezek a kis, általában 4 centiliteres, fél decis alkoholos italok nem kerülnek többe párszáz forintnál. Ugyanakkor kicsit jobban utánaszámolva kiderül, hogy összességében nem is annyira olcsó minden nap beverni egy-két ilyen kis felest.

Kőműves Actimel, csavaros kifli, rakéta, stampó - szinte mindenkinek eszébe jut valamilyen népi kifejezés azokra a jellemzően 4-5 centiliteres kis alkoholos italokra, amelyeket gyakorta látunk például a fentebb említett szakmunkások kezében reggelente. A közhiedelem szerint ezeket a szeszeket a szegényebb rétegek fogyasztják, hiszen egy-egy stampó nem kerül többe párszáz forintnál. Ezt a mítoszt cáfolandó a Pénzcentrum utánaszámolt, vajon tényleg fillérekbe kerül-e az italozóknak a napindító, vagy éppen munkából kilépő szesz. Megvizsgáltuk az egyes kiszerelések literenkénti árait, hogy kiderüljön: tényleg filléresek-e a gyengébb minőségű, kis kiszerelésű alkoholok.

Így első blikkre valóban olcsónak tűnhetnek például a Tipli fantázianevű italok, amelyek már nem is üvegben, hanem egy kis műanyag pohárban kaphatóak, lefóliázva. A szilvás feles (azaz csak négy centes) jellemzően 189 forintba kerül a nagyobb boltokban, a többi ízesítésért pedig általában 229 forintot kérnek. Gyors számolás után kijön: a szilvás literje így 4725 forintba kerül, míg ha a többi piából akarnánk egy litert venni, az egy ezressel többe, 5725-be kerülne. Tehát ennyit kell fizetni 25 darabért, azaz, ha valaki minden nap csak egy ilyet iszik, annak egy hónap sem kell, hogy elérje a mennyiséget. Tipliből nincsen nagyobb kiszerelés, de amennyit egy literért kiadunk, annyiért már nevesebb italokat is lehetne venni.

Hasonlóan olcsó piának tűnhet a Szent Márk Keserű, amelyből 4 centiliter 269 forintba kerül, de felszorozva egy literért 6725-öt kell fizetni. Ebből már létezik nagyobb is, így az is kiderült, hogy ahogy nő a kiszerelés, úgy mennek lejjeb az árak. Egy 200 milliliteres keserűért 1200 forintot kérnek, miközben ha négydekásokból akarnánk ugyanilyen mennyiséget venni, akkor ötöt kellene venni 1345 forintért. Ha a két decis keserűből vennénk egy literrel, akkor csak 6000 forintba kerülne.

Ilyen árkategóriába tartoznak még a Szabolcsi pálinkák, amelyekből 4 centiliter átlagosan 350 forintba kerül, tehát így literje 8750-be. Ebből is van nagyobb, ami szintén olcsóbb: a 200 milliliteres Szabolcsi vegyespálinka például 1350 forintba kerül,  míg 1750-ért vehetnénk ugyanennyit 4 centiliterenként. Tehát literje is olcsóbb, ha nagyobb, a 200 millis vegyesből 5 darab 6745-be kerül például. Ugyanebből a vegyesből fél liter 3000 forint, tehát literje hatezer.

Pesze a nagy, ismertebb márkák is ráálltak a kisebb kiszerelésekre: az Unicum, és a Jagermeister is forgalmaz ilyeneket például. Ezek nyilván többe kerülnek, mint a nem annyira neves termékek, de itt is megfigyelhető a tendencia: minél kisebb a kiszerelés, annál drágább egy liter.

Legalább vizsgálják

Az is a városi legendák között kering, hogy a szóban forgó alkoholos italok elég rossz minőségűek. Hogy ennek a végére járjunk, a Pénzcentrum megkérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, hogy ők mit tapasztaltak a termékek ellenőrzésekot. Mint írták: a szeszes ital egy termékkategória, ami 48-féle termék névvel ellátott italkategóriát foglal magába. A különböző italkategóriák eltérő minőségi követelményeit a 110/2008/EK rendeletben megfogalmazottak szabályozzák, melyből látszik, hogy az egyes italtípusok vonatkozásában eltérő minőségi jellemzők az irányadók.

A Nébih folyamatos hatósági ellenőrzései során vizsgálja, hogy a boltok polcaira a címkén feltüntetett italkategóriának megfelelő termékek kerüljenek és élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságosak legyenek. A teljes élelmiszerlánc esetében alapelv, hogy nem biztonságos termék nem hozható forgalomba

- írták.

Az elmúlt időszakban 64 ilyen kiszerelésű terméket vizsgált meg a hatóság. Ezen vizsgálatok eredményei alapján azt mondhatjuk, hogy a termékkategóriába tartozó "kis kiszerelésű" termékek összetételükben eleget tettek a vonatkozó jogszabályi előírásban megfogalmazottaknak (110/2008/ EK rendelet), emellett élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelőnek bizonyultak. Egyetlen esetben merült fel kisebb termék jelölési probléma, aminek javítása, korrigálása érdekében az előállító azonnal megtette a szükséges intézkedést.

Ezért kerül ennyibe

A Nébih-től azt is megtudtuk, hogy az élelmiszerek és élvezeti cikkek kisebb kiszerelésben gyakorlatilag minden esetben relatíve drágábbak, mint nagyobb kiszerelésű változataik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek, a kereskedelmi megfontoláson túl, egyszerű oka, hogy - esetünknél maradva - minden egyes 0,05 l-es kis üveg előállítását, kiszerelését meg kell fizetni, mindegyikre zárjegyet kell biztosítani az előállítónak, kereskedőnek. Egyetlen kis kiszerelésű üveg mintegy 20-szoros kiszerelési költséget jelent az 1 literes kiszereléshez képest.

Rengeteget vedelnek a magyarok

Nem meglepő, hogy hazánkban népszerűek ezek a kis felesek: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2016-os adatok alapján közzétett listája szerint a magyarok sokkal több alkoholt fogyasztanak, mint az európai átlag. Ez évente fejenként 12,3 litert jelent. Az élen a litvánok végeztek egyébként 18,2 literrel, míg Líbia, Kuvait, Egyiptom és Indonézia szerepelt a legjobban, ahol az éves alkoholfogyasztás az 1 litert sem érte el. Persze, utóbbiak muzulmán államok, így az eredmény annyira nem is meglepő.

Európa lakosai egyébként évi átlag 10,3 liter alkoholt isznak, vagyis ehhez képest a magyar eredmény semmi esetre sem nevezhető jónak. Hogy miért isznak egyre többen évről évre? Steve Clarke addiktológiai szakember szerint a válasz a stresszcsökkentés. Egyre több középosztálybeli nyúl a pohár után a munkanap végén.

Egy brit kutatás szerint leginkább az anyagilag stabil, jól kereső emberek fogyasztanak alkoholt rendszeresen. Egészen pontosan az orvosokat, az ügyvédeket és pedagógusokat említi a Daily Mail által ismertetett tanulmány, amely megjegyzi, minél idősebb valaki és minél többet keres, annál többet is iszik. A felmérésben részt vevő 30 ezer és 40 ezer fontot, vagyis több mint 10 millió forintot kereső emberek 69,5 százaléka mondta, napi rendszerességgel iszik alkoholt, míg a 10 ezer font alatt keresők 46,5 százaléka válaszolta azt, hogy a kérdőív kitöltése előtti héten fogyasztott egyáltalán alkoholt. Vagyis a felmérés alapján a fizikai munkát végző emberek kevesebbet isznak, mint a szellemi munkát végzők.

Harmadik ne legyen!

Az alkohol Magyarországon is komoly probléma, népbetegség az alkoholizmus és a depresszió. Zacher Gábor korábban úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy hazánkban 800 ezerre tehető az alkoholisták, 2,5 millióra pedig a nagyivók száma. A túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos betegségek miatt 30 ezren halnak meg évente Magyarországon.

Zacher Gábor toxikológus szerint nem probléma, ha valaki alkoholt fogyaszt, a hangsúly a mértéken van. A szakember többször azt nyilatkozta, hogy egyetlen szabályt elég betartani, ha alkoholt iszik:

harmadik ne legyen!

Tehát Zacher szerint két pohár sört, vagy bort meg lehet inni, attól még nem lesz baja az embernek, tudatánál marad, és a másnaposság sem kínozza majd. Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol egy viszonylag egészséges, biztonságos szokás, amíg azt mértékkel műveli az ember. Sőt, még tanulmányok is utalnak arra, hogy egy kevés vörösbornak jótékony hatása van. Egy korábbi nemzetközi tudományos gyűjtés szerint az alábbi kockázatokat jelenti valójában az alkohol egy tipikus, nem-függő ivóra. Ne feledd, egyetlen tanulmány se megcáfolhatatlan, de amikor nagy csoportot vizsgálnak összehangoltan, érdemes komolyan venni az eredményeket.

  • Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is rossz hatással van az alvási ciklusodra, ennek pedig az egészségügyi következménye lehet a fáradtság és kimerültség.
  • Az ivás negatívan befolyásolja az étvágyat és az anyagcserét, aminek súlygyarapodás és elhízás lehet a következménye.
  • Még a könnyebb italok fogyasztásánál is növekszik a végbél-, emlő- és garatrák kockázata.
  • Bizonyítottan van kapcsolat az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás, valamint a májzsugorodás és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás között.
  • Biztos hallottad már, hogy a vörösbor jó a szívnek. A legújabb kutatások viszont kétkedve fogadják ezeket az állításokat, mert rámutattak, hogy számos zavaró tényező volt a vizsgálatok során. A kutatók szerint a kockázatok meghaladják az esetleges előnyöket.
  • A jó élethez jó ital kell? Nos, a kutatók ezt is kétségbe vonták, mivel azt látták, hogy elégedetlenebbek az életükkel az ivó emberek, mint nem ivó társaik. A férfiaknál társadalmi elégedetlenség is megfigyelhető.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem