32 °C Budapest
Durván felmehet a borok ára: mutatjuk, mely típusok érintettek

Durván felmehet a borok ára: mutatjuk, mely típusok érintettek

2018. április 27. 17:00

Egy friss nemzetközi jelentés szerint világszinten drágulhat a bor. Ennek pedig az az oka, hogy a termelés világszinten drasztikusan lecsökkent, miközben a fogyasztás alacsony mértékben, de folyamatosan növekszik. A kutatás kapcsán kíváncsiak voltunk arra, mit jelent mindez Magyarországon, mely borok esetében készülhetünk drágulásra.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) friss jelentése szerint a világ bortermelése történelmi mélypontra került 2017-ben. A szervezet adatai szerint ugyanis 2017-ben 250 millió hektoliter bort állítottak elő, ami 8,6 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban.

A grafikonon jól látható, hogy bár a globális fogyasztási szint továbbra is teljesíthető, a termelés szintje nagyon közel került a fogyasztáséhoz, ebből pedig a jelentés szerint az a következtetés vonható le, hogy

a bor piaci ára valószínűleg emelkedni fog.

A kutatás egyébként kitér arra is, hogy a tavalyi, rekord alacsony hozam okát egyértelműen a kedvezőtlen éghajlati viszonyokban kell keresni.

Mi a helyzet itthon?

A világtrendek vizsgálata után kíváncsiak voltunk arra is, mi a helyzet itthon. Az OIV adatai alapján Magyarországon az előállítást és a fogyasztást tekintve nem annyira drasztikus a helyzet, mint világszinten.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sőt 2014-hez képest - amikor nagyon közel volt az előállítás és a fogyasztás mértéke - a termelés 2017-re valamelyest el tudott lépni a fogyasztástól, de a számok azért itthon is elég közel vannak egymáshoz. Ennek apropóján megkérdeztük a 2018-as Borászok Borásza díjra jelölt Áts Károly, tokaji borászt, mire készülhetünk Magyarországon:

Az igaz, hogy 2016-2017-ben nagyon kevés szőlő volt, de én azt látom, hogy a több százezres, esetenként több milliós palackmennyiséggel legyártott, jellemzően hipermarketekben értékesített tömegborok ára nem növekszik. Ellenben a komolyabb minőségű, birtok- illetve aszúborok esetében a magas kereslet miatt tapasztalható, és várható is további áremelkedés. És igen, ez a drágulás például a Tokaj-hegyaljai borvidéken is jelentkezhet.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy a 2018-as termésről egyelőre senki nem tud semmit, hiszen a szőlőtőkék még csak most fognak virágba borulni.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?