16 °C Budapest
Az egész világon táplálkozási válság van: Magyarország is érintett

Az egész világon táplálkozási válság van: Magyarország is érintett

2017. november 6. 19:30

Egy átfogó elemzés szerint szinte minden országot érint a globális táplálkozási válság: a világ egyik felét a súlyos alultápláltság, másik felét az elhízás miatt.

A Globális táplálkozási jelentés elkészítéséhez 140 ország adatait elemezték a kutatók, akik a lesújtó kép miatt figyelmeztetnek, hogy a táplálkozási válság lefékezheti az emberi fejlődést. Az elemzők hangsúlyozták, hogy a válság okozta egészségügyi fenyegetésre megfelelő globális válaszokat kell kidolgozni. Az évente elkészített független jelentés szombaton publikált új elemzése szerint az alultápláltak aránya világszerte csökken ugyan, de ahhoz nem elég gyorsan, hogy teljesítse a nemzetközileg elfogadott fenntartható fejlődési célokban (SDG) foglaltakat, amelyek szerint 2030-ra az alultápláltság minden formáját meg kell szüntetni a Földön. A világon több mint 155 millió öt éven aluli gyermek alultáplált, és 52 millió nem éri el a korára jellemző testi fejlettséget a rosszul tápláltság miatt. A spektrum másik oldalán ugyanakkor a túltápláltság jelent problémát minden korosztályban:

a jelentés megállapította, hogy a Föld hétmilliárd lakójából kétmilliárd túlsúlyos vagy elhízott.

Észak-Amerikában a nők és férfiak egyharmada elhízott. Világszerte legalább 41 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, és csupán Afrikában jelenleg mintegy tízmillió gyermek sorolható ebbe a kategóriába. Jessica Fanzo, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora, a jelentés egyik vezető szerzője emlékeztetett rá, hogy történelmileg az anyai vérszegénységre és a gyermekek alultápláltságára az elhízástól és a nem fertőző betegségektől elkülönülő problémaként tekintettek. Holott a valóságban ezek közeli kapcsolatban állnak egymással, és a világ minden táján tapasztalható egyenlőtlenségekből fakadnak. Ezért a kormányoknak nem elkülönítve kell kezelniük ezt a kérdést, hanem holisztikus szemlélettel.

A táplálkozási problémák megoldására szánt adományok 2015-ben mindössze 2 százalékkal nőttek, elérve a 867 millió dollárt. A jelentés azonban hangsúlyozta, hogy a költségvetés feltöltését "fel kell turbózni", és a következő tíz évben globálisan 70 milliárd dollárt kell befektetni a táplálkozási problémák kezelésébe.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?