Te is ilyen ikeás matracon alszol? Jobb, ha tudod, rákkeltő lehet

2017. november 22. 16:00

Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek. A vállalat több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, a vásárlók pedig visszaválthatják a már megvett termékeket; bár az ügy Magyarországot is érinti, a vállalat itt egyelőre nem léptetett életbe hasonló intézkedéseket és tovább vizsgálódik.

A számos területen aktív BASF egyebek mellett matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja - így európai társaságoknak is. Ennek gyártásába csúszott hiba nyár végén, amelynek eredményeképpen a termékben alaposan megnövekedhetett egy bizonyos komponens jelenléte.

A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amely egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A hiba konkrétan a toluilén-diizocianát (TDI) gyártási folyamata során lépett fel - ez az anyag több típusú poliuretánhab-fajtának is alapanyaga. A BASF közlése szerint a TDI-t 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához, a fennmaradó részben pedig olyan egyéb termékek előállításához használják mint például autóalkatrészek.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.

Úgy tűnik azonban, a hír mintha csak a német nyelvű sajtóban kapott volna helyet az ügy kirobbanása után közvetlenül, máshol, például Lengyelországban csak jóval később, november közepén jelentek meg az ezzel kapcsolatos első cikkek. A lengyel Fakt24.pl írása szerint a lengyel fogyasztóvédelem egy franciaországi civil szervezettől értesült a problémáról, az ennek nyomán indított vizsgálat eredményéből derült ki, hogy a szóban forgó termékek Lengyelországban is piacra kerültek. A magyar sajtóban pedig cikkünk megjelenése előtt látszólag egyáltalán nem volt nyoma az esetnek.

A mérgező anyagből gyártott matracok azonban bizonyos bútor- és lakásfelszerelési áruházak - így az IKEA kínálatában is felbukkantak, több országban is.

Annak ellenére, hogy a termékek az egészségre a BASF szerint sem veszélyesek, a bútorgyártók igyekeznek megszabadulni a szennyezett habtól, illetve az ebből készült termékektől. Több gyártónál a probléma után leállították a termelést, erre hivatkozva például a svájci Riposa matrac- és ágygyártó bejelentette, bepereli a BASF-ot kártérítésért.

A lengyel média szerint a termékekből az IKEA is kapott, amely több matractípust is eltávolított ottani üzleteiből, így a Hafslo, Hövag, Hyllestad, Matrand, Morgedal és Myrbacka nevű termékeket is. Az információáramlás ezzel együtt e téren sem tűnik tökéletesnek, a portál szerint nem egyértelmű például, hogy tájékoztatták-e azokat az ügyfeleket, akik vásároltak az eladásból kivont termékekből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Németországban mindenesetre már az eset napvilágra kerülését követő napokban közölték, a vásárlók visszavihetik az érintett termékeket, pénzüket pedig visszatérítik. Az esetről értesülve az IKEA további hat országban - Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban - azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.

Bár eddig a pontig semmilyen erre utaló információ nem jelent meg, az ügy a magyar piacot is érinti - derült ki a megkeresésünkre a társaság magyarországi kommunikációs ügynökségén keresztül kapott válaszból; azt azonban az IKEA még vizsgálja, hogy a szóban forgó termékek mely áruházakba kerülhettek be.

A kérdéseinkre adott válaszaik szerint a vállalatot 2017. október közepén a néhány IKEA beszállító albeszállítójaként tevékenykedő BASF cég képviselői tájékoztatták arról, hogy egy általuk feltárt gyártási hiba miatt termékeikben megnövekedett a diklórbenzol szintje. Az IKEA által megindított vizsgálat, mely tehát jelenleg is tart, első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet.

Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Tájékoztatásuk szerint az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát; ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Mivel az IKEA elsődleges fontosságot tulajdonít a termékek biztonságának és minőségének, a gyártási hiba és annak kivizsgálása jelenleg is tart, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatjuk - fogalmaztak, hozzátéve, hogy amennyiben szükséges, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

Megszólalt az IKEA
A fenti hírrel kapcsolatban reagált az IKEA. A vállalat közleményében elmondta, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot. Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek.
Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem