Úgy költekezünk, mintha nem lenne holnap

Úgy költekezünk, mintha nem lenne holnap

2017. szeptember 5. 18:05

2017 első félévében 12 százalékkal nőttek a havi bruttó átlagkeresetek, a reálkeresetek emelkedése pedig megközelítette a 10 százalékot. Így nyilván nem véletlen, hogy a családok költekezése is nőtt ebben az időszakban.

2017 első félévében a háztartások fogyasztási kiadása 540 milliárd forinttal emelkedett a korábbi időszakhoz képest. Ez - változatlan árakon számolva - 4,4 százalékos bővülést jelent 2016 első félévéhez képest. A családi költekezés legnagyobb szeletét jelentő bolti kiskereskedelem is ezt megközelítő ütemben emelkedett első félévben, 3,9 százalékkal. Az ütemkülönbség kisebbnek tűnik ugyan, de egy szerkezetváltozást is jelent, mivel a fogyasztás kiskereskedelem melletti más területei valamivel gyorsabb mértékben növekedtek (például utazás, szabadidő eltöltés költekezései). Mindez azt is jelenti, hogy a megtermelt GDP értékének, a 17600 milliárd forint felének megfelelő összeg ki is folyt a családok pénztárcájából - írja a Blokkk.com.

A háztartások teljes fogyasztása egyébként nagyobb a fogyasztási kiadásoknál, mivel értékét növelik a különféle természetbeni juttatások, közösségi fogyasztás, így mindezek értéke együttesen 12700 milliárd forint volt 2017 első félévében. Így a teljes fogyasztás értéke a GDP 70 százaléka felett mozog.

A béreknek a költekezésnél kétszer nagyobb növekedési üteme azért azt is jelenti, hogy a vastagabb hó végi borítékból nem megy minden fillér a boltba, vagy a vendéglőbe. Ráadásul árnyaltabb a kép azért is, mivel az egyes földrajzi térségeket nézve nagyok a jövedelmi különbségek, így eltérőek a családok költekezési szokásai is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bolti kiskereskedelem részarányának mérséklődését jelzik a korábbi évek adatai is annyiban, hogy 2017 első félévének 53-54 százalékos részaránya kisebb a korábbiaknál.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08