Gajra vágta csomagját a Magyar Posta: ezzel hárítják a felelősséget

2017. szeptember 1. 14:03

Ha egy postai küldemény nem fér be a postaládánkba, de a kézbesítéskor nem vagyunk otthon, akkor ideális esetben egy cetli vár minket, amelyből megtudhatjuk, hol lehet átvenni a nekünk szánt csomagot. Olvasónkkal nem ez történt, a neki címzett küldeményt begyűrték a postaládájába, pechjére egy bakelitlemez volt benne. Panaszt tett, mutatjuk, mit válaszolt neki a posta.

FRISS! 2017. augusztus 7-én reggel a Magyar Posta válaszolt megkeresésünkre.

Válaszukban közölték, hogy levélszekrénybe küldeményt abban az esetben kézbesítenek, ha az teljes terjedelmében, sérülés nélkül elhelyezhető. Amennyiben ez nem biztosított, úgy értesítőt kell hátrahagynia a posta munkatársának, hogy hol és mikor vehető át a küldemény.

Azt is közölték, hogy a cikkben szereplő címzettel (G.-vel) ismételten felvették a kapcsolatot, hogy mindkét fél számára megnyugtatóan rendeződjön az ügy.

Olvasónk, G. kereste meg a Pénzcentrumot egy postával kapcsolatos problémájával. Idén nyáron rendelt magának egy bakelitlemezt külföldről, melyet postán kézbesítettek neki. Nem ajánlva, sima postai küldeményként adták fel, kemény kartonból készült borítékban.

A lemez majdnem elért G. lemezjátszójáig gond nélkül, de elmondása, továbbá a Pénzcentrumhoz eljuttatott fényképek tanúsága szerint, a kézbesítéskor kisebb hiba csúszhatott a rendszerbe. G. ugyanis nem volt otthon a lemez érkezésekor, a küldemény pedig elsőre úgy tűnhetett, hogy nem fér be a postaládájába.

Ekkor születhetett meg az a gondolat a kézbesítő postás fejében, hogy "ugyan, befér ez", hát, így fért be:
forrás: Pénzcentrum-olvasó

A fenti képen jól látható, hogy a küldemény jelentős része fölfelé kilóg a postaládából. G. elmondása szerint ráadásul keresztirányban sem volt túl rózsás a helyzet: a csomag úgy be volt szorulva a postaládába, hogy csak jelentős erőkifejtés mellett lehetett onnan kiszabadítani.

A kézbesítés módja hasonlított a postaládákból kilógó újságokéra, melyek ismerős látványt nyújtanak a hazai lépcsőházakban. Ebben az esetben viszont a "gyömöszölős, félig kilógós" kézbesítés eredményeként a lemez meghajlott, azaz a küldemény tartalma használhatatlanná vált. 

Olvasónk telefonon jelezte a postának a történteket, mire kérték, hogy menjen be a Teréz körúti postahivatalba. Miután ezt megtette, ott elmondása szerint nehézkesen bár, de felvettek egy jegyzőkönyvet a történtekről. A jegyzőkönyv tartalmának nagy részét a postahivatal alkalmazottja, kisebb részét pedig olvasónk írta meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Harminc nap múlva a posta el is küldte válaszát G.--nek, melyben azt közölték, hogy a kézbesítés körülményeit utólag nem tudták vizsgálni, mivel bejelentése (melyet nagy részben postai dolgozó írt) nem tartalmazott azonosítószámot.

A levél egyébként nem állt meg itt, leírták benne azt is, hogyan kell törékeny tárgyakat csomagolni, és miképpen kell a küldeményen a törékenységet feltüntetni. Mindemellett azt is hozzátetették, hogy a törékeny jelzésből adódó különszolgáltatás, nem könyvelt küldeményhez (amilyenben G. lemeze is jött) nem vehető igénybe.

Mi is a gond?

Ez az érvelés azért tűnik furcsának, mert G. elmondása szerint, sem a lemezen, sem a borítékon nem volt olyan nyom, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy a lemez már a postaládába való gyömöszölés előtt megsérült volna. G. nem azért tett panaszt, mert a lemez sérülten érkezett meg, hisz az a küldő felelőssége lett volna. Panaszt azért tett, mert a kézbesítő valószínűleg nem akart bíbelődni azzal, hogy a csomag érkezéséről egy cetlit hagyjon neki, hanem ehelyett fogta magát, és beerőszakolta a küldeményt a postaládába. 

A csomagra egyébként rá volt írva angolul, hogy törékeny. Ez természetesen nem jogosította fel arra a különszolgáltatásra (törékeny csomagok részére), melyre a Magyar Posta hivatkozott olvasónknak írt válaszában, de azért viszonyítási pontnak nem lett volna rossz, a behajtogatási akció előtt. A lemez értéke egyébként szállítási költséggel együtt négyezer forint volt, melyet a posta nem volt hajlandó megtéríteni. G. azt mondta, azért is vette fel a kapcsolatot a Pénzcentrummal, mert bár vele először történt ilyen eset, ismerősi körében rendszeres, hogy bakelitlemezeket ily módon tesz tönkre a posta, a kézbesítési folyamat legvégén.

A Pénzcentrum megkereste a Magyar Postát is a történtekkel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi alapján döntik el, hogy kézbesítenek egy küldeményt, vagy a postahivatalban lehet csak átvenni, valamint, hogy az olvasónk által leírt kézbesítési metódus megfelel-e a saját szabályzataiknak. Amint válaszolnak a kérdéseinkre, frissíteni fogjuk a cikket.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem