20 °C Budapest
Nagy változás jön a magyar boltokban: búcsút inthetünk a bankkártyáknak

Nagy változás jön a magyar boltokban: búcsút inthetünk a bankkártyáknak

2016. november 16. 12:00

Hogyan fognak kinézni a bankok 10 év múlva? Milyen fizetési megoldások várnak ránk a jövőben? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakértők a Portfolio Banking Technology konferenciáján.

Magyarország kicsit később ébred, mint a régiós társaik, de ez nem biztos, hogy rossz, hiszen az előzőek bukásából sokat lehet tanulni. A cél az, hogy Budapestből a régió FinTech fővárosát varázsoljuk - kezdte az előadását Hetényi Márk az MKB Bank vezérigazgató-helyettese.

Mi is az a FinTech forradalom?

Teljesen átalakítja a pénzügyi gondolkodást az online világ technológiai forradalma. A FinTech, azaz a közérthető, könnyen használható digitális pénzügyi megoldások hatása már most is kézzelfogható, hiszen világszerte milliók használnak ilyen felületeket, alkalmazásokat A bankoknak figyelnie kell, mert jönnek a FinTech cégek és adott esetben akár jobb ötleteik is lehetnek, mint a bankoknak, és mindezt magas ügyfélélménnyel együtt tudják megvalósítani.

Abba a szabályozói környezetbe, amibe a bankok élnek, ott egy kicsit nehezebb innovatívnak és gyorsnak lenni. A bankok ebben az ügyfélélmény központú világban kicsit hátrányból indulnak. Ezzel szemben a FinTech cégek minden szolgáltatásra tudnak egy jó megoldást nyújtani.

Ebből azonban a bankszektornak is származhatnak konkrét előnyei. A nyitottság a FinTech cégek felé jelenthetik a bankok jövőjét.

Nagy változások  jönnek

Látnunk kell az iparági trendeken keresztül, hogy hatalmas változások várnak a fizetési üzletágra - véli Szetnics László a Mastercard mobilfizetésekért felelős regionális üzletfejlesztési vezetője. Ma már szinte mindenki zsebében ott lapulnak az okostelefonok. De a telefonok mellett számos más egyéb okoseszköz vesz minket körül, amit használunk is a vásárlásaink során, akárcsak arra, hogy más termékeket is feltérképezzünk velük. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy 2000-ben az internethasználók aránya 400 millióra volt tehető, addigra ma ez a szám már 3,2 milliárdra rúg.

Milyen lesz a jövő?

  • Minden kártya kivétel nélkül digitalizálható lesz  -  vagyis eljuttatható egy okos eszközre - ez a következő 4-5 évben a mobiltelefon lesz.
  • Ehhez azonban elengedhetetlen a biztonságos használat
  • A normál azonosításon túl előtérbe kerülnek a biometrikus azonosítások. Az ujjlenyomatok és az arcfelismerés - a kettő közül az ujjlenyomat felismerést használja a felhasználók kétharmada
  • Minden csatornán ugyanazzal a kártyaadattal fogunk tudni vásárolni
  • Minden egyes fizetés egyforma és egyszerű lesz
  • Mégpedig úgy, hogy a lehető legkevesebb adatbevitelre legyen ehhez szükség - vélik a MasterCardnál.

Biztonság vagy kényelem? Nincsen egyértelmű válasz, hogy melyik a fontosabb, ha a fizetéseinkről van szó. Ma már szerencsére azonban olyan biztonságos megoldások vannak, amelyek igyekeznek megfelelni a kényelmi szempontoknak is.

Magyarország a bolti fizetések terén hatalmas sikereket ért el a régióban. Jelenleg hazánkban a tranzakciók 52 százaléka érintésmentes és ez világviszonylatban is benne van az első 5-10 ország között.

A cél az, hogy eljussunk egy olyan állapotba, hogy egy mobilalkalmazáson keresztül megvalósítható legyen a fizetések nagy része ideértve a netes vásárlásokat és a bolti vásárlásokat is, mindezt úgy, hogy kellően biztonságos legyen

- mondta el Szetnics László.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan fognak kinézni a bankok 10 év múlva?

A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel folytatódott. A szakértők pedig egyetértettek abban, hogy annak érdekében, hogy a bankok lépést tudjak tartani a digitális versenyben mindenképpen szükség van arra, hogy létrehozzanak olyan elektronikus csatornákat és olyan technológiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy ne kelljen az ügyfelekkel fizikailag találkozni az ügyintézéshez.

Nagyon sok automatizációt, okosalkalmazás és sok új szereplőt várok ezen a piacon. A bankokban feltehetően már csak prémium szolgáltatások lesznek

- válaszolta a kérdésre Strén Gábor, a Microsoft Magyarország Pénzügyi szektorának ügyféligazgatója.

A jelenlegi tranzakció orientált modellből szinte biztos, hogy elmozdulnak a bankok az élményorientált működés felé. Az élményt pedig úgy kell megkapnia az ügyfeleknek, ahogyan az a mai modern világban elvárható.

A digitális és az analóg világ összehangolása nagyon fontos kihívásunk

- tette hozzá Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese.

Ahhoz, hogy a változásokat jól tudjuk kezelni, a saját rendszereinknek is alkalmazkodni kell - tette hozzá Harmati László. A Budapest Bank lakossági üzletág vezetője Fatér Gyula szerint szükség lesz a jövőben is a bankfiókokra, hiszen ez lehet a bankoknak a versenyelőnye, véleménye szerint talán még a bankfiókok a jelenlegi számunkban is megmaradhatnak, bár a kinézetük megváltozik.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20