3 °C Budapest
Ennyit szórnak el a magyar fiatalok karácsonyi ajándékokra

Ennyit szórnak el a magyar fiatalok karácsonyi ajándékokra

2017. december 23. 12:00

A fiatalok átlagosan 27 ezer forintot költenek a karácsonyi ajándékokra, ez 2014-hez képest 35 százalékkal magasabb összeget jelent. Az érintettek 20 százaléka 20-29 ezer forintot költ ebben az időszakban, 7 százalékuk 5 ezer forintnál kevesebbet, 2 százalékuk pedig 100 ezer forint feletti ajándékbüdzsével rendelkezik. Idén többen kezdték el korán az ajándékok beszerzését: 26 százalék már novemberben vagy azelőtt nekiállt.

A 19-29 éves fiatalok az idén 27 ezer forintot költenek átlagosan a karácsonyi ajándékokra, ami az előző évhez képest 12,5 százalékos növekedést jelent, a 2014-es 20 ezer forinthoz viszonyítva pedig 35 százalékos emelkedésnek felel meg - derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely a 19-29 éves korosztály karácsonyi ajándékvásárlási szokásait vizsgálta.

A fiatalok 71 százaléka 10-49 ezer forintból oldja meg a vásárlást. Ugyanakkor 7 százalékos azoknak az aránya, akik kevesebb, mint 5 ezer forintból tudnak ajándékokat venni, 2 százalékuk pedig azt mondta, hogy ilyenkor 100 ezer forint feletti összeg is elmegy. A fiatalok több mint fele egyébként idén is ugyanakkora összeget szán az ajándékokra, mint tavaly, 24 százalékuk többet, 22 százalékuk pedig kevesebbet tervez költeni, mint az előző évben.

A legtöbben (a fiatalok negyede) 8-10 embernek vásárol ennyi pénzből, 22-22 százalék pedig 4-5 és 6-7 embert lep meg a karácsonyi időszakban. Mindössze 8 százalékos azok aránya, akik teljesen kimaradnak az ünnepi ajándékozásból, 92 százalék valamilyen meglepetéssel készül szeretteinek.

Korán nekiállnak

A felmérés szerint az idei karácsonyra a korábbinál többen kezdték meg viszonylag hamar a felkészülést. A fiatalok 26 százaléka ugyanis már novemberben vagy azelőtt nekilátott az ajándékvásárlásnak, szemben a korábbi évekkel, amikor a november előtti vásárolni kezdők aránya alig több, mint 10 százalékos volt. A korai ajándékvásárlás leginkább a nőkre és a 26-29 évesekre, valamint a nyugat-magyarországi térségben élőkre jellemző. A legtöbben (35 százalék) azonban még mindig december elejére hagyja az ajándékok beszerzését, az utolsó pillanatban, a karácsony előtti napokban, 14 százalék bonyolítja le a vásárlást.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?