18 °C Budapest

Lehúzhatják a rolót a műszaki boltok? Lapos tévét inkább kanapéról vásárolunk

2017. február 22. 10:00

Az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom elérte az éves 1 milliárd eurós értékhatárt, ami azt jelenti, hogy tavaly arányaiban háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél. A korlátok azonban már látszanak.

Internetes vásárlásokból származik a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 3,9 százaléka. A nyugati piachoz képest a magyar még jóval elmaradottabb, de elég jók az előrejelzések - derült ki az Árukereső.hu és a GKI digital közös felméréséből.

A hazai online kereskedelem 1 milliárd eurós értékhatárt ért el tavaly. Az Európai Unió teljes online kereskedelmi forgalma 2015-ben (2016-os adat még nincs) összesen 410 milliárd euró volt.

Magyarországon a kiskereskedelelem összességében 6 százalékkal bővült, addig az online piac 18 százalékkal.

Változások is voltak bőven tavaly az online kereskedelemben. Még mindig fejnehéz a piac, a legnagyobb szereplők dominálják a trendeket, és a forgalmat is. A Black Friday akcióban szinte az egész magyar online kereskedelmi szektor részt vett. Új áruházak is bőven megjelentek a piacon, főként a ruházat és a divat terén. 2016 végén kijött az új szabályozás, ami okozott kisebb nehézséget, ugyanakkor átláthatóbbá vált az online vásárlások rendszere, és a piacot is tisztította.

A bővülésben közre játszott a makrokörnyezet is, alacsonyabb kamatkörnyezet miatt bátrabban nyúltak az emberek áruhitelhez. 2,8 millió online vásárló volt az elmúlt évben. Csak 5 százalékuk vásárolt évente mindössze egyszer, a 40 százalékuk viszont több, mint 10 alkalommal vásárolt. A vevők 27 százaléka fővárosi lakos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire költöttünk ennyit?

Műszaki cikkeket vásároltunk a legtöbbet az interneten, 59 milliárd forintot (ez 24 százalékos növekedés) költöttünk ilyen termékekre, és 19 400 forint volt az átlagos kosárérték. A második helyen a játékok, könyvek állnak, erre 40 milliárdot költöttünk, 14 százalékkal többet, mint 2015-ben, és átlagosan 9 400 forintot költöttünk egy vásárlás alkalmával. A számítástechnikai termékek piaca visszalépett a 2015-ös második helyről, már csak a harmadik legnépszerűbb termékcsoport volt (38 milliárd forint), aminek az az oka, hogy kisebb mértékű volt a bővülése, mint az előző két csoportnak. Negyedik helyen a divat és a sport áll (26 milliárd forint), az ötödiken a szépség és az egészség (25 milliárd forint), a hatodik helyen pedig az otthon, kert (16 milliárd forint).

A karácsonyi vásárlások mozgatják a piacot, az utolsó negyedévében történt az online vásárlások 36 százaléka volt. A webáruházaknak több mint a 80 százaléka eredményesebb évet zárt 2016-ban, mint egy évvel korábban.

A fenti adatok csak a magyar webáruházakra vonatkoznak, arról nincs adat, hogy a magyarok mennyit és mit vásárolnak külföldi online áruházakból.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem