15 °C Budapest

Alkoholban úszik az ország: ők lennének a legnagyobb piások?

2018. május 4. 15:08

Az orvosok, az ügyvédek és a tanárok hajlamosak leginkább a túlzott alkoholfogyasztásra - derül ki egy brit tanulmányból, amely szerint akik jól keresnek, azok igazán nem sajnálják a pénzt piára, és rendszeresen fogyasztanak alkoholt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly, a 2016-os adatok alapján közzétett listája szerint a magyarok sokkal több alkoholt fogyasztanak, mint az európai átlag. Ez évente fejenként 12,3 litert jelent. Tavaly az élen a litvánok végeztek egyébként 18,2 literrel, míg Líbia, Kuvait, Egyiptom és Indonézia szerepelt a legjobban, ahol az éves alkoholfogyasztás az 1 litert sem érte el. Persze, utóbbiak muzulmán államok, így az eredmény annyira nem is meglepő.

Európa lakosai egyébként évi átlag 10,3 liter alkoholt isznak, vagyis ehhez képest a magyar eredmény semmi esetre sem nevezhető jónak. Hogy miért isznak egyre többen évről évre? Steve Clarke addiktológiai szakember szerint a válasz a stresszcsökkentés. Egyre több középosztálybeli nyúl a pohár után a munkanap végén.

Egy brit kutatás szerint leginkább az anyagilag stabil, jól kereső emberek fogyasztanak alkoholt rendszeresen. Egészen pontosan az orvosokat, az ügyvédeket és pedagógusokat említi a Daily Mail által ismertetett tanulmány, amely megjegyzi, minél idősebb valaki és minél többet keres, annál többet is iszik. A felmérésben részt vevő 30 ezer és 40 ezer fontot, vagyis több mint 10 millió forintot kereső emberek 69,5 százaléka mondta, napi rendszerességgel iszik alkoholt, míg a 10 ezer font alatt keresők 46,5 százaléka válaszolta azt, hogy a kérdőív kitöltése előtti héten fogyasztott egyáltalán alkoholt. Vagyis a felmérés alapján a fizikai munkát végző emberek kevesebbet isznak, mint a szellemi munkát végzők.

Az alkohol Magyarországon is komoly probléma, népbetegség az alkoholizmus és a depresszió. Zacher Gábor korábban úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy hazánkban 800 ezerre tehető az alkoholisták, 2,5 millióra pedig a nagyivók száma. A túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos betegségek miatt 30 ezren halnak meg évente Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem