7 °C Budapest
Ezért ne rakd a hűtőajtóba a friss tojást: veszélyes lehet

Ezért ne rakd a hűtőajtóba a friss tojást: veszélyes lehet

2017. november 6. 17:30

Ha nem megfelelő helyen tároljuk az élelmiszereket, annak csúnya következményei lehetnek. Most kiderült, hova kell tenni a tojást ahhoz, hogy sokáig friss maradjon.

Amikor hűtőszekrényt vesz az ember, az ajtó felső polcán talál egy műanyag tojástartót. Ezt mindenki jelzésértékűnek veszi: ott a helye a tojásnak. Most azonban kiderült, hogy valójában az a legrosszabb hely a hűtőben, ahová a tojást teheted. A DailyMail által megkérdezett szakértők szerint azért az a legrosszabb hely, mert az a hűtő legmelegebb pontja, ráadásul ott a legnagyobb a hirtelen hőingadozás, amikor nyitjuk és csukjuk az ajtót. A meleg és a hőingadozás hatás miatt sokkal gyorsabban romlik meg a tojás, mintha jó helyen tárolnánk.

De hol van jó helyen? Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint a tojást a hűtő középső polcára érdemes tenni, és ott is inkább hátrébb, ahol kevésbé van kitéve a hőingadozásnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nyers hús közelében sem érdemes tárolni, és ha főtt tojást szeretnénk készíteni, akkor érdemes felhasználás előtt fél órával már kivenni a hűtőből, így nem reped majd meg a héja.

A hússal is óvatosan

Tény, hogy a hűtőszekrényben sem egyforma a hőmérséklet mindenhol. A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket, mint a tejet, és a húsokat nem érdemes a felső polcokon tárolni. Ha az alsóbb, hűvösebb polcokra teszed, kisebb a kockázata annak, hogy elszaporodnak bennük a baktériumok.

És akkor mit tehetünk a felsőbb polcokra? Azok az élelmiszerek, amelyek alapból tartalmaznak valamennyi tartósítószert, vagy alapvetően tartósabbak, azok mehetnek a felső polcra és az ajtóra. Ilyenek például a gyümölcslevek, a ketchup, majonéz, mustár, vagy akár a sajt és a joghurtok.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?