Megtudtuk, mikor jönnek az új bankjegyek Magyarországra

Megtudtuk, mikor jönnek az új bankjegyek Magyarországra

2016. november 14. 10:06

Folytatja a forintbankjegyek cseréjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új 5 ezer és a 2 ezer forintos bankjegyek 2017 márciusától jelennek meg a készpénzforgalomban. A 2016 előtt kibocsátott, régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017- július 31-ig használhatóak a készpénzes fizetések során.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, a biztonsági elemei és a képi megjelenés tekintetében is megújított 2 ezer és 5 ezer forintos címletű bankjegyeket hoz forgalomba. Az új bankjegyek 2016. november 15-től válnak törvényes fizetőeszközzé. A készpénzforgalomban - a készpénz ellátási lánc szereplőinek felkészülése után -

2017. március 1-től találkozhatunk majd a megújított 2 ezer és 5 ezer forintos címletekkel.

A jelenlegi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek a megújított változatokkal együtt, 2017. július 31-ig maradnak párhuzamosan a készpénzforgalomban. Ezt követően a 2016 előtt kibocsátott 2 ezer és 5 ezer forintos címletű régi bankjegyeket bevonja a jegybank, vagyis 2017. augusztus 1-től már csak a megújított 2 ezres és 5 ezres forintos bankjegyekkel tudunk majd fizetni.

KATTINTS! Fotó: így fognak kinézni az új magyar bankjegyek

A régi bankjegyek nem veszítik el az értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen váltja át azokat.

A nehezén már túlvagyunk

A bankjegycsere közel 70 százalékán már túl van a jegybank, hiszen már megújultak a 20 és 10 ezer forintos bankjegyek, a kisebb címletekből pedig már jóval kevesebb van forgalomban. Most az 5 ezer és 2 ezer forintos bankjegyen a sor. A program utolsó részében pedig a legkisebb címleteket, azaz az ezreseket és az ötszázasokat cserélik majd le.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cél az, hogy 2018-ra azt az állapotot érjük el, hogy minden egyes forgalomban lévő címletből már csak egy a megújított változat legyen forgalomban

- mondta el a korábban Pataki Tibor, Készpénzlogisztikai igazgató (MNB).

A csere egyébként az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól szerepelnek, a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

Már nem sokáig lehet fizetni a régi 20 ezressel

Jó ha tudjuk, hogy az idei év végén az MNB bevonja a készpénzforgalomból a 2015 előtt kibocsátott régi 20 ezer forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig, azaz 2016. december 31-ig használhatóak a vásárlások során a régi bankjegyek.

  • A vásárlások során érdemes régi 20 ezresekkel fizetni az év végéig, így a rendelkezésre álló régi bankjegyek a természetes készpénzforgalmi folyamat során cserélődnek le.
  • A bevonás napját követően a hitelintézetek a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli névértéken (díjmentesen) törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?