11 °C Budapest

Ezeket a termékeket és iparágakat nyírják ki a fiatalok

2017. augusztus 26. 13:00

Gyakran elhangzik, hogy mennyi mindenben mások a mai fiatalok, mint a korábbi generációk tagjai. Más szokásokat és értékeket tartanak fontosnak, és ezek a vásárlásaikon, a fogyasztásukon is erősen érződik. Bizonyos terméket például szinte csak az idősebbek tartanak életbe, ami miatt néhány évtized alatt szinte teljesen eltűnhetnek a piacról.

Számtalan oka van annak, hogy a fiatalok preferenciái eltérnek a korábbi generációkétól. A megváltozott szokások és értékrendek viszont sok iparágat és terméket érintenek, amelyek ezeknek a változásoknak köszönhetően nagy bajba kerülnek.

Sör

Az egyik ilyen például a sör. Talán elsőre furcsán hangzik, de a mai fiatalok sokkal kevesebb sört isznak, mint a korábbi generációk tagjai. Többségük a bort és egyéb szeszesitalokat részesítenek előnyben, és bár van olyan réteg, akik kimondottan a sört preferálják, kisebb gyáraknak is fogyasztják a termékeit, ez azonban a társadalom és a generáció egészét tekintve jóval szűkebb kör, mint a korábbi nemzedéknél.

Az amerikai piacon például 2006 és 2016 között a söripar a piaca 10 százalékát vesztette el. Itthon néhány nagy gyártó uralja a hazai piacot, a kisebb sörfőzdék túlnyomó része a csőd szélén áll.

Szalvéta

Itt a hagyományos, textilszalvétára kell gondolni. Alkalmakat leszámítva ma már nagyon ritka, hogy a fiatalok klasszikus szalvétákat vásároljanak, inkább papírszalvétát használnak. Ez a trend az Egyesült Államokban is megfigyelhető, ahol még nagyobb hagyománya van a textilszalvéta használatának, mint nálunk. Egy tengeren túli kutatás során a megkérdezett fiataloknak a 86 százaléka inkább papírszalvétát vásárol.

Gabonapelyhek

Míg egy-két évtizede az egyik legjobb és legnépszerűbb reggelinek számítottak a gabonapelyhek, addig mára egyre kevesebben kezdik ezzel a napot. Inkább egy szendvics, vagy egy útközben vásárolt péksütemény a reggeli. Ennek az egyik oka, hogy a fiatal felnőttek zöme hétköznap már nem otthon reggelizik, és macerásabb tejjel felöntött tálkába szórt zabpelyhet enni, mint egy péksüteményt, vagy szendvicsek, amelyek ma már egyáltalán semmilyen előkészületet nem igényelnek, ráadásul útközben is fogyaszthatók.

Motor

A fiatalok körében egyre kevésbé népszerűek a motorok. A Harley-Davidson eladása is tartósan csökken világszerte. De a kisebb, és olcsóbb kategóriás motorok sem olyan népszerűek, mint néhány évtizede.

Joghurt

A Nielsen adatai szerint a joghurtnak, azon belül is a light verziónak egy év alatt 8,5 százalékkal esett az eladása. Ennek részben az lehet az oka, hogy a természetes élelmiszerek iránt növekszik az igény, egyre egészségtudatosabbak a fogyasztók. Sok, csökkentett zsírtartalmú joghurtba ugyanis valójában több cukor van, mint a normál termékekben. Az alacsony zsírtartalmú étrend az USA-ban az 1990-es években volt forradalmi, de sok gyártó a zsírtartalmak csökkentésével egy időben növelte a cukortartalmat. A táplálkozástudomány mai állása szerint pedig ez még kártékonyabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szappan

Szinte minden tisztálkodó szer esetében növekedett az eladás, egyedül a klasszikus szappannál esett. Fürdéshez a fiatalok inkább tusfürdőket használnak, de kézmosáshoz is a folyékony szappanok közül választanak.

Öblítő

A folyékony textilgyártók értékesítése 2007 és 2015 között 15 százalékkal csökkent az USA piacán. A gyártók szerint sok fiatal valójában nem tudja, hogy mire való az öblítő, miért van rá szükség. Ez állhat amögött, hogy nem igazán vásárolnak öblítőt.

Designer táskák

Sok nagy márka, mint például a Michael Kors és a Kate Spade kénytelen volt óriási kedvezménnyel eladni a táskáikat, mert a fiatalabb generáció már nem szívesen költ akkora összeget táskákra. Valójában ezeknek a cégeknek a növekedése hozzájárult a bukáshoz is.

Olaj

A környezettudatosság terjedésével az olajipar megítélése is negatívabb lett. A fiatalok nagy része például azért nem dolgozna szívesen az olajiparban, mert a társadalom nagy része nem néz jó szemmel az ágazatra. Ráadásul megkérdőjelezik az iparág élettartamát is, véleményük szerint néhány évtized múlva elveszti jelentőségét.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm