21 °C Budapest

Súlyos a helyzet a boltokban: ilyen is rég volt Magyarországon

2017. december 9. 13:01

Közeleg a karácsony, a szokásoshoz képest ilyenkor jóval több pénzt hagyunk a pénztárnál. Korántsem csak ajándékokra költünk, az év ezen időszakában az élelmiszereken sem spórolunk. Becslések szerint egy átlag magyar család nagyjából 24 ezer forintot költ majd idén az ünnepi fogásokra. Ebből már elég jó ünnepi menüt lehet összehozni, viszont valószínűleg kevesebb sütit tudunk majd készíteni, mint tavaly ilyenkor: a fogyasztói árak jóval magasabbak, mint 2016-ban voltak.


Az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan arról lehetett hallani, hogy drágul a vaj, vajkrém és a tojás is. Vagyis a klasszikus karácsonyi sütemények alaphozzávalóiért többet kell fizetni, mint tavaly ilyenkor. A KSH épp tegnap hozta nyilvánosságra a fogyasztói árakkal kapcsolatos jelentését. Azt írják, a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly novemberben.

Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt. Utóbbiak ára 3,4 százalékkal emelkedett, ezen belül

a tojás 23, a vaj, vajkrém 15,4, a tejtermékek 9,6, a kenyér 7,5, a párizsi, kolbász 7,3, a sajt 7,1, a sertéshús 4,1 százalékkal drágult 12 hónap alatt,

vagyis 2016. novemberhez viszonyítva. Sőt, ha az októberi árakat nézzük, akkor is látható, hogy egy hónap alatt is drágultak a termékek, az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 18,6, a friss zöldség 3,7, a párizsi, kolbász 1,9 százalékkal drágult. Jó hír viszont, hogy a cukor 6,1, a friss hazai és déligyümölcs 3,6, az étolaj 1,4 százalékkal kevesebbe került.

Drágábban jön ki a torta és a bejgli

A drágulást mindenki a saját bőrén érzi. Míg szeptemberben 10 darab tojást 369 forintért kaptunk meg, addig októberben már 385, novemberben pedig 457 forintot kellett érte fizetni a KSH adatai szerint. Egy évvel korábban, vagyis 2016 novemberében egyébként 369 forint volt 10 darab tojás. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy ez csupán átlagár, az Auchanban a héten például darabjáért 55 forintot kell fizetni, de más üzletekben nem ritka a 60-70 forintos darabár sem.

Lassan luxus lesz a tojás


Nem csak Magyarországon nő hónapról hónapra a tojás ára. Az árváltozásokat az év eleji európai madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli uniós fipronilos tojásszennyezési ügy okozza, mert a termelés Európa-szerte visszaesett. A drágulás az egész Unióban megfigyelhető az Európai Bizottság adatai alapján.

A finomliszt ára is nőtt, igaz, korántsem ennyire drasztikus a változás, néhány forintokról van csak szó. A vajas margarin ára is nőtt az elmúlt egy évben, tavaly októberben még 255 forint volt a 200 vagy 250 grammos kiszerelésű termék ára, idén az 10. hónapban már 281 forintot kellett fizetni érte.  Vagyis mindez azt is jelenti, hogy aki idén süteményekkel szeretné várni a vendégeket, annak érdemes felkészülnie, hogy nem tudja annyiból kihozni a desszertet, mint tavaly.

A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a bejgli, sokan készítenek pozsonyi kiflit is vagy fatörzs tortát. Nézzük, mi kell egy rúd bejglihez. A kedvenc, általunk többször kipróbált recept szerint egy rúd bejgli tésztájához

  • 13 dkg liszt,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 dkg zsír,
  • 1,5 dkg porcukor,
  • 1 kisebb tojás sárgája,
  • egy csipet só,
  • egy csipet élesztő,
  • egy kevés tej

kell.

Hiába nincs szükség hozzá 1 kilogramm lisztre és cukorra, kimérve ezeket nem tudjuk beszerezni, vagyis muszáj 1 kilós csomagot vásárolni. Ugyanez igaz a tejre, amiből 1 liret tudunk venni, és az élesztőre is (5 dekás kiszerelés a legkisebb).

Tojásból ugyan választhatunk 6 darabos kiszerelést, viszont érdemes a 10-es csomagot megvenni, ha mást is szeretnénk sütni az ünnepek alatt. Ha a KSH átlagos fogyasztói áraival kalkulálunk, akkor ha novemberben vásároltuk volna meg a hozzávalókat, összesen 1612 forintot hagytunk volna a kasszánál. Mindezt úgy, hogy a sót és élesztőt nem számoltuk bele, ahogy a töltelék hozzávalóit sem. 1 kiló lisztből egyébként kb. 6 rúd bejglit vagy 45 darab pozsonyi kiflit tudunk készíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki pozsonyi kiflit is szeretne sütni, annak viszont vajból nem elég az 5 dekagramm, többet kell vennie a boltban. 10-12 darab kifli tésztájához ugyanis

  • 25 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm teavaj
  • 2,5 dekagramm porcukor
  • 0,75 deciliter tej
  • 0,5 dekagramm élesztő
  • 1 darab tojássárgája
  • 2 gramm só

kell.

Az sem jár jól anyagilag, aki valamilyen tortával szeretné meglepni a szeretteit. Egy jól bevált piskóta recept szerint ugyanis egy 21,5-23 centiméter átmérőjű tortakarikához szükséges piskótához

  • 7 tojásra
  • 14 dekagramm kristálycukorra
  • 17,5 dekagramm lisztre

van szükség.

Aki csokis piskótát szeretne készíteni, annak szintén 7 tojás, 14 dekagramm cukor, 16 dekagramm liszt és 1,3 dekagramm, 22 százalékos kakaóporra lesz szüksége. Vagyis a piskóta hozzávalóiért közel ezer forintot kell fizetni.

Aki csokoládés fatörzsroládot szeretne sütni, annak a piskótához

  • 8 tojásra
  • 16 dekagramm cukorra
  • 20 dekagramm lisztre

lesz szüksége. Tehát, aki többféle süteménnyel szeretne készülni, annak alapvetően nem is lesz elég a 10 darabos kiszerelésű tojás. Ráadásul, ha még linzer karikát vagy ishlert is szeretnénk készíteni (gyorsan és könnyen megvan, a tészta kevés alapanyagból áll, csak liszt, vaj, cukor és tojássárgájára van szükség. A tökéletes arány 3:2:1, már ami a liszt, vaj és cukor hányadát illeti, 30 dkg lisztre számolva pedig egy nagyobb tojás sárgája kell még hozzá), akkor jó, ha alapból 2 kiló lisztet vásárolunk, és vajból sem árt, ha van otthon 1 kilogramm, ami igen drága mulatság: ha az e heti akciós újságokat nézzük, az Auchanban és az Aldiban találni a legjobb áron, a saját márkás, 100 grammos termék 179 forintba kerül.

Vagyis ha valaki sütni szeretne egy rúd bejglit, mellé 10-12 darab pozsonyi kiflit, plusz még 15-20 darab linzer karikát, annak minimum 35 dekagramm vajra lesz szüksége, ami máris közel 1000 forint. (A legtöbb áruházban viszont ennél jóval drágább a vaj, nem ritka, hogy a 200 grammos kiszerelésért 600-700 forintot kell fizetni.) Számításaink szerint csak a különféle tészták hozzávalóit idén biztosan nem ússzuk meg 3000 forint alatt, mindezt úgy, hogy az akciós teavaj árával számoltunk. Ha ehhez hozzávesszük még a töltelék (250 gramm mák 400-500 forint, a dió kilójáért 2000-2500 forintot is elkérhetnek), illetve a torta töltéséséhez szükséges krém alapanyagait (vaj vagy tejszínhab, plusz az ízesítés: étcsokoládé vagy gyümölcsök), máris 4-5 ezer forintnál tartunk.

Ha vennél valami nagyobb dolgot karácsonyra, de épp nincs rá félretett pénzed, akkor nézzük, hogy a Pénzcentrum kalkulátorával milyen finanszírozási ajánlatokat találsz. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm