16 °C Budapest
Durván felmehet a borok ára: mutatjuk, mely típusok érintettek

Durván felmehet a borok ára: mutatjuk, mely típusok érintettek

2018. április 27. 17:00

Egy friss nemzetközi jelentés szerint világszinten drágulhat a bor. Ennek pedig az az oka, hogy a termelés világszinten drasztikusan lecsökkent, miközben a fogyasztás alacsony mértékben, de folyamatosan növekszik. A kutatás kapcsán kíváncsiak voltunk arra, mit jelent mindez Magyarországon, mely borok esetében készülhetünk drágulásra.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) friss jelentése szerint a világ bortermelése történelmi mélypontra került 2017-ben. A szervezet adatai szerint ugyanis 2017-ben 250 millió hektoliter bort állítottak elő, ami 8,6 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban.

A grafikonon jól látható, hogy bár a globális fogyasztási szint továbbra is teljesíthető, a termelés szintje nagyon közel került a fogyasztáséhoz, ebből pedig a jelentés szerint az a következtetés vonható le, hogy

a bor piaci ára valószínűleg emelkedni fog.

A kutatás egyébként kitér arra is, hogy a tavalyi, rekord alacsony hozam okát egyértelműen a kedvezőtlen éghajlati viszonyokban kell keresni.

Mi a helyzet itthon?

A világtrendek vizsgálata után kíváncsiak voltunk arra is, mi a helyzet itthon. Az OIV adatai alapján Magyarországon az előállítást és a fogyasztást tekintve nem annyira drasztikus a helyzet, mint világszinten.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sőt 2014-hez képest - amikor nagyon közel volt az előállítás és a fogyasztás mértéke - a termelés 2017-re valamelyest el tudott lépni a fogyasztástól, de a számok azért itthon is elég közel vannak egymáshoz. Ennek apropóján megkérdeztük a 2018-as Borászok Borásza díjra jelölt Áts Károly, tokaji borászt, mire készülhetünk Magyarországon:

Az igaz, hogy 2016-2017-ben nagyon kevés szőlő volt, de én azt látom, hogy a több százezres, esetenként több milliós palackmennyiséggel legyártott, jellemzően hipermarketekben értékesített tömegborok ára nem növekszik. Ellenben a komolyabb minőségű, birtok- illetve aszúborok esetében a magas kereslet miatt tapasztalható, és várható is további áremelkedés. És igen, ez a drágulás például a Tokaj-hegyaljai borvidéken is jelentkezhet.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy a 2018-as termésről egyelőre senki nem tud semmit, hiszen a szőlőtőkék még csak most fognak virágba borulni.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?