12 °C Budapest
Érik az újabb termékbotrány: vizsgálat alá vonják ezeket a termékeket is

Érik az újabb termékbotrány: vizsgálat alá vonják ezeket a termékeket is

2017. május 27. 12:03

Újabb vizsgálatot rendelt el a nyugati multik "silány" minőségű élelmiszertermékei kapcsán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Ezúttal a nyári slágertermékeknél - söröknél, fagylaltoknál, szószoknál - kutakodnak. Az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés nem igazolta a "kettős mércéről" szóló állításokat, bár a kormány továbbra is kitart emellett.

"Kettős minőségű élelmiszerek nagy mennyiségben áramlanak Magyarországra és a kelet-közép-európai államokba. Ez a közvéleményt és a hatóságokat is foglalkoztatja, ezért újabb vizsgálatot rendeltem el, 30-35 élelmiszert, italféleséget fognak megvizsgálni" - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 csatorna Ma Reggel című műsorában.

A vizsgálat ezúttal a nyári "slágertermékekre" (sörökre, ízesített sörökre, üdítőkre, különböző jégkrémekre és fagylaltokra, szószokra stb.) fog kiterjedni.

Az a célunk, hogy az élelmiszerpiacon rend legyen - fogalmazott a tárcavezető. Ha a magyar emberek egy adott márkát vásárolnak, akkor ugyanazt a minőséget kapják meg a pénzükért, mint egy holland, német vagy osztrák vásárló - tette hozzá.

Az előző vizsgálat során közel 100 tételt nézettünk meg, és bebizonyosodott, hogy mintegy 70 százalékban volt valamilyen - érzékszervi vagy minőségbeli - eltérés a különböző országokban forgalmazott azonos márkák esetében - mondta Fazekas Sándor. Ez elfogadhatatlan, tűrhetetlen, ezért a hatóság teljes szigorával fogunk eljárni. Az a célunk, hogy a magyar vásárlókat kedvezőbb pozícióba hozzuk - jelentette ki.

Mint ismert, a földművelésügyi miniszter februárban rendelte el a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékek átfogó vizsgálatát, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 terméket vett górcső alá. Az eredményekből viszont - szemben a silány minőségre vonatkozó kormányzati állításokkal - az derült ki, hogy semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázatot nem tártak fel a Magyarországon, illetve Ausztriában és Olaszországban forgalmazott, azonos vagy hasonló márkanevű multinacionális élelmiszertermékek esetében.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

Az ellenőrzés ugyanakkor 71 termékpárnál állapított meg valamilyen minőségi - érzékszervi, összetételbeli - különbséget, és a Földművelésügyi Minisztérium szinte minden eltérésnél azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarországon forgalmazott termékek silányabb minőségűek voltak. A részletes elemzésből azonban kitűnt, hogy a különbségek sok esetben a magyar termék jobb minőségét mutatták, illetve nem bizonyultak lényegi eltéréseknek. Ezért úgy tűnik, hogy a multicégek élelmiszerei ellen folytatott kampányt valójában a magyar termékek helyzetbehozására próbálja kihasználni a kormány.

Más térségbeli országban is folytak hasonló hatósági vizsgálatok, amelyek például a hivatalos nyilatkozatok szerint Szlovákiában is jelentős eltéréseket állapítottak meg. Szlovéniában viszont májusban arra a következtetésre jutottak, hogy ha van is különbség az ottani és a nyugat-európai termékek között, az elhanyagolható vagy megengedett, és nincs hatással a minőségre. Ott 11 termékre rendelt el minőségellenőrzést a mezőgazdasági minisztérium élelmiszerhivatala. Olyan termékeket vizsgáltak, mint a Nutella mogyorókrém, a Milka csokoládé, a Kinder csokoládé, a Haribo cukorka, a Nesquik kakaóital vagy a Tuc keksz.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06