26 °C Budapest
Lehúzhatják a rolót a műszaki boltok? Lapos tévét inkább kanapéról vásárolunk

Lehúzhatják a rolót a műszaki boltok? Lapos tévét inkább kanapéról vásárolunk

2017. február 22. 10:00

Az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom elérte az éves 1 milliárd eurós értékhatárt, ami azt jelenti, hogy tavaly arányaiban háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél. A korlátok azonban már látszanak.

Internetes vásárlásokból származik a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 3,9 százaléka. A nyugati piachoz képest a magyar még jóval elmaradottabb, de elég jók az előrejelzések - derült ki az Árukereső.hu és a GKI digital közös felméréséből.

A hazai online kereskedelem 1 milliárd eurós értékhatárt ért el tavaly. Az Európai Unió teljes online kereskedelmi forgalma 2015-ben (2016-os adat még nincs) összesen 410 milliárd euró volt.

Magyarországon a kiskereskedelelem összességében 6 százalékkal bővült, addig az online piac 18 százalékkal.

Változások is voltak bőven tavaly az online kereskedelemben. Még mindig fejnehéz a piac, a legnagyobb szereplők dominálják a trendeket, és a forgalmat is. A Black Friday akcióban szinte az egész magyar online kereskedelmi szektor részt vett. Új áruházak is bőven megjelentek a piacon, főként a ruházat és a divat terén. 2016 végén kijött az új szabályozás, ami okozott kisebb nehézséget, ugyanakkor átláthatóbbá vált az online vásárlások rendszere, és a piacot is tisztította.

A bővülésben közre játszott a makrokörnyezet is, alacsonyabb kamatkörnyezet miatt bátrabban nyúltak az emberek áruhitelhez. 2,8 millió online vásárló volt az elmúlt évben. Csak 5 százalékuk vásárolt évente mindössze egyszer, a 40 százalékuk viszont több, mint 10 alkalommal vásárolt. A vevők 27 százaléka fővárosi lakos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mire költöttünk ennyit?

Műszaki cikkeket vásároltunk a legtöbbet az interneten, 59 milliárd forintot (ez 24 százalékos növekedés) költöttünk ilyen termékekre, és 19 400 forint volt az átlagos kosárérték. A második helyen a játékok, könyvek állnak, erre 40 milliárdot költöttünk, 14 százalékkal többet, mint 2015-ben, és átlagosan 9 400 forintot költöttünk egy vásárlás alkalmával. A számítástechnikai termékek piaca visszalépett a 2015-ös második helyről, már csak a harmadik legnépszerűbb termékcsoport volt (38 milliárd forint), aminek az az oka, hogy kisebb mértékű volt a bővülése, mint az előző két csoportnak. Negyedik helyen a divat és a sport áll (26 milliárd forint), az ötödiken a szépség és az egészség (25 milliárd forint), a hatodik helyen pedig az otthon, kert (16 milliárd forint).

A karácsonyi vásárlások mozgatják a piacot, az utolsó negyedévében történt az online vásárlások 36 százaléka volt. A webáruházaknak több mint a 80 százaléka eredményesebb évet zárt 2016-ban, mint egy évvel korábban.

A fenti adatok csak a magyar webáruházakra vonatkoznak, arról nincs adat, hogy a magyarok mennyit és mit vásárolnak külföldi online áruházakból.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?