25 °C Budapest
Durván felmehet a borok ára: mutatjuk, mely típusok érintettek

Durván felmehet a borok ára: mutatjuk, mely típusok érintettek

2018. április 27. 17:00

Egy friss nemzetközi jelentés szerint világszinten drágulhat a bor. Ennek pedig az az oka, hogy a termelés világszinten drasztikusan lecsökkent, miközben a fogyasztás alacsony mértékben, de folyamatosan növekszik. A kutatás kapcsán kíváncsiak voltunk arra, mit jelent mindez Magyarországon, mely borok esetében készülhetünk drágulásra.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) friss jelentése szerint a világ bortermelése történelmi mélypontra került 2017-ben. A szervezet adatai szerint ugyanis 2017-ben 250 millió hektoliter bort állítottak elő, ami 8,6 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban.

A grafikonon jól látható, hogy bár a globális fogyasztási szint továbbra is teljesíthető, a termelés szintje nagyon közel került a fogyasztáséhoz, ebből pedig a jelentés szerint az a következtetés vonható le, hogy

a bor piaci ára valószínűleg emelkedni fog.

A kutatás egyébként kitér arra is, hogy a tavalyi, rekord alacsony hozam okát egyértelműen a kedvezőtlen éghajlati viszonyokban kell keresni.

Mi a helyzet itthon?

A világtrendek vizsgálata után kíváncsiak voltunk arra is, mi a helyzet itthon. Az OIV adatai alapján Magyarországon az előállítást és a fogyasztást tekintve nem annyira drasztikus a helyzet, mint világszinten.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sőt 2014-hez képest - amikor nagyon közel volt az előállítás és a fogyasztás mértéke - a termelés 2017-re valamelyest el tudott lépni a fogyasztástól, de a számok azért itthon is elég közel vannak egymáshoz. Ennek apropóján megkérdeztük a 2018-as Borászok Borásza díjra jelölt Áts Károly, tokaji borászt, mire készülhetünk Magyarországon:

Az igaz, hogy 2016-2017-ben nagyon kevés szőlő volt, de én azt látom, hogy a több százezres, esetenként több milliós palackmennyiséggel legyártott, jellemzően hipermarketekben értékesített tömegborok ára nem növekszik. Ellenben a komolyabb minőségű, birtok- illetve aszúborok esetében a magas kereslet miatt tapasztalható, és várható is további áremelkedés. És igen, ez a drágulás például a Tokaj-hegyaljai borvidéken is jelentkezhet.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy a 2018-as termésről egyelőre senki nem tud semmit, hiszen a szőlőtőkék még csak most fognak virágba borulni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?