12 °C Budapest

Óriási leárazások kezdődtek: így vásárolhatsz most be olcsón

2017. december 30. 11:31

Ma még nyitva vannak az üzletek, érdemes szétnézni, hiszen óriási leárazásokkal várják a vásárlókat. Ha valaki szeretné kicseréltetni a karácsonyra kapott ajándékot, de hétközben nem volt erre ideje, annak érdemes ma felkerekednie. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha új holmira cserélnénk be a kapott meglepetést.

Sokan dolgoztak a két ünnep között, és nem volt idejük a karácsonyi ajándékok cseréjére. A Blokkk.com segít, hogy ha valaki így járt, mi a teendője. Az ajándékok csere-beréje látszatra  ugyanis könnyű, de azért megvannak a maga buktatói is. Most nem arról van szó, amikor szamárfüles a könyv, sáros a cipő, félig üres a parfümös üvegecske, kopott a rúzs, vagy éppen italfoltos a visszavitt asztalterítő, hiszen ezek eleve vesztes próbálkozások. Nem is online vásárlásról van szó, hiszen az sem problémás: a jog 14 napnyi elállási lehetőséget ír elő, amit nem kell indokolni sem.

Most a kiinduló pont az, hogy nem teszik / valaki két ugyanolyan holmit kapott, rossz a méret, tehát hogy valami miatt visszavinnénk a boltba a fa alatt fellelt portékát. És ilyenkor akadhat azért gond.

1. Nincs meg a nyugta

Ez komoly buktató lehet, hiszen a nyugta a legfontosabb csere-bere kellék. De azért érdemes kísérletezni valamilyen nyugtapótló megoldással. Az ajándék mellé amúgy sem illik odatenni a nyugtát, de a tapasztalt ajándékozó nem dobja el, hanem megőrzi, és a gyertyagyújtást követő csomagbontogatás közepette megkísérli felmérni a megajándékozott meglepetésének, örömének hullámait. De az is lehet, hogy az ajándékozó csak később szerez tudomást az esetleges csalódásról. És ha végül elkallódott a vásárlást igazoló nyugta, azért egy bankkártyás fizetés bizonylat másolata meggyőzheti a boltost, hogy ott vették az ajándékot. A kereskedő sajátmárkás terméke sem okozhat nagy meglepetést a boltos számára.

De akad mentsvár más is, hiszen ha az ajándék ruhafélén ott fityeg az a néhány papírcetli, amelyek némi információt adnak a termékről, a pénztárnál arról olvasták be a termékazonosító kódot, sőt, az ár is fel van tüntetve rajta, esetleg a bolt neve, könnyebb lehet a megoldás. A sorozatszámmal, gyártási számmal rendelkező műszaki cikkeknél sem reménytelen a csere-bere a nyugta nélkül. Jól jöhet egy, a boltban lepecsételt jótállási jegy is, ha az még nem veszett el. A többi a boltos jóindulatán múlik, de azért azt fogadjuk el, hogy a nyugta, vagy a vásárlás tényét bármi módon igazoló papírfecni jól jön, ha cserére kerülne a sor.

2. Elveszett a számla

Jó néhány vásárló számlát kér a vásárláskor. Ez, ha elvész, könnyen pótolható, hiszen a bolt nyilvántartásában visszakereshető.

3. Nincs meg a számla, nyugta, szakadt, sérült a csomagolás

Természetes, hogy a megajándékozott örömének első hullámában kibontja az ajándékot, így bizony nem ritka a csere-berében a csomagolóanyag hiánya, vagy sérülése. A boltos, ha visszavesz egy ajándékot, azt azért szeretné újra eladni (ezért sem lehet használt, annak már sokkal kisebb az értéke), amit megkönnyít a sértetlen csomagolás. A gyári zárt csomagolás célja egyébként a termék épségének, minőségének megóvása, tehát nem felesleges kellék, hiányának szóvá tétele a boltos részéről nem kibúvó, hanem a következő vásárló érdekének a védelme is.

A boltos egyes esetekben el tud tekinteni a hiányzó, vagy sérült csomagolástól, sok termékféleség, például ruházati holmi, még eladható nélküle is. A higiéniai jellegű árucikkeknél (egy részük eleve nem is cserélhető), vagy a szállításra kényes, könnyen sérülő, karcolódó árucikkeknél azonban ez már nem lehetséges.
Egyes esetekben az ajándék cserélésekor a csomagolás áthelyezhető a visszavitt termékre, ez is lehet megoldás. De el lehet fogadni a gyári csomagolás helyett egy bolti csomagolást is.

4. Egyes kiegészítő kellékek, tartozékok hiányoznak: így nem fog menni

Elkallódni bármi elkallódhat, de a boltos számára a cseréhez minden kellék szükséges, amit vásárláskor elvitt a vásárló. A kellékhiány (például a ruhához tartozó öv, a társasjáték dobókockája, a mobilhoz tartozó fülhallgató, az étkészlet teáskannájának a fedele) buktatja a cserét, hiszen nem sok olyan vásárló akad, aki később megveszi a hiányos dolgokat.

5. Eltűnt a vásárlói tájékoztatást tartalmazó cédula, vagy a használati-kezelési útmutató, esetleg a jótállási jegy

Ezek egy részét tudja pótolni a boltos. Például a ruházati holmin fityegő cédula hiánya ugyan a későbbi eladáskor megnehezítheti az árucikk kezelését, ha kézzel írnak egy újabbat (például a vonalkód gépi leolvasása helyett jöhet a kódszámok egyenkénti bepötyögése a pénztárgépbe), de nem pótolhatatlan, főleg, ha van mire cserélni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A használati-kezelési útmutatók, termékleírások is pótolhatok sok esetben, akár egy fénymásolással is, a lényeg, hogy ezt minden vásárlónak minden vásárláskor meg kell kapnia. A jótállási jegy, ha jótállásos terméket kel cserélni, úgyszintén pótolható, a régi pedig már idejét múlja egy csere-berét követően, hiszen ha majd később másik vásárló veszi meg a visszavitt portékát, újra indul a jótállási idő számlálása.

6. Kettőt kaptam, az egyiket ki kell cserélni, de melyiket, mire és hogyan

Az első kérdések egyike, hogy ha egy ajándékból kettőt kaptam, melyiket vigyem vissza. Ha gyorsan le akarjuk rendezni a cserét, akkor azt, amelyiknek megvan a nyugtája és sértetlen a csomagolása.

Kérdés lehet az is, vigyem-e magammal mindkettőt megmutatni a boltosnak, hogy igaz a hír, kettőt kaptam. Ez végülis felesleges, hiszen a sorban mögöttem állótól is kölcsön kérhetem ugyanazt a portékát pár pillanatra mutogatni, a boltost pedig, ha segíteni akar, nem érdekli a miért. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a két egyforma ajándékot az ajándékozók két különböző boltban vették, eltérő árakon. Kérdés az is, hogy az olcsóbbat, vagy a drágábbat vigyem vissza.

A vásárlónak, a megajándékozottnak ilyenkor boltos fejjel kell gondolkodnia, persze fordított előjellel. Célszerű az olcsóbbat megtartani, hiszen ugyanazért a portékáért valakinek a zsebéből kisebb volt a ráfordítás, ami átvándorolt a megajándékozott zsebébe. A drágább portékán viszont több is nyerhető, ha szemfüles a csereberés megajándékozott. A két ajándékot kaptam című történetben ugyanis vagy levásárolható a termék ára, vagy sok-sok jóindulattal visszaadhatja a boltos a vételárat (inkább az előbbi a jellemző, hiszen azért az is segítség, de nem okoz bevételkiesést a boltosnak).

7. Nincs másik szín, jó méret, elfogyott: követelhetem vissza a vételárat?

A csere nem kötelező, jogszabály (a webvásárlás 14 napját nem számítva) nem írja elő. Így a mikéntje a vásárló és a boltos alkujának eredménye. Könnyen előfordulhat, hogy nem talál a megajándékozott neki tetsző új portékát a boltban az ünnepek után. A vételár visszafizetését nem követelheti a vásárló, az csak egy végső lehetőség, de a boltos szándékától függ (van boltos, amelyik megteszi, de nem ez a jellemző és nem is várható el kötelező jelleggel, főleg, ha van más gyógyír is). Megfelelő csereportéka hiányában gyakori, hogy a boltos levásárlási lehetőséget, vásárlási utalványt kínál fel. Ez egyáltalán nem lebecsülhető segítség, hiszen a vásárló megszabadul a fölös portékától és majd ha talál kedvére valót, megveszi azt. Ezzel mindenki jól is járhat.

8. Akciósan vették az ajándékot, teljes áru vásárlási utalvány jár-e a csere-berében

A vásárló persze furfangos, szemfüles, ami egyáltalán nem baj. Alkudozzon a boltossal, de a jó az, ha mindketten elégedettek. Az akciósan vett ajándék (van ilyen is) a vásárló számára az igazi árhoz képest egy kisebb ráfordítást, kiadást jelentett. Kérdés, hogy milyen alapon várná el, hogy a valós kiadásánál nagyobb értéket kapjon vissza a csere során. Éppen ezért a kereskedő megteheti, hogy ha a puszta cserelehetőség hiányában vásárlási utalványt ad egy leárazott cserés termék után, az olyan értékű legyen, mint amennyit a vásárló fizetett érte: amennyit fizetett érte, annyit költhet később is.

9. Leárazták az ünnepek után

Megint csak a vásárló szemfülessége a kérdés. Az előbbi fordítottja sem ritka, hiszen az ünnepet követően egyes boltokban megindul az akciózás. Előfordulhat, hogy a vásárló visszavitte  a korábban teljes áron vett ajándékot és egy vásárlási utalvány birtokában rögvest fele áron tudott bevásárolni. Akár kettőt is belőle, persze, nem egyformát. Ezért is szabhatja meg a boltos, hiszen a csere csak egy segítség lehetősége, ha bajba jutott a vásárló, hogy ha utalványt ad, akkor akciós árut nem vehet érte.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem