15 °C Budapest
Meg lehet élni minimálbérből itthon? Így húztak el mellettünk a szlovákok, csehek

Meg lehet élni minimálbérből itthon? Így húztak el mellettünk a szlovákok, csehek

2019. január 18. 11:35

Ha minimálbérről esik szó, rendre felmerül a kérdés, vajon fedezhetőek-e belőle a minimum szükségletek. Mutatjuk, mi a helyzet e tekintetben itthon, és a világ 51 másik országában.

Ha a minimálbérről van szó, folyamatosan méregetjük magunkat a régióhoz. Elég nagy port kavart például még tavaly, hogy a románok akár meg is előzhetnek minket (aztán eznem így lett), és rendre górcső alá veszik elemzők azt is, hogy mikor érhetjük be az osztrákokat. Minderről ebben a cikkünkben írtunk legutóbb, dea témát újra és újra elő lehet venni, hiszen számos országban az év elején újratervezik és számolják a minimálbért, igaz nem mindenhol átlátható illetve nyilvános annak (ki)számolása és törvényi szabályozása (ilyen például Olaszország, Svájc, Szingapúr és az északi országok). És bár az egyszerű összevetés is indokolt, de ennél jóval fajsúlyosabb kérdés, hogy vajon

a minimum szükségletek fedezhetőek-e a minimálbérből?

Hogy ezt kiderítsük, a Picodi.com Pénzcentrum számára megküldött elemzéséhez fordultunk, amelyben 52 országban vettek górcső alá 8 alapvető élelmiszer- és termékcsoportot, és hasonlították össze az adott országban a képzeletbeli vásárlói kosár tartalmának árát az aktuális minimálbér összegével. Az elemzésből kiderült, egyes országokban még egy igen szerény vásárlói kosár is nehezen állítható össze.

Alapvető élelmiszerek ára

A minél pontosabb eredmény érdekében egy általános, mind a 8 alapélelmiszer csoportot (kenyér-pékáru, tej, rizs, tojás, hús, zöldség és gyümölcs) magába foglaló képzeletbeli vásárlói kosarat állítottak össze. Annak ellenére, hogy ez egy igen rövid és szerény lista, havi szinten egy felnőtt napi tápanyagszükségletét fedezik a felsorolt élelmiszerek.

Minimálbér vs. fogyasztói árak

2019 január 1-től a nettó minimálbér Magyarországon 99085 forint. Mint az a fenti infografikán is látható, az átlagos fogyasztói árakat figyelembe véve ennek az összegnek a 22.7 százalékát kell minimum élelmiszerre fordítani. Ezzel az aránnyal Magyarország a 27. helyet foglalja el a vizsgált 52 ország listáján.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés szerint a legkönnyeb dolga az ausztráloknak, íreknek, és a briteknek van - a helyi fogyasztói árakat figyelembe véve esetükben kiderült, a fenti kosár mindössze a minimálbér 6-7 százalékát teszi ki. Magyarország mögött végzett a rangsorban többek között Indonézia (38. hely), Pakisztán (40. hely), Oroszország (42. hely) és India (50. hely). A lista végén kullog Fülöp-szigetek és Nigéria. Utóbbi országban még a fenti, rettentően szerény fogyasztói kosarat sem fedezi az ott megállapított minimálbér.

Az elemzés 52 európai, ázsiai, észak-és dél-amerikai, afrikai ország valamint Ausztrália, legutóbb - kormányzati oldalakon - közzétett minimálbér adatait vette alapul. Számos ország nem január 1-én módosít a minimálbér összegén, vagy egyáltalán felül sem vizsgálja. Görögországban például 2013 óta nem emeltek ezen az összegen. Az alap fogyasztói kosár árai a numbeo.com által összegyűjtött átlagárakat vette figyelembe. A különböző pénznemek közti átváltáskor a 2018. decemberi árfolyamot vették alapul.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?