26 °C Budapest

Nagyon nem mindegy, melyik mikuláscsokit veszed a gyereknek

2016. december 4. 13:05

A legtöbben december első hetében szerzik be a Mikulásnapi édességeket. De egyáltalán nem mindegy, melyik terméket vesszük le a polcról. Tavalya rekord mennyiségű szezonális édességet vásároltunk a decemberi ünnepek alatt. Mutatjuk, mire kell odafigyelni a csokimikulások, adventi naptárak vásárlásakor.

Az ünnepek alatt hagyományosan a csokoládé Mikulás figura a sláger, amelyből tavaly mintegy 432 tonnányit adtak el; 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Értéket tekintve ez több mint 2 milliárd forintot jelent, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat - világít rá a Nielsen felmérése.

Az ünnepi édességpiacból 63 százalékkal részesedett a közkedvelt csokoládé Mikulás figura tavaly. Ez az arány pedig 1 százalékponttal nagyobb, mint a tavalyelőtti. A második helyre a hagyományos ajándékcsomag került, ami általában átlátszó zacskóban pár darab csokoládét tartalmaz. A harmadik helyet a népszerűségi sorrendben pedig a nem mikulás figurák, azaz a hóemberek és szarvasok szerezték meg.

Egyre többen keresik jobb minőségű csokikat

Az ünnepi alkalmakra szánt édességek vásárlásakor leginkább a nagy üzletek tágas eladótereit részesítjük előnyben. Az Auchan tapasztalatai szerint a vásárlók fele december első hetében szerzi be a Mikulás napi édességeket, és egyre többen választják a kisebb kiszerelésű, de jobb minőségű termékeket. Az áruházlánc tapasztalata szerint idén tovább nő a kereslet a speciális táplálkozási igényeknek megfelelő termékek iránt, ezért a laktózmentes, gluténmentes, diabetes és bio édességek mellett immár paleo Mikulás figurák is megjelentek a polcokon.

A Tesconál is bő választékkal készülnek: az áruházlánc kínálatában az ünnepi időszakban 3,1 millió darab figurás édesség, 590 ezer mikulás csomag, 140 ezer adventi kalendárium, 105 ezer csomag habkarika, több mint 600 ezer bejgli és tekercs, 600 ezer darab elektronikai termék, valamint 2 millió üveg pezsgő várja a vásárlókat.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A mikulások vásárlásakor a címke alapján tájékozódhatunk. Az összetevők, és ezen belül a csokoládétartalom pedig nagymértékben meghatározza a minőséget. Fontos, hogy az összetevőket mennyiségileg csökkenő sorrendben kell feltüntetni a címkéken, tehát amiből a legtöbb van, az szerepel az elején. Nézelődéskor pedig érdemesebb a magasabb kakaótartalmú mikulást választani.

A valódi csokoládé legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó szárazanyagot, amelyből legalább 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaós bevonók ehhez képest alacsonyabb kakaótartalmúak, és kakaóvaj is kevesebb benne

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésre Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fél Mikulás is elég lehet

Európában minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Ennek oka elsősorban az életmódunkban bekövetkezett változásokban keresendő: a mozgásszegény életmód és a szükségleteinket meghaladó energiabevitel. Az energia-egyensúly felbomlásához a táplálkozáson belül a szükségesnél több zsiradék és természetesen a túlzott édességfogyasztás is hozzájárulhat. Nem lehet azonban kijelenteni, hogy az elhízásért kizárólag a magas cukorbevitel felelős.

A csokimikulásoknál - ahogy az édességeknél általában - a mértékletesség a legfontosabb

- álltja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

A kiegyensúlyozott táplálkozás nem azt jelenti, hogy az ilyen alkalmakkor tiltani kellene a csokoládéfigurák fogyasztását, azonban csak jó minőségű csokoládét, a mértéket szem előtt tartva ajánlott fogyasztani - teszi hozzá.

Csokoládé esetében maximum 20-25 gramm csokoládé az egy adag, a csokoládé milyenségétől, illetve a gyermek életkorától, aktivitásától függően. Csokimikulásra fordítva ez lehet egy kisebb figura egésze, vagy egy nagyobb mikulás fele, harmada, méretétől függően. A csokifigurák fogyasztása nem étkezés helyett, hanem desszertként javasolt, így a mértékletesség is könnyebben betartható - figyelmeztet Kiss-Tóth Bernadett.

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM