Amiről a lottómilliárdosok nem beszélnek: tragédia a pénz nyomában

2018. szeptember 23. 14:50

Tegnap este az Ötöslottón egyvalaki megnyerte az 1 milliárt 846 milliós álomnyereményt. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ha ennyi pénz kerül egyetlen kézbe, ott várhatóan előbb-utóbb valami tragédia követi a nagy szerencsét. Hogy ezt elkerüljük, érdemes már jó előre kitalálni, hogyan fogjuk okosan befektetni a nyereményt. Ehhez adunk most kiváló tippeket.

Szerencsés napja volt a tegnapi annak a játékosnak, aki egyedül nyerte meg az Ötöslottó főnyereményét, az 1 846 186 825 forintot. Ez szinte felfoghatatlanul sok pénz, mégis sokkal könnyebb elveszíteni az egészet, mint azt gondolnánk.

Mi, akik tegnap este nem nyertünk semmit, vagy legalábbis nem 1,8 milliárdot, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lottónyertes élete innentől kezdve csodás, nincs többé semmi gondja, megszűnt az életében a stressz, végre anyagi jólétben élhetnek és ezzel a problémák nagy része meg is van oldva. De vajon valóban így van ez?

Sokszor nem az áhított gondtalanság és boldogság időszaka következik. Ha valahogy kitudódik a dolog, hirtelen megjelenik a család, az állítólagos barátok, akiknek pénzre van szüksége.

Sok magyar lottómilliomosról, sőt, milliárdosról is olvashattunk a közelmúltban, akik végül elszegényedtek, sőt bele is betegetek a nagy nyereményben. Van, akit a "barátok" húztak le rengeteg pénzzel, van akit a saját családja akart eltenni láb alól, hogy megörökölhessék a vagyont. 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány tanácsot: mibe érdemes fektetnie annak, aki egyik pillanatról a másikra vált gazdaggá?

Fektessük be, de mibe?

A lottónyertesek többsége nem befektetési szakember, így teljesen természetes, ha fejtörést okoz számukra, hogy mibe fektessék gyorsan jött vagyonukat. Az egyik legfontosabb szempont ilyenkor a vagyon diverzifikálása: lehetőleg több, különböző kockázatú megtakarítási típusba érdemes elhelyezni a nyereményt.

30 százalékát tegye ingatlanba, a maradék rész 40 százalékából vegyen Prémium Magyar Állampapírt, a fennmaradó részt pedig index követő befektetési alapokba tegye, fele részben DAX, felében pedig S&P 500-at követő alapba

- javasolta korábban Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője. A szakember akkor elmondta, hogy az államkötvényeket a kockázatmentességük miatt ajánlja, míg az indexkövető alapokat alacsonyabb költségszintjük, illetve az aktívan menedzselt alapok túlnyomó többségéhez képest mért magasabb hozamuk miatt javasolja. Az ajánlott DAX a német, az S&P 500 pedig az amerikai nagyvállalatok részvényeiből áll, ezek kombinált mozgását követik le.

Az így kialakított portfolió már kellően diverzifikált ahhoz, hogy a megnyert vagyon ne legyen túlságosan kockázatos, ugyanakkor értelmezhető mértékű hozamot is képes legyen produkálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen ingatlant vegyek?

Mivel a fentiek alapján az állampapírpiacon illetve a tőzsdén is megfelelő helyre tudjuk tenni a lottónyereményünket, már csak az maradt, hogy eldöntsük, hogyan fektessünk ingatlanba.

Ha sem érdeklődése, sem affinitása nincs a nyertesnek az ingatlanpiac felé, akkor azt javasolnám, hogy a jellemzően kereskedelmi épületeket magába foglaló ingatlanalapokba fektesse a pénzének ezt a részét

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlandivízió-vezetője.

Egy ingatlanalap jellemzően több épületet foglal magába, értékét maguk az épületek illetve a kiadásukból befolyt bérleti díjak együttesen adják. Ha részesedést vásárolunk egy alapból, akkor anélkül tudunk az ingatlanpiacba pénzt fektetni, hogy törődnünk kéne az ingatlanfenntartás járulékos feladataival.

Ahogy emelkedik a szakértelem és az érdeklődés együttes szintje a nyertesnél, úgy javasolnék egyre sokszínűbb befektetési stratégiát. Lehet például az ingatlanba befektetni kívánt összeg felét alapokba helyezni, a másik feléből pedig 5-10 lakást vásárolni Budapest belvárosában

- tette hozzá a szakember, akinek arra is volt javaslata, hogy mit tegyen, aki rövid távú lakáskiadásba fogna a megvásárolt ingatlanokkal.

Véleménye szerint érdemes a lakások legfeljebb harmadát fordítani ilyen célra, és ezeket megéri kiadni egy ingatlankezelő-vállalkozásnak. Ezek a vállalatok ugyanis lehet, hogy elviszik a bevétel 20-30 százalékát is, de legalább napi szinten nem kell a rövid távú kiadás bonyodalmaival vesződnünk.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm