12 °C Budapest
Méregdrága módszerrel fogynak a celebek: ez a legújabb őrület

Méregdrága módszerrel fogynak a celebek: ez a legújabb őrület

2017. április 6. 10:33

Újabb őrület bolondítja meg a világot. Világsztárok, élsportolók fogynak és növelik teljesítményüket a DNS-diétával, hetente írnak róla a külföldi lapok.   A legújabb, legtrendibb diétás hóbort azonban egyelőre még nem tört be a hazai köztudatba.


A legtöbb fogyókúra egy kaptafára készül, sok esetben fájó kudarccal is végződik. A DNS-diéta alapgondolata épp az, hogy nincs olyan diéta, ami mindenkire egyformán hatna. Egyénre szabott megoldásokra van szükség, ehhez figyelembe kell venni az illető DNS-ét, ami alapján könnyen összeállítható a megfelelő étrend, de még a megfelelő mozgásforma is.

Tőlünk nyugatabbra már évek óta nagy divatja van a DNS-diétának, sok cég foglalkozik ezzel. Magyarországon egyelőre egyetlen olyan genetikai vizsgálattal foglalkozó céget sem találtunk, ahol lenne ilyesféle vizsgálatnak gyakorlata. Hazánkban elsősorban különböző egészségközpontok kínálnak lehetőséget arra, hogy bizonyos géneket vizsgáljanak meg egyes betegségekre való hajlam tekintetében. Ez intézménytől függően több-kevesebb gén vizsgálatát jelenti, de átlagosan 40-50 olyan gént térképeznek fel, melyeknek szerepe van elsődlegesen a nem-fertőző krónikus betegségek (mint például a szív-érrendszeri-, daganatos betegségek) kialakulásában.

"Ha a génvizsgálat alapján valakinél kiderül, hogy nagyobb hajlama van például trombózisra vagy magas vérnyomásra, akkor lehetősége van olyan dietetikust keresni, akinek a szív-érrendszeri betegségek a szakterülete, és ő segíthet a megfelelő étrend kialakításában - mondta a Pénzcentrumnak Vincze-Bíró Andrea, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa. Megjegyezte, a tudományos megalapozottság a hangzatos DNS-diéta esetében jelenleg hiányzik.

A genetikai vizsgálatokkal is foglalkozó GenoID Kft. megkeresésünkre közölte, egyelőre senki sem fordult hozzájuk olyan kéréssel, hogy DNS-diétához szeretne genetikai vizsgálatot végeztetni. Az egyébként nem szokatlan, hogy valaki laktóz-vagy gluténérzékenységet vizsgáló mintavételi csomagot rendel tőlük. Előbbi 5000, utóbbi 19 ezer forintba kerül. A vizsgálathoz mindössze egy szájnyálkahártya-törlet szükséges, amit a megrendelők maguk végeznek el otthon, és küldik vissza a mintát a laborba. Az eredményt 10 munkanapon belül postázzák.

Hogyan működik a DNS-diéta?

Egyes cégek, mint például az amerikai Habit vérmintából, a brit DNAFit nyálmintából végez genetikai tesztet. Ezeket általában az ügyfeleknek kell levenniük és postán beküldeni a laboratóriumba, majd egy-két hét múlva emailen keresztül megkapják az eredményt.

A brit Metro egyik újságírója is kipróbálta a módszert. Ahogy azt már tudta, a teszt is igazolta a laktózintoleranciáját, kiderült, hogy csökkentenie kéne a sóbevitelt, és B vitamin hiánya is van. Meglepetésként érte, hogy az eredmények alapján az erősítő gyakorlatok számára megfelelőbbek, és hogy alapvetően a vizsgált gének alapján nagyon jó Vo2 max szintje, vagyis a maximális oxigén felvételi szintje. Ez azt jelenti, hogy tovább bírja az edzéseket, hosszabb távon is nagyon eredményesen tud edzeni, és kiderült, hogy gyorsan regenerálódik a szervezete, ezért nem érdemes túl sok időt kihagynia két edzés között.

Mindenről lerántja a leplet a DNS-diéta?

A dietetikus szerint a válasz nem. Egy "mindenre kiterjedő, átfogó DNS-diéta" ma még nem állja meg a helyét, hiszen géndiagnosztika segítségével megismerhetjük ugyan néhány génünket, de ahhoz ez nagyon kevés, hogy ennek alapján megalkossuk, vagy számunkra bárki összeállítsa a "ránk szabott" tökéletes étrendet.

"Ne feledjük, hogy míg például a koleszterin szintet mintegy 100 gén befolyásolja, addig a génvizsgálatok ebből csupán néhányat emelnek ki. A gének, illetve azok egymással való kölcsönhatásának feltárásához még rengeteg kutatás, hálózatelemzés, és rendszerbiológiai eszközök szükségesek" - mondta Vincze-Bíró Andrea. Ártani persze nem árt, ha az ember tisztában van azzal, milyen géneket örökölt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha valakinek például nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulására, akkor megfelelő étrenddel ez a kockázat csökkenthető, a betegség megjelenése késleltethető vagy megelőzhető. Ezt könnyen kivizsgáltathatja egy géndiagnosztikát végző intézményben (ami lehet egészségközpont vagy akár egy labor is). Amennyiben génvizsgálatot szeretnénk, attól függően, hogy hány gént vizsgálnak, illetve, hogy komplex terápiát is kapunk-e, néhány tízezer forinttól milliós nagyságrendig terjedhet a kiadás.

Mégis mennyit lehet így fogyni?

Több kutatás is foglalkozott a DNS-diétával, az eredmények változó képet mutatnak. Az új nyugati diétával kapcsolatos külföldi cikkek rendre Dr. Nicola Pirastu és csapatának kutatását említi. A Trieszti Egyetem két éven át figyelte, hogy alakul a DNS-diétát követő 87, valamint a napi 600 kalóriát fogyasztó 104, túlsúlyos személy testtömegindexe. Azt tapasztalták, a DNS eredményekhez igazított diéta 33 százalékkal nagyobb mértékű fogyást eredményezett, mint a kalóriaszámláláson alapuló fogyókúrák.

Ugyanakkor Timothy Caulfield kanadai kutató éveken át tanulmányozta a módszert, és azt tapasztalta, hogy az élsportolók teljesítménye valóban növelhető a genetikai vizsgálatoknak köszönhetően, azonban jelentős fogyást egy túlsúlyos személy se várjon. "Nem profitálunk többet ebből az információból, mint egy alapvető egészségügyi tanácsadásból" - idézi Caulfieldet a Vox magazin.

Drága lesz, ha egyszer megjelenik Magyarországon

Ahogy az lenni szokott, a legújabb diétás trend bizonyára némi csúszással köszönt majd be Magyarországon. Bizonyára sokan kipróbálnák a módszert, hiszen rengetegen küzdenek súlyfelesleggel. Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok közel háromnegyede túlsúlyos, mozgásszegény életet él, kevés gyümölcsöt és vitamint fogyaszt.   Rohamosan nő az elhízott gyerekek száma is,  e tekintetben a magyar adatok meghaladják az uniós átlagot.

A problémára az eddigi eredmények alapján a DNS-diéta sem jelent megoldást. Persze ez még nem tántorítja vissza azokat, akik gyorsan szeretnének megszabadulni a túlsúlytól, és bármit kipróbálnának a cél érdekében. Viszont nem árt felkészülni: a külföldi példák alapján mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki befizetnei egy DNS-vizsgálatra és konzultációra. A DNAfitnél az eredmények alapján javasolt, teljesen egyénre szabott diétáért akár 239 eurót, vagyis közel 75 ezer forintot is elkérhetnek, ha e mellé edzéstervet is kérnek az ügyfelek, akkor 338 eurót, vagyis közel 105 ezret kell fizetniük. A Habit 299 dollárt, vagyis közel 87 ezer forintot kér el a genetikai vizsgálatért, az eredmények kiértékeléséért és a megfelelő étrend kidolgozásáért.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?