Kifakadt a magyar lottónyertes: egy év alatt úszott el a giganyeremény

2018. május 30. 14:32

131 millió forint keresi gazdáját ma este a Skandináv lottón. Bizonyára sokan eljátszanak a gondolattal, mihez kezdenének ennyi pénzzel: sokan azonnal felmondanának, ha nyernének, megvennék álmaik házát, lecserélnék a kocsit. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lottónyertesek élete csodás, nincs többé semmi gondjuk, nincs több stressz, végre anyagi jólétben élhetnek és ezzel a problémák nagy része meg is van oldva. De vajon valóban így van ez? Jól jönne 1,5 millió forint? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján, 60 hónapos futamidő mellett, az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 30 050 forintos törlesztőt ígér a 8,46%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol 30 327 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Sokan ábrándoznak arról, hogyan változna meg az életük, ha nyernének a lottón: képzeljük csak el egy pillanatra, hogy egyik pillanatban még azt nézzük, mennyi pénzünk maradt a hónapban a fizetésig, és sakkozunk a számlákkal, majd egy pillanat alatt milliomosok vagy milliárdosok leszünk. Hogy az egész életünk egy szempillantás alatt megváltozik, az nem is kérdés.

Csakhogy sokszor nem az áhított gondtalanság és boldogság időszaka következik. Ha valahogy kitudódik a dolog, hirtelen megjelenik a család, az állítólagos barátok, akiknek pénzre van szüksége.

A sok új barátomnak pénz kellett, és én adtam nekik

 - mondta a Sonline.hu-nak Varga Zsolt, aki egy évvel ezelőtt 47 millió forintot nyert a Skandináv lottón. Előtte közmunkásként és raktárosként dolgozott, de a hirtelen jött pénz felforgatta az életét. Vett egy házat, felújította, viszont a pénz a feleségét is a kettőjük kapcsolatát is megváltoztatta. A nő két kézzel szórta a pénzt, és el is hagyta a férjét. Jött a válás, a procedúra is sok pénzt emésztett fel.

A házon, amit vettem, a mai napig pereskedünk, oda beköltözni nem tudok. Mivel azonban pénzem sincs, így az albérletemből is el kellett jönnöm. A gyerekeket elvette a gyámügy, most nevelőszülőknél vannak. A barátok is elkoptak, persze a pénzemmel együtt

 - mondta Varga Zsolt, aki most épp munkaképtelen, mert eltört a lába. Azt tervezi, ha meggyógyul, külföldön próbál szerencsét.

A gyerekeknek megmentettem azért öt-öt millió forintot, amit zároltattam egy nevükre szóló számlán. Azt tizennyolc éves korukban megkapják, talán egy szerencsésebb életet indíthatnak majd belőle. (...) Aztán remélem az egykori barátaim is rám találnak - vagy én rájuk - és megadják azt, amivel tartoznak. Mert ez így tisztességes

 - jegyezte meg.

Esete nem egyedi. Andraschek László hajléktalanból lett lottómilliomos, 630 milliót nyert néhány éve. A pénzből nyitottak egy cukrászdát, vettek balatoni nyaralót, viszont ma már nyoma sincs a fényűzésnek. A cukrászda becsődölt, a nyaralót eladták.

Annak ellenére is megtalálnak bennünket a kéregetők, hogy elterjedt rólunk: elszegényedtünk. Ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét, mindent másképp csinálnék. Még a saját rokonaimnak sem árulnám el, hogy nyertünk

- mondta idén februárban a Lokálnak Andraschek Lászlóné Anikó. A férje a nyeremény után alkoholproblémákkal küzdött, Anikónak pánikbetegsége és pajzsmirigygondjai is vannak. Most van egy kis kertes házuk, ahol állatokat gondoznak, művelik a kertet.

Külföldön is sokan szegényednek el a hirtelen jött nyeremény után

Persze nem a magyar az egyetlen példa. Számos külföldi lottónyertes élete is jelentősen megváltozott a nagy nyeremény után. Lara és Roger Griffiths 2005-ben nyert 2,76 millió dollárt az amerikai lottón. A nyereményből vettek egy egymillió dolláros házat és egy Porschét, utazgattak: jártak Dubajban, Monacóban és Mallorcán is. Csakhogy 2010-ben leégett a házuk, nem sokkal később pedig a férfi elhajtott a kocsival, miután a nő meggyanúsította, hogy viszonya van valakivel. Végül 14 évnyi házasság után elváltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem hozott szerencsét a pénz Bud Postnak sem, aki 16,2 millió dollárt nyert a pennsylvaniai lottón 1988-ban. Ezután a korábbi barátnője beperelte, hogy osztozkodjanak a nyereményen. A bátyja pedig felbérelt egy bérgyilkost, hogy megölje őt és a feleségét, hogy így ő örökölje a nyereményt. Bud Post 1989-re már közel 1 millió dollárnyi adóságot halmozott fel.

Sharon Tirabassi 2004-ben nyerte meg a kanadai lottó 10 millió (kanadai) dolláros főnyereményét. A gyermekeit egyedül nevelő, segélyen élő nő vett egy nagy házat, luxuskocsikat, designer ruhákat vásárolt magának, menő partikat adott, exotikus utakra fizetett be, e mellett segítette anyagilag a barátait és családját is. Alig tíz év alatt elverte minden pénzét: dolgozik, munkahelyére busszal jár és nincs saját lakása, bérli az ingatlant, amiben él. A gyerekei jövőjére viszont - ahogy Varga Zsolt is - gondolt:  félretett valamennyi pénzt számukra, amihez 26 éves korukban férhetnek hozzá.

Evelyn Adams 1985-ben és 1986-ban is megnyerte a főnyereményt, összesen 5,4 millió dollárt. A nyereményből a családtagoknak és a barátainak is adott, a maradékot pedig eljátszotta. Állítólag Atlantic City kaszinóiban verte el a pénzt. Hogy most mi van vele, nem tudni. A 2000-es évek elején egy lakókocsi parkban élt.

Bizonyára sokan gondolják, hogy ha nyernének a lottón, azonnal felmondanának a munkahelyükön. Americo Lopez ezt meg is tette. Csakhogy nem hozta nyilvánosságra, mekkora szerencséje volt, egy sürgős lábműtétre hivatkozva  lépett ki a munkahelyéről. A kollégáit sem értesítette a nyereményről, holott együtt játszották meg a számokat és közösen fizették a lottót. Miután világossá vált számukra, hogy Lopes nem a lábműtét, hanem az eltitkolt nyeremény miatt vált köddé, beperelték a férfit. A bíróság végül úgy ítélkezett, hogy Lopesnek ki kell fizetni a kollégáknak járó részt a 17 millió 434 ezer dolláros, adózott nyereményösszegből.

Te mire költenéd a pénzt?

A Skandináv lottón 131 millió forintot, a hatoslottón 515 millió forintot, az Ötöslottón pedig 1,661 milliárd forintot lehet nyerni. Kíváncsiak vagyunk, ti mire költenétek a pénzt, ha valamelyik lottón telitalálatotok lenne:

Címlapkép: Balaton József / MTI

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem