Több tényező is segíthet abban, hogy a brutálisan elszállt árak végre kissé konszolidálódjanak a friss pékáruk piacán.
Bő két éve alkották meg a kürtőskalács sütés új szabályait, amelyben a felhasznált alapanyagok, az elkészült termék állaga, és kinézete mellett a csomagolásra is előírásokat fogalmaznak meg. A Pénzcentrum ezek alapján arra volt kíváncsi, hogy a karácsonyi vásárokon felállított bódékban betartják-e a szabályozást. Mutatjuk a Pénzcentrum kürtőskalács-tesztjének eredményeit.
Még október elején, "Kürtőskalács-készítőket keresnek: 280 ezres fizetés, végzettség sem kell" című számoltunk be arról, hogy gőzerővel keresik a hazai karácsonyi vásárokra az árusok a kürtőskalács-készítőket. Mint azt élő álláshirdetések alapján írtuk, aki elszegődik valamelyik céghez, akár nettó 280 ezret is kereshet egy hónap alatt. A kürtőskalács-sütésben való jártasság és tapasztalat viszont a legtöbb helyen elengedhetetlen. És ez nem véletlen!
Bő két évvel ezelőtt alkotta meg ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium azt a szabályrendszert, amely alapján a kürtőskalácsot sütni kellene hazánkban. Ezek alapján a kürtős kalácsnak általános jelleggel kelt tésztából; sütődorongon; hősugárzó mellett kell megsülnie; legalább 17 cm magasnak; és a belső átmérőjét tekintve 5 cm szélesnek kell lennie; továbbá a külső máznak fényesnek és ropogósnak, a tésztájának pedig egyenletesen átsütöttnek, puhának és foszlósnak kell lennie.
A szabályozás két kategóriát különböztet meg. Az egyik a hagyományos, a másik pedig a vásári változat. A hagyományos változat csak vaníliás, diós, mandulás vagy fahéjas bevonattal készíthető. Kakaós, csokis vagy például kókuszos bevonat csak a gyengébb minőségű, azaz a "vásári" megjelölésű verzión lehet. A két kategória között további különbség, hogy a vásári verzióban a vajat margarinnal vagy olajjal, a tejet tejporral, a tojást pedig tojásporral lehet helyettesíteni. Fontos eleme a szabályozásnak, hogy a vásári minőséget a csomagoláson fel kell tüntetni.
A Pénzcentrum szerkesztősége viszont az elmúlt hetekben nyakába vette a várost (és az országot), hogy megnézzük, mi a helyzet kürtős-fronton. Nos, az hamar kiderült, hogy árak tekintetében rendkívül szélesre nyílt az olló: átlagosan 500-1500 forint között szóródnak; az alsó végletre példa többek között a kaposvári, míg a csúcsra például a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Az, hogy van árkülönbség, nem újdonság, mértéke viszont egyértelműen mutatja, hogy mennyire más és más az adott vásár célközönsége.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%, a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Ami viszont mindenképp megnyugtató, hogy a minisztériumi ajánlás szent, azaz az összes helyen kelt tésztából, sütődorongon, hősugárzó mellett sült ki a kalács, ráadásul méretbeli problémák sem voltak. Mindenhol 17 centiméternél magasabb volt a termék, a belső átmérője pedig meghaladta az 5 centimétert. A tészta állaga, illetve a külső cukormáz-borítás pedig szintén teljesen vagy legalább nagyjából rendben volt majdnem minden esetben.
Az egyedüli problémát szerkesztőségünk tehát nem a tészta vagy a cukormáz állagában, illetve a kalács méretében találta, hanem abban, hogy szinte sehol sem volt megjelölve, hogy a vásárolt árucikk másodlagos, tehát vásári kategóriájú. Pedig a tesztelt helyek mindegyikén fennállt olyan körülmény, amely kizárta, hogy a minisztérium által felállított osztályozás alapján a hagyományos kategóriába essen. A vásári kategóriájú kürtőskalácsokat viszont jelölni kellett volna a csomagoláson, ám ez a legtöbb esetben elmaradt.

Itt az árháborúba keveredett trappista sajt legújabb botránya: meddig etetik még ezzel a magyarokat?
Miután két év leforgása alatt a trappista sajt átlagos kilós ára több mint 100 (!) százalékkal emelkedett, márciusban elindult az árcsökkenés, ennek viszont nem mindenki...
A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.
Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.
Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.
Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!
-
Videó: bejutottunk a Telekom irányítási központjába: itt biztosítják, hogy viharban is legyen net
A hét minden napján, a nap 24 órájában felügyelik a Telekom teljes hálózatát és összes szolgáltatását.
-
Winelovers Grand: a borkedvelők paradicsoma (x)
A Winelovers Grand az év első borfesztiválja; Április 1-jén a borok kerülnek a középpontba a Corinthia Budapest impozáns termeiben, és ez nem áprilisi tréfa!
-
Menedzserek a társadalomért - Fókuszban a Jövő! konferencia (x)
MENEDZSERSZÖVETSÉG - HATÉKONY VÁLLALATVEZETÉS a sikeres jövőért!
- Autósok, figyelem: ezekért a különös dolgokért is büntetnek a rendőrök
- Ez a jelen - Sajttortát nyomtattak egy amerikai egyetemen
- Durva lehűlés érkezik, fagy és nagy szél várható
- Véget ért a "jó világ" a római Pantheonban
- Magyarország idén hozzájuthat az uniós helyreállítási forrásokhoz - a nap hírei
- Légierejük egyesítését tervezik az észak-európai államok
Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?
MISKOLC - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!


