12 °C Budapest
Még a New York Times is a magyar élelmiszerbotrányon pörög

Még a New York Times is a magyar élelmiszerbotrányon pörög

2017. április 10. 14:38

Hetekkel ezelőtt robbant ki a kelet-közép-európai régióban a termékbotrány, miszerint a multik más (silányabb) minőségű termékeket gyártanak, mint a nyugati országok piacaira. Ebből nagy balhé robbant ki az érintett országokban, és több vezető is számon kérte a multikat.

A New York Timesnak egy szlovák házaspár mesélt a jelenségről. A 31 éves Simona Budinska nem talált laktóz mentes termékeket a helyi élelmiszerboltban, ezért a férjével szétnéztek az osztrák üzletekben is, ahol viszont bőséges választékot találtak. De azt is észrevették, hogy azoknak a termékeknek az összetevője is más, amelyek Szlovákiában is kaphatók.

A mosópor jobb minőségű, a ketchupban több a paradicsom"

- mondták az amerikai lapnak. A cikk írója szerint a régiónkat úgy kezelik, mint az Európai Unió családjának mostoha gyermekét, és ezen nem segít az sem, hogy itt magas a korrupció, alacsonyak a bérek, és olyan közszolgáltatások színvonala is, mint az oktatás, valamint az egészségügy. Másodosztályú állampolgároknak kezelik a térség lakosait a gazdagabb nyugati szomszédok. A múlt hónapban Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország odáig ment, hogy felkérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják ki a panaszokat.

Általában a fiatalokat, a középosztályt és a magasabb jövedelemmel rendelkezőket zavarta igazán a hír. A politikusoknak pedig szükségük van néhány ellenségre, hogy növeljék a támogatottságot. Jól jött nekik az élelmiszerbotrány, mert bűnbakot csinálhatnak a külföldiekből"

- mondta a lapnak Daniel Prokop a Medián prágai marketing ügynökségének társadalmi és politikai kutatások vezetője. Az élelmiszergyártók és az iparági elemzők rámutattak, hogy gyakori jelenség, hogy a termékek összetevői országonként változnak, néha előnyben részesítik a helyi termelőket, olykor jobban törekednek a helyi ízekre, és igen, néha a profit növelése érdekében olcsóbb összetevőkkel dolgoznak. Egyes szakértők szerint tendencia is, hogy a fogyasztók keresik a "személyre szabott" ízeket a homogén termékekkel szemben.

A cikk szerzője szerint viszont a kelet-közép-európaiak ragaszkodnak ahhoz, hogy most más a helyzet. Az Európai Unió közös piac, és azt várják, hogy mind a 28 tagállamban egyforma legyen az élelmiszerek minősége. A szlovák mezőgazdasági miniszter azt mondta, nem engedik, hogy a polgáraikat másodrangúnak tekintsék, elvárják, hogy ugyanazt a minőséget adják a gyártók, mint más országoknak. De Szlovákia mellett a cseh, lengyel és magyar populista vezetők is meglovagolták a termékbotrány adta lehetőségeket.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Európai Parlament cseh képviselője is elvégzett egy tesztet, és elmondása szerint valóban voltak különbségek az összetevők minőségében. A Mövenpick vanília fagyija, a Carbonell extra szűz olívaolaja, és a Heinz ketchup egyforma volt Németországban és Csehországban. Viszont a Rama margarinnak alacsonyabb volt a zsírtartalma, és több nagy üdítőmárkánál fruktózt használtak édesítésre, szemben a német piacra szánt termékekkel, ahol cukrot használtak.

Bár egyelőre még csak a német és a cseh, valamint a szlovák és az osztrák termékek egy részét hasonlították össze, és a kutatásból csak egy kis ízelítő jelent meg, a régió vezetői egy átfogó, minden tagországot érintő vizsgálatot szorgalmaznak, hogy meghatározzák, mennyire elterjedt jelenségről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06