18 °C Budapest
Itt a magyar termékek diadala: milliárdokat hagyunk ott a piacokon

Itt a magyar termékek diadala: milliárdokat hagyunk ott a piacokon

2017. október 21. 17:30

A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, több mint 330 milliárd forint értékben.  Ezek felét pedig piacokon szerzik be. Ráadásul a magyar lakosság egyre jobban figyel arra, hogy zöldség és gyümölcs hetente többször kerüljön a tányérra, valamint a köztes étkezések (tízórai, uzsonnna) szerepe szintén felértékelődik.

Kezd kirajzolódni az a trend, hogy a jó ár-érték arányú, minőségi, friss és ízletes termékeket részesítik előnyben a vásárlók, melyek egyben egészségük megőrzéséhez is hozzájárulnak. Egyre tudatosabbá válnak ugyanis a magyar fogyasztók, hiszen naponta többször esznek keveset, és egyre inkább vonzó számukra az, ami hazai. A magyarok közel 90 százaléka fogyaszt naponta vagy hetente több alkalommal zöldséget, egyharmaduk salátát és több mint 80 százalékuk gyümölcsöt - derül ki a Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített Gfk Hungária kutatás eredményeiből.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy magasabb azok aránya, akik a magyar eredetet előtérbe helyezik az árral szemben. Az adatok azt mutatják, hogy a hús, valamint a tojás után közvetlenül a zöldségek és a gyümölcsök eredeténél figyeltek legtöbben arra, hogy hazai legyen.

A gyümölcsök közül leginkább az almát, zöldségek közül pedig a burgonyát keresik a legtöbben. Ezeket követi a dinnye, a banán, illetve a paradicsom, paprika és a vöröshagyma. A beszerzési helyet megvizsgálva az látszik, hogy a piacok a legnépszerűbbek.

A Budapesti Nagybani Piacon évente kb. 400-450 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítünk, és ebből a hazai termékek aránya 60-62 százalék

- mondta el Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing és fejlesztési igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyarok egyébként összesen több mint 330 milliárd forint értékben költöttek friss zöldségre, illetve gyümölcsre 2016-ban, ami a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint tizedét jelentette. A háztartások

tavaly átlagosan 94 alkalommal vásároltak zöldséget és 50 alkalommal gyümölcsöt,

ami a gyümölcs esetében kismértékű növekedést mutat az előző évhez képest.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?