20 °C Budapest
Olcsóbb lehet az ételrendelés: lépett a Netpincér

Olcsóbb lehet az ételrendelés: lépett a Netpincér

2018. április 29. 10:02

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése alapján a Netpincér vállalta, hogy módosítja az éttermekkel kötött szerződéseit. Az éttermeknek így nem kell majd ugyanolyan áron adniuk az ételeiket a nem online rendelési felületeken (pl. a telefonos megrendelések esetén), mint a Netpincéren.

A GVH azért indított eljárást a legnagyobb ételrendelés-közvetítő portál üzemeltetője ellen, mert az feltételezhetően versenykorlátozó kikötéseket alkalmazott az éttermekkel kötött szerződéseiben. A vállalkozás ugyanis előírta, hogy az éttermek kötelesek szolgáltatásaikat a Netpincéren ugyanolyan kondíciókkal (pl. árakkal, kedvezményekkel, kiszállítási feltételekkel) kínálni, mint teszik azt saját értékesítési csatornáikon (honlapon, telefonos megrendeléskor, szórólapjaikon) - írja közleményében a hivatal.

Bár a kikötés nem terjedt ki a Netpincér versenytársain keresztül érkező megrendelésekre, a gyakorlatban a GVH azt tapasztalta, hogy mindenhol ugyanannyiért árulták az éttermek az ételeiket. Az éttermeknek ugyanis nem állt érdekükben, hogy más közvetítő portálokon a saját áraiknál olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mert attól tartanak, hogy a fogyasztók elpártolnak tőlük, és inkább - a jutalékfizetési kötelezettség miatt az éttermek számára saját csatornáiknál költségesebb - közvetítőkön keresztüli megrendelést választják.

A GVH a verseny erősödését várja a vállalás eredményeként a házhozszállítási szolgáltatások tekintetében, különösen a közvetítők közötti versenyt illetően. A Hivatal jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29