Kilátástalan a helyzet: több száz magyar településen nem lehet bevásárolni

2018. február 6. 19:00

A falusi kisbolt jelentős része a tönremenetel széléhez igencsak közel jutott az elmúlt években, sokan le is húzták végleg a redőnyt. A bolt nélküli települések száma ma 219, négyszer több mint 15 éve.

A falusi kisboltok része jóformán a tönk szélére sodródott az elmúlt évek során. Sokan ráadásul úgy, ahogy van bezárták a boltot örökre. Ahol pedig megmaradtak a boltosok egyre reménytelenebbnek tűnik a helyzet. Minderről azonban nem csak a boltok tehetnek - írja közleményében a blokkk.com.

Kevesebb lakos, kevesebb vásárló

A népesség folyamatosan csökken, ezáltal kevesebb a vásárló is. A települések száma ugyanakkor nem csökkent az elmúlt másfél évtizedben, mindezt azonban úgy, hogy több a város és kevesebb a falu.
A településvilágnak is megvannak a maga szabályai, sajátosságai, például szét is válhat egy település. Igaz itt is, hogy minél kisebb egy falu, annál kedvezőtlenebbek az ott élők életkörülményei. Ráadásul sokan ingáznak is, hiszen helyben kevés, vagy alig van, vagy egyáltalán nincs munka. Az ingázók pedig egyáltalán nem biztos, hogy rohannak haza a kisboltba vásárolni. Sőt, ha már amúgy is utazniuk kell, könnyen lehet, hogy a nagyobb település nagyobb boltjában költik el a pénzüket.

És bizony akad olyan falulakó is, aki nem rest buszra szállni, és más település esetleg nagyobb boltjában kalandozni. Még meg is érheti neki az olcsóbb árak miatt, könnyen visszajöhet a buszjegy ára.

Kilátástalan a helyzet

Nyomon követhető, hogy évről évre nő a bolt nélküli települések, falvak száma. Ez nem jó az ott lakóknak, hiszen azért helyben vásárolni, legalább egy-két apróságot, mindig kényelmesebb. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a bolt egy vállalkozás, ahol a bevételnek többnek kell lennie, mint a kiadásoknak, költségeknek. Ez pedig sok helyen nem jön össze:

Boltok persze városokban is mennek tönkre. Az elmúlt 1,5 évtizedben például közel ötödével csökkent (több mint 30 ezer) a boltok száma Magyarországon.  A nagyobb csapás a falvakat érte ez alatt az időszak alatt, mivel ameddig
a városokban 12 százaléka szűnt meg végleg a boltoknak, addig a falvakban ez az arány 40 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a magyar bolthálózat európai léptékben nézve az elaprózottabbak közé tartozik, ami azt jelenti a versenyképesség oldaláról, hogy egy bolt kevesebb vásárlót szolgál ki, akik persze így kevesebbet is költenek egy-egy boltban.

A legsúlyosabb gond azonban az, hogy a falu boltja versenyképességben, teljesítményben szerte a világban adottságai miatt eleve hátrányban van a nagyáruházzal szemben. Nagyobb láncban, nagyobb alapterületen egy kifli, vagy zsemle értékesítési költsége eleve kisebb, így könnyebb azt alacsonyabb áron kínálni. De ha a bolt még nagyobb alapterületű is például a kelleténél, régiek a berendezései, akkor még nagyobb a baj. Ez látszik is azon, hogy egy boltra milyen árbevétel jut. A blokkk.com számításai szerint

9374 hazai láncú boltra egyenként 157 millió forintos bevétel jut, míg az 1697 multi bolt egyikére 1,5 milliárd.

A másik nagy probléma a kisboltokban a fejlesztések hiánya. Sokszor ugyanis a kisboltokat anno teljesen más vásárlóerőre tervezték, ezért váltani kellett volna, de nem igazán volt miből.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?