Megtudtuk, mikor jönnek az új bankjegyek Magyarországra

Megtudtuk, mikor jönnek az új bankjegyek Magyarországra

2016. november 14. 10:06

Folytatja a forintbankjegyek cseréjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új 5 ezer és a 2 ezer forintos bankjegyek 2017 márciusától jelennek meg a készpénzforgalomban. A 2016 előtt kibocsátott, régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017- július 31-ig használhatóak a készpénzes fizetések során.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, a biztonsági elemei és a képi megjelenés tekintetében is megújított 2 ezer és 5 ezer forintos címletű bankjegyeket hoz forgalomba. Az új bankjegyek 2016. november 15-től válnak törvényes fizetőeszközzé. A készpénzforgalomban - a készpénz ellátási lánc szereplőinek felkészülése után -

2017. március 1-től találkozhatunk majd a megújított 2 ezer és 5 ezer forintos címletekkel.

A jelenlegi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek a megújított változatokkal együtt, 2017. július 31-ig maradnak párhuzamosan a készpénzforgalomban. Ezt követően a 2016 előtt kibocsátott 2 ezer és 5 ezer forintos címletű régi bankjegyeket bevonja a jegybank, vagyis 2017. augusztus 1-től már csak a megújított 2 ezres és 5 ezres forintos bankjegyekkel tudunk majd fizetni.

KATTINTS! Fotó: így fognak kinézni az új magyar bankjegyek

A régi bankjegyek nem veszítik el az értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen váltja át azokat.

A nehezén már túlvagyunk

A bankjegycsere közel 70 százalékán már túl van a jegybank, hiszen már megújultak a 20 és 10 ezer forintos bankjegyek, a kisebb címletekből pedig már jóval kevesebb van forgalomban. Most az 5 ezer és 2 ezer forintos bankjegyen a sor. A program utolsó részében pedig a legkisebb címleteket, azaz az ezreseket és az ötszázasokat cserélik majd le.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A cél az, hogy 2018-ra azt az állapotot érjük el, hogy minden egyes forgalomban lévő címletből már csak egy a megújított változat legyen forgalomban

- mondta el a korábban Pataki Tibor, Készpénzlogisztikai igazgató (MNB).

A csere egyébként az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól szerepelnek, a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

Már nem sokáig lehet fizetni a régi 20 ezressel

Jó ha tudjuk, hogy az idei év végén az MNB bevonja a készpénzforgalomból a 2015 előtt kibocsátott régi 20 ezer forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig, azaz 2016. december 31-ig használhatóak a vásárlások során a régi bankjegyek.

  • A vásárlások során érdemes régi 20 ezresekkel fizetni az év végéig, így a rendelkezésre álló régi bankjegyek a természetes készpénzforgalmi folyamat során cserélődnek le.
  • A bevonás napját követően a hitelintézetek a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli névértéken (díjmentesen) törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?