27 °C Budapest
Érik az újabb termékbotrány: vizsgálat alá vonják ezeket a termékeket is

Érik az újabb termékbotrány: vizsgálat alá vonják ezeket a termékeket is

2017. május 27. 12:03

Újabb vizsgálatot rendelt el a nyugati multik "silány" minőségű élelmiszertermékei kapcsán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Ezúttal a nyári slágertermékeknél - söröknél, fagylaltoknál, szószoknál - kutakodnak. Az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés nem igazolta a "kettős mércéről" szóló állításokat, bár a kormány továbbra is kitart emellett.

"Kettős minőségű élelmiszerek nagy mennyiségben áramlanak Magyarországra és a kelet-közép-európai államokba. Ez a közvéleményt és a hatóságokat is foglalkoztatja, ezért újabb vizsgálatot rendeltem el, 30-35 élelmiszert, italféleséget fognak megvizsgálni" - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 csatorna Ma Reggel című műsorában.

A vizsgálat ezúttal a nyári "slágertermékekre" (sörökre, ízesített sörökre, üdítőkre, különböző jégkrémekre és fagylaltokra, szószokra stb.) fog kiterjedni.

Az a célunk, hogy az élelmiszerpiacon rend legyen - fogalmazott a tárcavezető. Ha a magyar emberek egy adott márkát vásárolnak, akkor ugyanazt a minőséget kapják meg a pénzükért, mint egy holland, német vagy osztrák vásárló - tette hozzá.

Az előző vizsgálat során közel 100 tételt nézettünk meg, és bebizonyosodott, hogy mintegy 70 százalékban volt valamilyen - érzékszervi vagy minőségbeli - eltérés a különböző országokban forgalmazott azonos márkák esetében - mondta Fazekas Sándor. Ez elfogadhatatlan, tűrhetetlen, ezért a hatóság teljes szigorával fogunk eljárni. Az a célunk, hogy a magyar vásárlókat kedvezőbb pozícióba hozzuk - jelentette ki.

Mint ismert, a földművelésügyi miniszter februárban rendelte el a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékek átfogó vizsgálatát, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 terméket vett górcső alá. Az eredményekből viszont - szemben a silány minőségre vonatkozó kormányzati állításokkal - az derült ki, hogy semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázatot nem tártak fel a Magyarországon, illetve Ausztriában és Olaszországban forgalmazott, azonos vagy hasonló márkanevű multinacionális élelmiszertermékek esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

Az ellenőrzés ugyanakkor 71 termékpárnál állapított meg valamilyen minőségi - érzékszervi, összetételbeli - különbséget, és a Földművelésügyi Minisztérium szinte minden eltérésnél azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarországon forgalmazott termékek silányabb minőségűek voltak. A részletes elemzésből azonban kitűnt, hogy a különbségek sok esetben a magyar termék jobb minőségét mutatták, illetve nem bizonyultak lényegi eltéréseknek. Ezért úgy tűnik, hogy a multicégek élelmiszerei ellen folytatott kampányt valójában a magyar termékek helyzetbehozására próbálja kihasználni a kormány.

Más térségbeli országban is folytak hasonló hatósági vizsgálatok, amelyek például a hivatalos nyilatkozatok szerint Szlovákiában is jelentős eltéréseket állapítottak meg. Szlovéniában viszont májusban arra a következtetésre jutottak, hogy ha van is különbség az ottani és a nyugat-európai termékek között, az elhanyagolható vagy megengedett, és nincs hatással a minőségre. Ott 11 termékre rendelt el minőségellenőrzést a mezőgazdasági minisztérium élelmiszerhivatala. Olyan termékeket vizsgáltak, mint a Nutella mogyorókrém, a Milka csokoládé, a Kinder csokoládé, a Haribo cukorka, a Nesquik kakaóital vagy a Tuc keksz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?