Felbőszült utazók törtek-zúztak Budapesten: képeken a rombolás

Pénzcentrum
2016. július 13. 11:00

Mivel egyre többen használják a BKK jegyautomatáit, így, bár kis számban, de egyre gyakoribbak a technikai problémák is. Ilyenkor persze akadnak, akik a rombolástól sem riadnak vissza, pedig nem kell búcsút mondanunk a pénzünknek, ha esetleg nem adja ki a jegyet a gép.

Felbőszült utasok zúztak be több BKK-automatát is a fővárosban. A Pénzcentrum munkába igyekvő kollégái csak a 4-es 6-os villamos budai megállóiban két megrongált szerkezettel találkoztak. A készülékek ugyan még használhatóak, de csak nehézkesen lehet végigvinni a vásárlási folyamatot. Alábbi képeinken a megrongált automaták (balra egy Széll Kálmán téri, jobbra pedig a Margit híd budai hídfőjénél álló készülék). Ha te is tudsz hasonló állapotban lévőkészülékről, fotózd le és küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

Habár a fenti eset is nagy valószínűséggel az utazóközönség véleményét tükrözi, ettől függetlenül a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) szerint nagy népszerűségnek örvendenek a jegyautomaták. Ezt bizonyítja az is, hogy sokan már kizárólag ezen keresztül veszik meg a jegyüket vagy bérletüket; jelenleg az összes lakossági értékesítési pont közül az automaták a bevétel 52 százalékát biztosítják. 2016-ban havonta átlagosan 3 milliárd forint forgalmat bonyolít a teljes automatahálózat - tudta meg a Pénzcentrum a BKK-tól.

A többség pedig kártyával fizet az automatáknál; az idei év első 5 hónapjában 55 százalékos volt a bankkártyás (hagyományos és érintés nélküli) fizetések aránya.

Néha vannak fennakadások

Egyik olvasónk tapasztalatai szerint többször akad probléma az automatáknál kártyás fizetéskor. Olyan is előfordult már, hogy a PIN kód beírása után szakadt meg a tranzakció, így abban sem volt biztos, hogy nem vonta-e le a kártyájáról a bank a pénzt. De mégis mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?

Havonta 1,1 millió sikeres tranzakciót bonyolítanak le az új jegy- és bérletautomaták. Időnként adódnak a rendszerrel kapcsolatos problémák is, de nem számottevő mennyiségben. A kártyás fizetés sikertelenségét pl. áramkimaradás, a hálózati kapcsolat megszakadása, a bankkártyás terminál kapcsolódási problémája okozhatja

- válaszolta kérdésünkre a BKK sajtóosztálya.

Könnyedén elképzelhető, hogy egy ilyen alkalom kellett ahhoz is, hogy valaki rommá törje az érintőképernyőt a Moszkván, illetve a Margit hídnál.

Amennyiben bankkártyás fizetéshez kapcsolódó - pl. terminálkapcsolódási - hiba miatt sikertelen a tranzakció, akkor levonás sem történik. Amennyiben viszont a sikeres fizetési tranzakciót követően felmerülő egyéb okok (pl. nyomtatási probléma) miatt sikertelen a vásárlás, akkor a levonás megtörténik.

KATTINTS! Ezért nem veszi be az apród a BKK automata: mi a tuti módszer?

Mitévők legyünk ilyenkor?

A BKK arra kéri az utasokat, hogy ha valaki az automaták működésével kapcsolatos hibát tapasztal, még a helyszínen lépjen kapcsolatban a BKK telefonos ügyfélszolgálatával, (a szám gépeken is megtalálható) vagy használja az automata kijelzőjén megtalálható "segítség" gombot.

A BKK minden bejelentést kivizsgál 30 napon belül. Azokban az esetekben, amikor a panasz jogosnak bizonyul, akkor visszatéríti a levont összeget.

Arról, hogy a megszakított tranzakció során levonták-e a kártyánkról a pénzt a számlavezető bankunknál a megszokott módón tájékozódhatunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy sikertelen vásárlási tranzakció esetén az SMS-ben kapott úgynevezett foglalási értesítés nem minden esetben jelenti azt, hogy a terhelés is megtörténik. Bizonyos esetekben a foglalásba helyezett összeget a bank felszabadítja, ezért a BKK azt javasolja, hogy a levonást a bankszámla egyenlegen ellenőrizzük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Próbáljunk újra vásárolni?

Mivel elképzelhető, hogy a meghiúsult vásárlást csak egy pillanatnyi kapcsolódási hiba okozta, ezért érdemes lehet újra próbálkozni a vásárlással egy sikertelen tranzakció után.

Megbüntethetnek ilyenkor?

Ha mégsem mernénk a gépnél újra vásárolni, akkor könnyen jegy nélkül maradhatunk a villamosmegállóban. Ezért megkérdeztük a BKK-t, hogy ilyen estekben esetleg mentesülhetünk-e a büntetés alól.

KATTINTS! Tudtad? Még akkor is megbüntethetnek a buszon, ha "lyukasztasz"

A közvetlenül az utazás előtt történő jegy- bérletvásárlásnak megvannak a kockázatai, ezért célszerű gondosan megtervezni a jegy- és bérletvásárlást. Technikai hibák sajnos bármikor előfordulhatnak, bár a jegykiadó automaták döntő többségében megbízhatóan működnek. Érdemes az utasoknak mindig maguknál tartaniuk vonaljegyet vagy gyűjtőjegyet, ezzel elkerülhetik az abból adódó kellemetlenségeket, ha bárhol, bármilyen okból éppen nem tudnak jegyet, bérletet váltani

- válaszolta megkeresésünkre a BKK.

Az, hogy a felszállás helyén nincs lehetőség jegyvásárlásra, nem mentesít a pótdíj megfizetése alól.

Egy-egy hibás automata közelében általában van egy másik, ami jól működik. Azt, hogy hol tudunk a legközelebb jegyet venni az automatákon elhelyezett információs tábláról tudhatjuk meg. Ezek mellett a járművezetőnél is lehet jegyet vásárolni, a metróállomásokon pedig a biztonsági őröktől is beszerezhetjük a jegyeket.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem