13 °C Budapest

Eldobhatod a bankkártyád: ingyen van az OTP versenytársgyilkos szolgáltatása

2017. szeptember 11. 16:40

Még mindig meredeken növekszik hazánkban a bankkártyás fizetések darabszáma illetve volumene is, tízből hat kártyahasználó pedig szívesen használná fizetésre a mobiltelefonját is. Erre érezhetett rá az OTP, mivel múlt hét óta idegen bank ügyfeleként is használhatjuk mobilfizetési megoldását, a Simple alkalmazást. Mutatjuk, ez milyen költségekkel jár.

Nemrég foglalkoztunk az OTP Bank Simple telefonos alkalmazásának újabb funkciójával, melynek köszönhetően érintés nélkül fizethetsz a telefonod segítségével, még akkor is, ha nincs OTP-s bankkártyád. Ehhez csak le kell tölteni az OTP Simple applikációt, létre kell hozni egy virtuális kártyát és azt fel kell tölteni pénzzel. A teljes folyamat végigvihető a telefonodról, nem kell hozzá bankfiókba menni. 

Összehasonlításképpen, a Fintechzone májusi elemzése szerint a Budapest Bank hasonló megoldásához kell egy Telenoros előfizetés, egy speciális bankkártya, ha peched van, még SIM-kártyát is cserélni kell a telefonodban, ráadásul mindehhez be kell térj egy Telenor-ügyfélszolgálatra vagy egy arra kijelölt Budapest Bank fiókba.

Ezzel szemben, ha létrehoztad a virtuális kártyát az OTP-s applikációban, akkor csak pénzt kell feltölteni rá, és már fizethetsz is bankkártya helyett a telefonoddal. Ehhez persze szükséges, hogy a bolt, ahol használni szeretnéd fizetéshez a telefonod, rendelkezzen érintés nélküli fizetésre képes bankkártyaterminállal. Egy korlátozó tényező van még a szolgáltatással kapcsolatban. Régebbi típusú terminálok ötezer forint feletti vásárlás esetén PIN kódot kérnek, ilyen kódot viszont nem kapsz a virtuális kártyádhoz, így ezeken a helyeken egyszerre csak ennél alacsonyabb értékben vásárolhatsz. Megkérdeztük az OTP Bankot, hogy mekkora részben vannak még ilyen terminálok az országban, azt válaszolták, hogy a sajátjaik között elenyésző ezeknek az aránya.

Havonta legfeljebb 65 ezer forintot lehet a virtuális kártyára feltölteni, a feltöltött összeg után 1 százalékot kell fizetni a banknak, amit egyelőre akciós jelleggel elengednek. Ezen túl további költség nincs a szolgáltatással kapcsolatban, mivel a fizetést nem terheli tranzakciós díj.

Felhívtuk az OTP Bank ügyfélszolgáltatát, ahol arról tájékoztattak minket, hogy a virtuális kártyára való pénzfeltöltés vásárlásnak minősül az idegen banknál, így innen sem számíthatunk további költségre, a kártyás fizetés a legtöbb számlacsomag esetében ugyanis ingyen van.

Erre megy a piac

Az OTP Bank ráérzett, hogy saját bankkártyás ügyfelein túl, érdemes a többi bank ügyfeleinek kártyás fizetéseiből is kiharapni egy darabot. A K&H azt írta mai közleményében, hogy lakossági ügyfelei körében látványosan nőtt a kártyás fizetések száma és az ehhez kapcsolódó forgalom is.

2017 első öt hónapjában a bank lakossági ügyfelei 21,7 millió tranzakciót hajtottak végre, ez a múlt év azonos időszakához képest 33 százalékos növekedést jelent. A kártyás forgalom az említett időszakban meghaladta a 150 milliárd forintot, ez pedig 34 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Még látványosabb azonban a növekedés kétéves távlatban: 2015 első öt hónapjához képest a lakossági kártyás tranzakciók száma 75 százalékkal, a forgalom pedig 84 százalékkal emelkedett.

Az egy bankkártyás vásárlási tranzakcióra jutó átlagos költés 6931 forint volt az idén

- írta a K&H közleményében Rajna Gábor, a bank lakossági értékesítési igazgatója. Ez az érték azok miatt a régi szoftveres kártyaterminálok miatt fontos, amelyeken még nem lehet ekkora összegben az OTP Simple mobilapplikációjával fizetni.

A K&H-s közleményen túl, a Magyar Nemzeti Bank adatai is azt mutatják, hogy továbbra is nagy tempóban növekszik a kártyás fizetések darabszáma és forgalma is hazánkban, igaz, csak ha az érintéses és hagyományos tranzakciókat együtt vizsgáljuk. A hagyományos tranzakciók száma ugyanis megközelítőleg 20 százalékkal csökkent az első negyedévben a 2016-ban mért adatokhoz viszonyítva, a teljes fizetési darabszám és volumenérték viszont 23 százalékot emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

A fenti adatokból az is kiderül, hogy nemcsak az érintéses tranzakciók száma növekszik tempósan (80 százalék egy év alatt), hanem az átlagos vásárlási érték is, hiszen 

az érintés nélkül kifizetett forgalom brutális emelkedést mutat: egy év alatt 120 százalékkal emelkedett.

A fenti diagramon az is jól látható, hogy 2017 első negyedévében már értékben is több pénzt fizettünk ki Magyarországon érintés nélkül, mint olyan esetekben, amikor lehúzták, esetleg a terminálba bedugták a kártyánkat. A darabszámban a két módszer közötti váltás már tavaly, a második negyedévben végbement.

Egy korábbi GKI-s felmérés szintén az OTP Bank új szolgáltatásának malmára hajtja a vizet. Ez a kutatás azt mutatta ki, hogy a magyar bankkártya-tulajdonosok 43 százaléka fizetne szívesen a telefonjával is. Azok között pedig, akik már használták kártyájukkal az érintés nélküli fizetést, ez az arány 63 százalékos. 

Azt pedig már könnyű elképzelni, hogy amennyiben egy ügyfél saját bankja nem kínál ilyen megoldást, akkor különösen vonzónak tűnhet majd számára egy olyan applikáció, amellyel bankváltás nélkül használhatja mobiltefonját fizetésre is. Egy korábbi tanulmány szerint a Budapest Bankon és az OTP-n kívül, a Gránit Bank és az MKB kínál még hasonló szolgáltatást Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm