11 °C Budapest

Tömegével hagyják el magyar melósok az országot: újabb ágazat került veszélybe

2016. szeptember 10. 17:01

Az egyik hazai édességgyártónál jártunk, ahol már nagyban készülnek a karácsonyi szezonra. Megnéztük, hogy készül a kakaós-rumos szaloncukor, a vezérigazgatóval pedig arról is beszélgettünk, hogy egészséges-e a csoki, és milyen alapanyagokkal kell vigyázni.

A keszthelyi LISSÉ Édességgyár Kft. idén június 10-én kezdte el az idei szaloncukorgyártást egy nagy élelmiszerláncnak. Körülbelül 250-270 tonna gyártását tervezik 2016-ban, ami akár még több is lehet, hiszen ez a piac az utolsó hónapokban gyorsul fel - mondta el a Pénzcentrumnak Faluhelyi Ferenc ügyvezető, miután megnéztük a gyártási folyamatot a Coop Rally-n.

Szaloncukorgyártás a keszthelyi LISSÉ Édességgyárban

Mindenkinek a zselés kell, de miért?

A szaloncukor kifejezetten magyar sajátosság, méghozzá nagyon népszerű:

évente 4000 tonna szaloncukrot vásárolnak a magyar fogyasztók, aminek a nagy része, körülbelül 70 százaléka zselés. Az ügyvezető szerint ez rossz beidegződés, egyelőre talán a kakaós-rumos változhat rúghat labdába a zseléssel szemben,

de még rengeteg finomság érhető el ezen a piacon, például:

  • marcipános;
  • asztalt szilvás;
  • aszalt sárgabarackos;
  • alkoholos-meggyes;
  • és pálinkás.

Ezek persze magasabb árkategóriájú termékek, de jelentős minőségbeli különbségek is vannak. Az édességgyár zselés helyett átállt a gumis szaloncukrok készítésére, illetve az idei évtől megszüntette a bevonós szaloncukrok gyártását, helyette csak valódi csokoládét használnak. Mindkét váltás egészségügyi megfontolásból történt, mivel ez egy jelentős új trend most az édesiparban.

Egészséges a csoki, ha így eszed

Az édességgyártásban az utóbbi években jellemző a minél egészségesebb alapanyagok felhasználása, amiben a transz-zsírsav-mennyiség csökkentése volt Magyarországon a legutóbbi nagy előrelépés: az Európai Unióban harmadikként - Ausztria és Dánia után - 2014-ben korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transz-zsírsav-tartalmát, azóta a megengedett legnagyobb mennyiség az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka.

Mi a transz-zsírsav?
A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek: az olajok hidrogénezésével megnövelik a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását. Ezeket a hidrogénezett növényi olajokat főként a sütőipar, a cukrászat, valamint a csokoládé étbevonat készítői használják. Bár vannak előnyös tulajdonságai, nem szabad elfeledkezni a fogyasztó egészségére gyakorolt káros hatásokról: a kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták számos szívbetegséggel, cukorbetegséggel, az elhízással és több más megbetegedéssel. Épp ezért számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Hasonló forradalomra számíthatunk a pálmazsír-tartalommal kapcsoltban, bár Magyarországon ennek a veszélyeiről egyelőre nem igazán esik még szó.

Nagy mennyiségben ez is egy rendkívül káros zsírfajta, és hazánkban is rengeteg élelmiszerben megtalálható, főleg a fagylaltokban és a jégkrémekben, persze szó sincs arról, hogy ne fogyasszunk ilyesmit. "Ahogy a minőségi borból is jótékony hatású a mértékletes fogyasztás, a minőségi csokoládé esetében is pontosan ugyanez a helyzet.

Az Édességgyártók Szövetségének friss adatai szerint 52 százalék fölött van bevitt cukor mennyisége a magyar háztartásokban, ami magas szám, főleg ahhoz képest, hogy a csokoládék cukortartalma körülbelül 12 százalék, a cukros üdítőitaloké pedig 15 százalék

- mondta el a Pénzcentrumnak a vezérigazgató, aki szerint ebből is látszik, hogy fontos lenne a tudatosságra nevelés: meg kell tanítani a gyerekeknek egészen kicsi kortól, hogy két kocka csokit egyenek egy nap, nem többet, és lehetőleg fekete csokit.

Szaloncukrok friss csokoládémázban

Az édességgyártóknál is aggasztó a munkaerőhiány

Az édesipari cégeket érzékenyen érintik a világpiaci árváltozások, és az ezzel járó az alapanyag beszerzési nehézségek (cukor, kakaó, olajos magvak), ráadásul a legtöbb feldolgozóipari cég Magyarországon erősen küzd a munkaerő-hiánnyal: az édesipari szakemberek és betanított munkások száma folyamatosan csökken.

A munkaerőhiány az egyik legnagyobb forgalomkorlátozó tényező most a feldolgozóiparban, a LISSÉ helyzetét pedig a határ közelsége is nehezíti: mára rengeteg szakmunkás jár át Ausztriába, főleg Burgenlandba és Graz környékére dolgozni.

Faluhelyi Ferenc szerint a cég két éve küzd ezzel a problémával, és ő nagyon üdvözölnék a beígért járulékcsökkentést, de saját szakképzés indítását is tervezi a probléma orvoslására.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem