27 °C Budapest
Itt a friss jelentés: így hízott a magyarok pénztárcája az utóbbi években

Itt a friss jelentés: így hízott a magyarok pénztárcája az utóbbi években

2018. július 17. 17:30

Összességében 18 százalékkal növekedett az EU-s háztartások reáljövedelme a 2000 és 2016 közötti másfél évtizedben. Uniós szinten a jövedelmek emelkedése igen kiegyensúlyozottan alakult, ugyanakkor az egyes országok - többek között Magyarország - esetében jelentős eltérések voltak tapasztalhatóak az átlaghoz képest.

A háztartások reáljövedelme 16 százalékkal emelkedett 2000 és 2009 között az Európai Unió országaiban - derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Ezt követően, a világválság éveiben (2009-2013 között) 3 százalék körüli csökkenést regisztráltak. Azóta ismét emelkedés figyelhető meg, 2013 és 2016 között 5 százalékkal emelkedtek a háztartások bevételei. Összességében tehát 2000 és 2016 között nagyjából 18 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a bevételek tekintetében, amely átlagosan 1 százalékos emelkedést jelent évente.

Az uniós átlag - ahogyan a lenti grafikonon is látszik - összességében egész kiegyensúlyozottan alakult az elmúlt bő másfél évtizedben. Ezzel szemben Magyarországon sokkal hektikusabban alakultak a reáljövedelmek. A 2000-es évek első felében még jóval az uniós átlag felett növekedett a hazai háztartások jövedelme, míg 2006-ban már éppen csak meghaladta azt. 2007-ben viszont már egy jelentős, 3,7 százalékos csökkenés következett be. A magyarországi reáljövedelmek legközelebb csak 2011-ben tudtak növekedni, ám 2012-ben ismét csökkent az értékük. Azóta azonban ismét növekedtek a háztartások bevételei.

Azonban van olyan európai ország, ahol még a magyarországinál is hektikusabban változtak a reáljövedelmek. A szomszédos Romániában például az utóbbi másfél évtizedben volt olyan év, amikor közel 26 százalékos emelkedést is mértek, máskor pedig 5,6 százalékos csökkenés is előfordult az előző évi állapotokhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?