3 °C Budapest

Nesze neked áfacsökkentés: csúcson az alapvető élelmiszerek ára

2018. január 11. 19:00

Hiába csökkent decemberben az élelmiszerek árindexe, összességében 2017-ben az éves átlag 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket.

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak decemberben, különösen a növényi olajok és a tejtermékek ára esett nagyot - derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, ma megjelent élelmiszerár indexéből. A havi mutató, amely az alapvető élelmiszerek nemzetközi piacokon tapasztalható ármozgásait követi le, 169,8 pontjával 3,3 százalékkal volt lejjebb novemberi értékéhez képest. Hiába azonban az év végi gyengülés, a FAO

élelmiszerár-index éves átlaga (174,6) 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-osat, kiérdemelve az elmúlt három év legmagasabb éves értéke címet is.

A tejtermékek árindexe majd 10 százalékoat zuhant decemberben a hatalmas exportkészletek és a tejporok, illetve a sajt és vaj iránti visszafogott kereslet együttese miatt. Ennek ellenére a mutató éves összesítésben 31 százalékkal volt fölötte az azt megelőző évinél. A növényi olajár-index 5,6 százalékot csökkent novemberhez képest a pálmaolaj árának esése miatt - utóbbi a felgyülemlett maláj és indonéz készletekkel magyarázható. Ami, cserébe, a szójaolaj jegyzését is lefele nyomta. 2017-ben ezen alindex szintje összességében 3 százalékkal volt magasabb a korábbi évhez képest.

A cukor árindexe szintén lejtmenetben volt (-4,1 %) a szezonális behatások és az előttünk álló év nagyobb kínálatának reményében. Átlagosan ezzel 11,2 százalékkal volt alacsonyabb a cukorárak szintje tavaly, mint két évvel korábban. Lényegében változatlan maradt azonban a gabonafélék összesített ára, a trend már a harmadik hónapja kitart: a búza árának gyengülését ellensúlyozta a kukorica és rizs drágulása. A 2017-es átlag 3,2 százalékkal haladta meg a 2016-ost, de még így is 37 százalékkal kevesebb volt a 2011-es rekordértéknél. A húsárak valamelyest erősödtek decemberben, és jelentősebben (9 %) az év során.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem