14 °C Budapest

Újra lecsapott a hatóság: több tonnányi élelmiszert kell bezúzni

2017. december 14. 13:32

Két, egymástól független, nagy horderejű mézhamisítási ügyben is hatósági kivonásra került több tonnányi ismeretlen eredetű élelmiszer.

Az egyik esetben 42 hordónyi, összesen több mint 7,6 tonna súlyú méztétel kapcsán indított hatósági eljárást a Nébih egy élelmiszer-vállalkozás bejelentése alapján. A bejelentő az általa üzemeltetett egység számára alapanyagként vásárolta meg a jelentős mennyiségű mézet, amelyről a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak.

A cég (jogkövető vállalkozásként) a kifogásolt 42 hordónyi tételt saját hatáskörben elkülönítette és kivonta a forgalomból. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálati eredményeket átadta a Nébih részére, továbbá kérte az alapanyag élelmiszerbiztonsági és nyomon követési célú ellenőrzését. Az eljárása során (hatósági mintavételt és újabb laboratóriumi vizsgálatokat követően) a jogsértés ténye bebizonyosodott. A felelősök megállapítása folyamatban van.

A másik eset során előzetes adatgyűjtést követően tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nébih egy méztermelő vállalkozónál, akinél több jogsértést is feltártak a szakemberek. A többszöri, mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy

13 hordónyi (kb. 2200 kg) összsúlyú tétel eredete nem igazolt, valamint egy másik méztétel esetében a laboratóriumi vizsgálat 13,4% idegen cukor jelenlétét mutatta ki, így ez utóbbi tétel  hamisított élelmiszer-terméknek minősül.

A fentiekre való tekintettel a Nébih 21 hordó (mintegy 3600 kg) jogsértő méztétel forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelte el. A hatósági eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett vállalkozás adati egyébként elérhetőek a Nébih Jogsértések oldalon. A második eseteről készült videófelvételt pedig megnézheti a lenti videón.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem