Ezt minden magyar szülőnek tudnia kell: így spórolhatnak tízezreket az iskolakezdésen

Ezt minden magyar szülőnek tudnia kell: így spórolhatnak tízezreket az iskolakezdésen

2018. augusztus 15. 13:03

Közeleg a szeptember, sok család a nyaralásból hazatérve már javában az iskolakezdésre készül. A gyerekek ruháztatása, a tanszercsomagok akár 20-30 ezer forinttal is megterhelhetik a családi költségvetést. Pedig ezek a kiadások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek lennének, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Alig pár hét é kezdődik az iskola. A szülők már nagy erővel készülnek az új tanévre: járják az üzletek és igyekeznek beszerezni mindent, amire gyereküknek szüksége lehet. Az iskolakezdés viszont nem olcsó: akár 20-30 ezer forinttal is megterhelheti a családi kaszsát. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint sok szülő nem is tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében akár az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.

A KSH adatai szerint Magyarországon ma közel másfélmillió diák tanul, a pénztárak pedig tavaly év végén csupán valamivel több mint egymillió tagot tartottak nyilván, akiknek jelentős része ráadásul nem is számít aktívnak. Az egyéni befizetések a 2017-es év végére egy tagra vetítve hozzávetőlegesen 25 ezer forintot tettek ki, ami azt jelenti, hogy számottevő adóvisszatérítésre nem tehettek szert. Az igénybe vett kifizetések 96 százalékát az egészséghez kapcsolódó termékekre és szolgáltatásokra költötték, egyéb célokra, mint például az iskolakezdés, alig 2500 forintot, ami egy iskolatáska árának is csupán körülbelül a harmada.

Mindig jól jöhet egy kis megtakarítás

Az önsegélyező pénztárak által kínált lehetőségek jóval kevésbé ismertek a többi pénztári szolgáltatásnál, pedig a megtakarítások ezen típusa az egyik legsokoldalúbb öngondoskodási forma. A legtöbb egészségpénztár kínálja is portfóliójában ezeket a termékeket. A tagok a saját számlájukon is gyűjtögethetnek, de akár a család többi tagja is hozzájárulhat a nagyobb anyagi veszteségek elkerüléséhez, legyen az egy hirtelen jött betegség, munkanélküliség vagy valamilyen súlyos káresemény.

Az önsegélyező pénztári befizetésünk után igényelhetjük a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítést is, maximum 150 ezer forint értékben. Fontos azonban tudni, hogy ez csak az egyéni befizetések után jár, ha a munkahelyünkön, a béren kívüli juttatások részeként választjuk, akkor a visszatérítés nem igényelhető.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az OVB Magyarország véleménye szerint akkor is érdemes az önsegélyező pénztárak adta lehetőségeket választani, ha a közeljövőben nem tervezünk családot alapítani és iskoláskorú gyermekünk sincs. Már önmagában az adóvisszatérítés lehetősége is kecsegtető, de akár a lakáshitelünk törlesztésére, betegség vagy rokkantság miatt kieső jövedelem pótlására is felhasználható ez az öngondoskodási forma. Az önsegélyező pénztári befizetés utáni térítések többsége csak hat hónap után vehető fel, igaz, akkor viszont akár egy összegben is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?