3 °C Budapest
Bár csökkent a tranzakciós illeték, több bank is lenyeli a pénzed

Bár csökkent a tranzakciós illeték, több bank is lenyeli a pénzed

2019. január 14. 08:30

Bár január elsejétől a 20 ezer forint alatt tranzakciókra nem szed illetékeket az állam, ez nem látszik meg néhány bank tarifáin. A Portfolio összeszedte, melyik pénzintézet hogyan reagát az illeték eltörlésére.

2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3százlékos pénzügyi tranzakciós illeték alól. Az állam komoly bevételt szerez ebből az adóból: az előirányzat 2018-ban 204 milliárd volt a költségvetési törvényben, míg 2019-ben 228 milliárd forintot várnak úgy is, hogy a 20 ezer alatti tranzakcióknál elengedik az illetéket.

Az elektronikus pénzforgalom a bankoknak jó biznisznek számít, a szeptember végéig tartó 12 hónapos időszakban összesen 523 milliárd forint bevételre tettek szert (igaz, ennek kb. két-ötöd részével tranzakciós illeték formájában a költségvetést duzzasztották). Bár a tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek.

Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek.

Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a lépés miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak az átutalások, ugyanakkor 10 bank esetében megnézték, a hirdetményekben láthatunk-e emiatt változásokat. A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül a következő bankoknál:

  • Erste Bank,
  • Sberbank,
  • UniCredit Bank

Nem egyértelmű a helyzet két banknál:

  • Csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására.
  • A CIB Bank hirdetményében akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.
  • A Gránit Bank a tranzakciós illetéknek megfelelő összeget bizonyos számlacsomagok esetén sohasem számolta föl az ügyfelek részére, így azt elengedni ("benyelni") sem tudja.

Az alábbi bankok pedig egyértelműen elengedik az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően:

  • Budapest Bank
  • Raiffeisen Bank
  • MKB Bank
  • K&H Bank

A kormány a tranzakciós illetéket kétséget kizáróan a jövőre induló azonnali átutalási rendszerre épülő új szolgáltatások támogatása céljából engedi el a 20 ezer alatti átutalásoknál, hogy ezzel is ösztönözzék az új típusú elektronikus tranzakciókat. Ráadásul a központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.

A Portfolio elemzése szerint mindezek miatt a banki átutalások árazása nagyban változhat idén, szerintük az lenne logikus lépés, ha a csomagárazás felé mozdulnának el a bankok, és összességében olcsóbban adnák az átutalásokat. Az átutalási díj szinten tartásával ugyanis nem érvényesül a kormány célja, hogy erősítse az elektronikus pénzhasználatot a készpénzzel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?