Veszélyes játék a magyar boltokban: ezekkel az ételekkel csak óvatosan!

2016. augusztus 13. 13:00

Magyarországon is egyre elterjedtebbek a boltban kapható, előre megfőzött készételek, amiket csak a mikróba kell betenni és már fogyaszthatóak is. Sokan nem tudják, hogy ezek az ételek akár veszélyesek is lehetnek, sőt még az sem mindegy, hogy mibe vannak csomagolva.


Lehet, hogy gyors és egyszerű megoldás ebédszünetben vagy egy fárasztó munkanap után rámarkolni egy adag paprikás csirkére a sarki közért hűtőpultjából, de közel sem biztos, hogy jó ötlet. A legnagyobb probléma egyébként nem is az ételekkel magukkal, hanem a csomagolással van.

Egyes rákkeltő anyagok ugyanis hő hatására könnyen kioldódnak a műanyag dobozokból.

Emiatt fontos, hogy mielőtt beteszünk valamit a mikróhullámú sütőbe, nézzük meg az étel csomagolásán, hogy ezt ajánlja-e a gyártó.

Máshol is előfordul

Ez egyébként nemcsak a boltban kapható, előre elkészített ételek kapcsán fontos. A Pénzcentrum megkérdezett több, étel házhoz szállítással foglalkozó vállalatot is arról, olyan műanyag dobozokat használnak-e, melyekben biztonsággal mikrózhatunk ételeket.

Cikkünk megjelenéséig Ódor Sándor, a Jófalat kereskedelmi vezetője válaszolt megkeresésünkre. Szerinte a dobozbeszállítójuk a mikrózhatóságot külön is vizsgáltatta, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jegyzőkönyve szerint, minden érték megfelelő.

Ha valaki olyan műanyagban melegíti az ételeit, amiből kioldódhatnak mérgek vagy rákkeltő anyagok, azzal hatalmas kárt tehet szervezetében.

Rick Hay, a Daily Mail által a témában megszólaltatott táplálkozási szakértő elmondta, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a mérgek többletterhelést helyeznek az emésztési- és immunrendszerre egyaránt. Káros hatást gyakorolhatnak a termékenységre, a hormonháztartásra, a vérnyomásra, a szívre, az érrendszerre, valamint elronthatják a kedvet és a libidót is.

Természetesen nem kell senkinek megijednie, aki valaha melegített már mikróban úgy ételt, hogy nem nézte meg a csomagolásán, hogy ez ajánlott-e. Itt is fontos az arányosság elve. Minél kevesebbszer teszünk ilyet, annál kevésbé leszünk kitéve ezeknek a negatív hatásoknak.

A Daily Mail megszólaltatott egy másik szakértőt is az ügyben, Lily Souttert. Ő főleg azt hangsúlyozta, hogy a boltban kapható készételek elveszítik vitamin tartalmukat. Szerinte bizonyos kutatások azt mutatták ki, hogy az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalmuk felét is elveszítik, mire elfogyasztják őket.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket az ételeket sokszor olyan egészségtelen anyagokkal tartósítják, valamint ízesítik, mint a só, a cukor, a telített zsírok illetve egyéb színező anyagok és kemikáliák.

Ha mindenképpen ilyen, előre csomagolt készételt akar valaki fogyasztani, akkor a szakértő azt javasolja, hogy legalább egy tányérra tegye ki melegítés előtt.

Az Európai Unióban viszonylag biztonságban vannak a fogyasztók, hiszen tengernyi irányelv és egyéb jogszabály gondoskodik arról, hogy

  • az ételekkel kapcsolatba kerülő műanyagok ne változtathassák meg a bennük tárolt étel összetételét és
  • ízét sem, valamint az is meg van határozva, hogy
  • pontosan milyen műanyagokat lehet felhasználni.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?